reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Spadek i przyrost wagi oraz wzrost dziecka -wątek zbiorczy

Czemu spadl tak nisko?Chorowal dlugo?Badania jakies byl robione?Czesto przy zakazeniu ukladu moczowego dzieci zaczynja zle przybierac, refluks, alergia, celiakia............
Warto zrobic badanie moczu i posiew

A mleko to dla wczesniakw i dzieci z niska masa urodzeniowa jest zalecane ale pzreciwskazaniem jest wlasnie alergia na bialko mleka krowiego.

Sinlac jest tez dla dzieci slabo przybierajacych i jest dla aergikow-mozna podawac lzyeczka na gesto robiac na wodize lub mleku.Mozna dodac do mleka jak kaszke

Jest całkowicie zdrowy- wszystkie wyniki badań są w normie. Nie wiemy czemu tak spadł- jest zdrowy ale nie przybiera na wadze.
Właśnie o tym Infatrini jest bardzo malo opinii, dlatego myślałam, że może na forum Mamy będą coś wiedzieć.
Słuchajcie, a jak to jest z tymi herbatkami? Podawać czy nie skoro Szymonek ma problemy z przybieraniem na wadze? Z jednej strony są kaloryczne i powinien od nich tyć, z drugiej podobno osłabiają apetyt.

reklama
Herbatki sa slodkie-puste kalorie d tego Ci nie utyje.Warto zasiegnac opini dietetyka ktory ulozy wysokokaloryczna diete a zdrowa i dostosowana do wieku.Moze tzreba by jakeis doglebniejsze badania porobic jesli ten stan bedzie sie utzymywac

Ja mam ten sma problem z synkiem- duzo je a slabo przybiera
Ale u nas juz powod jest wiadomy

A jak ze wzrostem-miesci sie na siatkach?

A powiedz ile wazy i mierzy?

Nim podasz to mleczko upewnij się , że junior nie miał/ nie ma niczego wspólnego z nietolerancją laktozy lub białka mleka krowiego.... bo to mleko dla wcześniaków i z niską masą to naprawdę silny alergen dla potencjalnych alergików lub uczulonych na " mleczne sprawy". Wymienionego przez Ciebie nie znam , ale Hania miała przez 2 tyg. Nestle Alprem, za nic na świecie po tym nie zrobiła kupki, choćbym nie wiadomo ile dopajała, a męczyła się strasznie. Ale akurat Alprem ma mnóstwo żelaza, więc to wiele wyjaśnia.

Nie chcę bagatelizować, ale skoro jest zdrowy..to może właśnie wszedł w okres wzmożonej aktywności ruchowej i dlatego nie tyje....To nie jest suchy wymysł, od momentu od którego moja córka ukończyła 5 miesięcy przyrosty masy są na poziomie ok. 200 gram miesięcznie. Minuty nie usiedzi, wiecznie skacze jak sprężynka. Też zrobiliśmy wszystkie możliwe badania od moczu po EKG serca i wszystko gra- tylko wolno przybiera, ale i zdrowa i radosna. Może w tą stronę?

Mam podobny problem tylko mój synek jest pod 3 centylem Badania w normie gastrolog zaliczony U nas też jest pewien problem natury medycznej ale nie powinien wpływać tak bardzo na masę. A Klusek to żywe 5,5 miesięczne sreberko Bardziej interesuje go pełzanie do tyłu niż jedzenie:dry: Sinlac polecam bo to dobry łatwoprzyswajalny produkt tylko trzeba dobrego pediatry zeby ułożył odpowiednią dietę dla malucha bo można go zabiałczyć zbyt dużą ilością sinlacu na mleku I kaloryczne dania bezmleczne też wskazane A mały wcale nie przyrasta czy rośnie wolno i jak jest długi. U Kuby wzrost tak ok 90 centyla

Hej Dziewczynki:-)
Przepraszam, że się nie odzywałam ale miałam strasznie dużo na głowie i zapomniałam o wątku.
W każdym razie minął miesiąc odkąd założyłam wątek minął prawie miesiąc a Szymek jest teraz powyżej 10 centyla i świetnie wygląda, no i przede wszystkim świetnie się czuje, bo wcześniej trochę powolny był.
Przez ten miesiąc nauczyliśmy się jeść zupki i owocki, poza tym byłam w Poradni laktacyjnej i skorygowałam swój sposób karmienia no i dawałam mu te Infatrini.

Więc u nas już wszystko ok z wagą:-):-):-):-):-):-)
Pozdrawiam
Dorota

Hej,
moja też około 3 centyla od urodzenia, z tymże do 6 mca przybierała ładnie, potem wszystko siadło. Oczywiście ma też na to wpływ jej żywotność ogromna, ale i tak jakieś badania robiliśmy. Teraz ma 13 mcy, waga ostatnio spadła ( nie chorowała, od 2 mc na bebilonie, wcześniej bebilon pepti ), wzrost około 10-25 centyla, duże ciemiączko i brak jakiegokolwiek zęba:dry:
idziemy teraz do poradni metabolicznej bo możliwe że mamy niedobór wapnia i wit d3 w organiźmie, pewnie jakąś dietę dostaniemy.
a jeśli chodzi o jedzenie to je bardzo ładnie, mam wrazenie że całkiem sporo.

Mój prawie 8 miesięczny synek jest stale około 3 centyla i pediatra oprócz badań krwi i moczu żeby wyeliminować anemię i zakażenie dróg moczowych nie zalecała nam nic dodatkowego.
Jasiek je już zupki, obiadki z mięsem, mleko - stale Humana plus która jest bardziej kaloryczna, kaszki itp. Ale nie usiedzi 5 minut w miejscu więc pewnie dlatego spala. NIe wygląda jakoś przeraźliwie chudo, po prostu jest szczuplutki ale i długi :-)

Trochę się na początku martwiłam, ze pediatra nie reaguje na jego niską wagę. Ale dzieć rozwija się bardzo dobrze, siada, raczkuje, staje na nóżki przy meblach więc przestałam się zadręczać :tak:

reklama
moja córcia jak sie urodziła to ważyła 3400 i mierzyła 52cm.jak miała 3 miesiące to ważyła 5.500 i mierzyła 63cm.teraz pomiar będzie pod koniec września.mam nadzieje że będzie ponad 7:))

Do góry