reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Smaki, smaczki, kulinaria

reklama
Kasiiula, dziś na obiad byly twoje pseudgołąbki... mmmmm, smakooowe :D
ale nastepnym razem dam troche wiecej ryzu ;)

poza tym zrobilam chatke puchatka, łoj to dopiero pyszna jazda bez trzymanki, poczestowalam sąsiadke i ta prawie odleciała hehe :D ale cos nie skumala techniki produkcji wobec czego przy nastepnej "budowie" bedzie mi asystowala :-D
Oto foto:
Zobacz załącznik 253375

mmmmmmmmmmmm poprosze przepis jak dotąd to tylko kupna jadlam :)

CHATKA PUCHATKA
Składniki:
1kg białego sera (ja kupuje takie kilowe wiaderko w Biedronce - twaróg sernikowy)
3/4 kostka margaryny mlecznej
ok. 1 szkl. cukru
pudru
cukier waniliowy
3 żółtka
2-3 łyżki kakao
5 paczek herbatników, lub 2 długie - (minimum 72 sztuki, wyjdą z tego 2 chatki)
opcjonalnie 1 galaretka (rozpuscic i wylac na talerz do stęgnięcia, po czym pokroic w paski) mozna tez użyc gotowych galaretek w polewie czekoladowej ;)

Utrzeć margaryne z cukrami i żółtkami, dodać ser, wymieszać. Rozdzielić na dwie części,do jednej dodać kakao do drugiej ewentualnie można wcisnąć sok z cytryny.
Rozzkładamy folie aluminiową a na niej ukladamy pierwsza warstwe prostokątna 3x6 herbatnikow. Na nią wykladamy połowę masy kakaowej, rozsmarowujemy (troche ciezko na tej 1wszej warstwie sie smaruje) nastepnie ukladamy drugą warstwe herbatnikow w ten sam sposob co dolna. Wykladamy polowe masy bialej, rozsmarowujemy i na srodku ukladamy paski galaretki. Łapiemy za brzegi sreberka (ja wsuwam łapki pod spod podkladajac pod te brzezne ciastka - jakos tak łatwiej) podniesosimy i "zaginamy" do środka tworząc domek. Skrecamy folie i do lodówki na minimum 3h. W ten sam sposób robimy drugą chatke. Po schlodzeniu rozpakowujemy i polewamy polewą lub rozpuszczoną czekoladą.
POLEWA (podam przepis na taką która mi zawsze wychodzi piękna błyszcząca ;))
1/4 kostki margaryny (pozostałość od masy serowej) rozpuszczamy w rondelku, dodajemy łyżkę wody, 1/4 szkl. cukru pudru, 2 łyzki kakao, mieszamy az sie zagotuje. Zdejmujemy z ognia i dalej sobie mieszamy jeszcze chwile... i gotowe. Nie można się zbytni ociągac z polewaniem bo dosyć szybko gęstnieje.

Łoj się rozpisałam hehe, mam nadzieje, że nie zakręciłam zazbytnio ;)
Smacznego.

kasia kładzisz na dół herbatniki a ciasto jest sztywne wiec nakładasz na herbatniki i na boki tez kładziesz herbatniki i uciskasz
lepse jak se je po kilku h bo wtedy ciastka sa miekkie

:wściekła/y:A ja zrobiłam dziś te gołabki bez zawijania.:-(

Rozwaliły mi sie całe....

Jestem takaaaaaaaa zła . Tyle zachodu a tu d****.:sorry2:

Wczesniej robiłam na sklepowym mielonym i było ok a dzis na 'domowej roboty' i prosze.

:zawstydzona/y:Na obiad kanapki :-(

Ostatnio edytowane przez moderatora:
:wściekła/y:A ja zrobiłam dziś te gołabki bez zawijania.:-(

Rozwaliły mi sie całe....

Jestem takaaaaaaaa zła . Tyle zachodu a tu d****.:sorry2:

Wczesniej robiłam na sklepowym mielonym i było ok a dzis na 'domowej roboty' i prosze.

:zawstydzona/y:Na obiad kanapki :-(

napewno ci nie wyszły bo za duze kawąłki kapusty ja siadtkowalam w robocie kuchennym no i mialam drobne a pozniej podsmazyłam ułozyłam w naczyniu zalałam sosem i do piekarnika :)

reklama
Do góry