reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Spadek i przyrost wagi oraz wzrost dziecka -wątek zbiorczy

Czemu spadl tak nisko?Chorowal dlugo?Badania jakies byl robione?Czesto przy zakazeniu ukladu moczowego dzieci zaczynja zle przybierac, refluks, alergia, celiakia............
Warto zrobic badanie moczu i posiew

A mleko to dla wczesniakw i dzieci z niska masa urodzeniowa jest zalecane ale pzreciwskazaniem jest wlasnie alergia na bialko mleka krowiego.

Sinlac jest tez dla dzieci slabo przybierajacych i jest dla aergikow-mozna podawac lzyeczka na gesto robiac na wodize lub mleku.Mozna dodac do mleka jak kaszke

Jest całkowicie zdrowy- wszystkie wyniki badań są w normie. Nie wiemy czemu tak spadł- jest zdrowy ale nie przybiera na wadze.
Właśnie o tym Infatrini jest bardzo malo opinii, dlatego myślałam, że może na forum Mamy będą coś wiedzieć.
Słuchajcie, a jak to jest z tymi herbatkami? Podawać czy nie skoro Szymonek ma problemy z przybieraniem na wadze? Z jednej strony są kaloryczne i powinien od nich tyć, z drugiej podobno osłabiają apetyt.

reklama
Herbatki sa slodkie-puste kalorie d tego Ci nie utyje.Warto zasiegnac opini dietetyka ktory ulozy wysokokaloryczna diete a zdrowa i dostosowana do wieku.Moze tzreba by jakeis doglebniejsze badania porobic jesli ten stan bedzie sie utzymywac

Ja mam ten sma problem z synkiem- duzo je a slabo przybiera
Ale u nas juz powod jest wiadomy

A jak ze wzrostem-miesci sie na siatkach?

A powiedz ile wazy i mierzy?

Nim podasz to mleczko upewnij się , że junior nie miał/ nie ma niczego wspólnego z nietolerancją laktozy lub białka mleka krowiego.... bo to mleko dla wcześniaków i z niską masą to naprawdę silny alergen dla potencjalnych alergików lub uczulonych na " mleczne sprawy". Wymienionego przez Ciebie nie znam , ale Hania miała przez 2 tyg. Nestle Alprem, za nic na świecie po tym nie zrobiła kupki, choćbym nie wiadomo ile dopajała, a męczyła się strasznie. Ale akurat Alprem ma mnóstwo żelaza, więc to wiele wyjaśnia.

Nie chcę bagatelizować, ale skoro jest zdrowy..to może właśnie wszedł w okres wzmożonej aktywności ruchowej i dlatego nie tyje....To nie jest suchy wymysł, od momentu od którego moja córka ukończyła 5 miesięcy przyrosty masy są na poziomie ok. 200 gram miesięcznie. Minuty nie usiedzi, wiecznie skacze jak sprężynka. Też zrobiliśmy wszystkie możliwe badania od moczu po EKG serca i wszystko gra- tylko wolno przybiera, ale i zdrowa i radosna. Może w tą stronę?

Mam podobny problem tylko mój synek jest pod 3 centylem Badania w normie gastrolog zaliczony U nas też jest pewien problem natury medycznej ale nie powinien wpływać tak bardzo na masę. A Klusek to żywe 5,5 miesięczne sreberko Bardziej interesuje go pełzanie do tyłu niż jedzenie:dry: Sinlac polecam bo to dobry łatwoprzyswajalny produkt tylko trzeba dobrego pediatry zeby ułożył odpowiednią dietę dla malucha bo można go zabiałczyć zbyt dużą ilością sinlacu na mleku I kaloryczne dania bezmleczne też wskazane A mały wcale nie przyrasta czy rośnie wolno i jak jest długi. U Kuby wzrost tak ok 90 centyla

Hej Dziewczynki:-)
Przepraszam, że się nie odzywałam ale miałam strasznie dużo na głowie i zapomniałam o wątku.
W każdym razie minął miesiąc odkąd założyłam wątek minął prawie miesiąc a Szymek jest teraz powyżej 10 centyla i świetnie wygląda, no i przede wszystkim świetnie się czuje, bo wcześniej trochę powolny był.
Przez ten miesiąc nauczyliśmy się jeść zupki i owocki, poza tym byłam w Poradni laktacyjnej i skorygowałam swój sposób karmienia no i dawałam mu te Infatrini.

Więc u nas już wszystko ok z wagą:-):-):-):-):-):-)
Pozdrawiam
Dorota

Hej,
moja też około 3 centyla od urodzenia, z tymże do 6 mca przybierała ładnie, potem wszystko siadło. Oczywiście ma też na to wpływ jej żywotność ogromna, ale i tak jakieś badania robiliśmy. Teraz ma 13 mcy, waga ostatnio spadła ( nie chorowała, od 2 mc na bebilonie, wcześniej bebilon pepti ), wzrost około 10-25 centyla, duże ciemiączko i brak jakiegokolwiek zęba:dry:
idziemy teraz do poradni metabolicznej bo możliwe że mamy niedobór wapnia i wit d3 w organiźmie, pewnie jakąś dietę dostaniemy.
a jeśli chodzi o jedzenie to je bardzo ładnie, mam wrazenie że całkiem sporo.

Mój prawie 8 miesięczny synek jest stale około 3 centyla i pediatra oprócz badań krwi i moczu żeby wyeliminować anemię i zakażenie dróg moczowych nie zalecała nam nic dodatkowego.
Jasiek je już zupki, obiadki z mięsem, mleko - stale Humana plus która jest bardziej kaloryczna, kaszki itp. Ale nie usiedzi 5 minut w miejscu więc pewnie dlatego spala. NIe wygląda jakoś przeraźliwie chudo, po prostu jest szczuplutki ale i długi :-)

Trochę się na początku martwiłam, ze pediatra nie reaguje na jego niską wagę. Ale dzieć rozwija się bardzo dobrze, siada, raczkuje, staje na nóżki przy meblach więc przestałam się zadręczać :tak:

reklama
moja córcia jak sie urodziła to ważyła 3400 i mierzyła 52cm.jak miała 3 miesiące to ważyła 5.500 i mierzyła 63cm.teraz pomiar będzie pod koniec września.mam nadzieje że będzie ponad 7:))

Do góry