reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Smaki, smaczki, kulinaria

reklama
Kasiiula, dziś na obiad byly twoje pseudgołąbki... mmmmm, smakooowe :D
ale nastepnym razem dam troche wiecej ryzu ;)

poza tym zrobilam chatke puchatka, łoj to dopiero pyszna jazda bez trzymanki, poczestowalam sąsiadke i ta prawie odleciała hehe :D ale cos nie skumala techniki produkcji wobec czego przy nastepnej "budowie" bedzie mi asystowala :-D
Oto foto:
Zobacz załącznik 253375

mmmmmmmmmmmm poprosze przepis jak dotąd to tylko kupna jadlam :)

CHATKA PUCHATKA
Składniki:
1kg białego sera (ja kupuje takie kilowe wiaderko w Biedronce - twaróg sernikowy)
3/4 kostka margaryny mlecznej
ok. 1 szkl. cukru
pudru
cukier waniliowy
3 żółtka
2-3 łyżki kakao
5 paczek herbatników, lub 2 długie - (minimum 72 sztuki, wyjdą z tego 2 chatki)
opcjonalnie 1 galaretka (rozpuscic i wylac na talerz do stęgnięcia, po czym pokroic w paski) mozna tez użyc gotowych galaretek w polewie czekoladowej ;)

Utrzeć margaryne z cukrami i żółtkami, dodać ser, wymieszać. Rozdzielić na dwie części,do jednej dodać kakao do drugiej ewentualnie można wcisnąć sok z cytryny.
Rozzkładamy folie aluminiową a na niej ukladamy pierwsza warstwe prostokątna 3x6 herbatnikow. Na nią wykladamy połowę masy kakaowej, rozsmarowujemy (troche ciezko na tej 1wszej warstwie sie smaruje) nastepnie ukladamy drugą warstwe herbatnikow w ten sam sposob co dolna. Wykladamy polowe masy bialej, rozsmarowujemy i na srodku ukladamy paski galaretki. Łapiemy za brzegi sreberka (ja wsuwam łapki pod spod podkladajac pod te brzezne ciastka - jakos tak łatwiej) podniesosimy i "zaginamy" do środka tworząc domek. Skrecamy folie i do lodówki na minimum 3h. W ten sam sposób robimy drugą chatke. Po schlodzeniu rozpakowujemy i polewamy polewą lub rozpuszczoną czekoladą.
POLEWA (podam przepis na taką która mi zawsze wychodzi piękna błyszcząca ;))
1/4 kostki margaryny (pozostałość od masy serowej) rozpuszczamy w rondelku, dodajemy łyżkę wody, 1/4 szkl. cukru pudru, 2 łyzki kakao, mieszamy az sie zagotuje. Zdejmujemy z ognia i dalej sobie mieszamy jeszcze chwile... i gotowe. Nie można się zbytni ociągac z polewaniem bo dosyć szybko gęstnieje.

Łoj się rozpisałam hehe, mam nadzieje, że nie zakręciłam zazbytnio ;)
Smacznego.

kasia kładzisz na dół herbatniki a ciasto jest sztywne wiec nakładasz na herbatniki i na boki tez kładziesz herbatniki i uciskasz
lepse jak se je po kilku h bo wtedy ciastka sa miekkie

:wściekła/y:A ja zrobiłam dziś te gołabki bez zawijania.:-(

Rozwaliły mi sie całe....

Jestem takaaaaaaaa zła . Tyle zachodu a tu d****.:sorry2:

Wczesniej robiłam na sklepowym mielonym i było ok a dzis na 'domowej roboty' i prosze.

:zawstydzona/y:Na obiad kanapki :-(

Ostatnio edytowane przez moderatora:
:wściekła/y:A ja zrobiłam dziś te gołabki bez zawijania.:-(

Rozwaliły mi sie całe....

Jestem takaaaaaaaa zła . Tyle zachodu a tu d****.:sorry2:

Wczesniej robiłam na sklepowym mielonym i było ok a dzis na 'domowej roboty' i prosze.

:zawstydzona/y:Na obiad kanapki :-(

napewno ci nie wyszły bo za duze kawąłki kapusty ja siadtkowalam w robocie kuchennym no i mialam drobne a pozniej podsmazyłam ułozyłam w naczyniu zalałam sosem i do piekarnika :)

reklama
Do góry