reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Smaki, smaczki, kulinaria

Niestety jestem strzasznie lewa w kwestii ciast :( musze sie nauczyc piec), za to robie swietnie dania z resztek (to z czasow studenckich mi zostalo), spaghetii, klasyczne nasze (np cala wigilie sama przygotowalam, 12 potraw + mleko ;P ), ciezkostrawne ale jakze cudne dania drugie do wyboru do koloru, zupy, marchewke z goszkiem jak ze stolowki szkolnej (;) taki komplement mnie kopnal), chinskie, kurczak i pieczarki w ciescie, grzyby w ogole, przetwory, bulka z pieczarkami jak spod hali mirowskiej (bo ja warszawianka, tu na tym wpiz...owie nie ma takich frykasow, to musialam sobie sama zrobic) etc...

a... i salatki...

Ty wybieraj, ja podam przepis, gramature i sposob...
 
reklama
pomysł na szybki sobotni obiad: ryż z kurczakiem curry
dziś to zrobiłam, bo szybko i jak dla mnie smaczne
kroję piersi w kostkę i przyprawiam curry, to najpierw duszę, a potem z ugotowanym ryżem smażę na patelni chwilę-pycha:) a tylko 30 min roboty;)
 
Hmm ja w sobote bardzo lubie taki obiad (nie jest on z lekkich i powabnych ale za to palce lizac):

1-2 ogorki kiszone
1 czerwona papryka
4 cebulki mlode
Wolowina bez zyl, z ktorej mozna zrobic 6-8 kotletow grubosci okolo centymetra
boczek (opcjonalnie)
wykalaczki

ziemniaki (ile tam zjecie)
maslo
mleko


Salata lodowa
pomidor
pieczarki
chleb tostowy
oliwa z oliwek
czosnek
ser zolty lub mozarella
2 jajka
pesto (opcjonalnie)



Przyprawy roznie


1) Mieso

Kotleciki rozbijamy, solimy, pieprzymy, zawijamy zawijaski - kawalek ogorka kiszonego, papryki, cebulki, plasterek boczku - spinamy wykalaczka. Obtaczamyw macze i wrzucamy na rozgrzany olej w glebszym naczyniu (ja mam taki wiekszy rondel), rumienimy z kazdej stron z wierzchu, zalewamy goraca woda, dodajemy listek laurowy, ziele angielskie - dusimy az sie udusi do miekkosci - ostatecznie ma pozostac troche sosu (sam sie zrobi) - odparowujemy w razie potrzeby.

2) Ziemniaki

Klasyczne puree (gotujemy, odsaczamy, dodajemy maslo, ubijamy, dodajemy mleko - ubijamy - wszystko bardzo szybko zeby sie odparowalo)

3) Salatka

Salate myjemy, rwiemy na drobno, jajka gotujemy na twardo i kroimy do michy, do tego dodajemy pokrojone pieczarki i pomidora, mozarelle, zalewamy oliwa z oliwek, osobno robimy tosty - smarujemy oliwa i czosnkiem, zapiekamy w piekarniku, kroimy na drobno, dodajemy do salatki lub podajemy osobno - sol pieprz do smaku ew pesto. (Gdyby dodac kurczaka podsmazonego na patelni w carry to ta salatka u nas wystepuje jako osobne danie).

Do tego serwujemy biale wino (choc jest czerwone mieso), bowiem biale jest lzejsze a jakos sobie trzeba pomoc w trawieniu - voila i smacznego.
 
mniammmmmmmm ale ochote mi zrobilas :D:D:D

jutro zrobie takie zraziki :))))
a co do ziemniaczków robie identyczne sa super !!!!! mniammmm :))))))
a co do salatki to tak mi sie przypomnialo ze mozarelle z pomidorami jest super z sosem balsamico Konrra .... pychaaaa :)
'
<mniam>

Madziu a na ta cytrynówke to tez ochota mi sie zorbila ;-)
 
Przystepuje do wykonania takiego dania (uwaga - dal par laczacych vegetarianizm z miesozerstwem)

10 poledwiczek drobiowych
sredniej wielkosci cukinia
4 pomidory
bazylia
młode ziemniaki
slodka smietanka
mozarella
cebula
przyprawy
olej
cytrynka
koperek
maslo
ser plesniowy turek


1) cukinie kroimy na sredniej wielkosci plasterki, ukladamy w naczyniu do parowania i parujemy na poltwardo czyli tzw aldente
2) na patelni szklimy drobno posiekana cebulke, dodajemy sol i pieprz
3) pomidory sparzamy, obieramy ze skory, wycinamy srodki, kroimy w kostke i na patelnie do cebulki. Odparowujemy i wychodzi nam sos pomidorowy.Dodajemy drobno posiekana bazylie (lub oregano jak ktos woli), smietanke i odparowujemy az wyjdzie nam masa latwa do ukladania (taka papka)
4) poledwiczki solimy i pieprzymy do smaku, dodajemy 2-3 krople cytryny, zostawiamy na pol godziny. Zalewamy rozbełtanym zółtkiem i kazda obtaczamy w bulce tartej i na patelnie. Smazymy jak kotlety, odsaczamy na papierze, owijamy folia (trzymamy w cieple), to samo robimy z serem plesniowym :)
5) ziemniaki gotujemy, odsaczamy, maselko + koperek

Teraz ukladamy w naczyniu zaroodpornym: masa pomidorowa, plasterki cukini, mozarella, masa pomidorowa etc... staramy sie tak zrobic zeby na gore byla mozarella - zapiekamy w piekarniku az ser sie rozpusci.

Podajemy ziemniaczki, cukinie zapiekana plus kurczaka dla miesozerców i ser dla roslinozercow. Podajemy z winem stolowym lub bialym polslodkim.

Voila smacznego
 
łał.. rzeczywiście lubisz gotować :-D
jak robisz tę marchewkę z groszkiem? jak mi powiesz, to nie będę musiałą iść do pani kucharki z przdszkola się pytać, moja Ela ciągle mnie tam wysyła ;)
 
Torebka marchewki z groszkiem, zamrozone wrzucamy do gara i zalewamy woda do wysokosci zamrozonej masy, podgrzewamy, jak sie rozpusci dodajemy lyzke masla, sol, pieprz do smaku - gotujemy do miekkosci, zasypujemy na gotujace sie maka - mieszajac zeby nie zrobily sie kluchy - jak zgestnieje zagotowujemy raz i smacznego :)
 
reklama
Torebka marchewki z groszkiem, zamrozone wrzucamy do gara i zalewamy woda do wysokosci zamrozonej masy, podgrzewamy, jak sie rozpusci dodajemy lyzke masla, sol, pieprz do smaku - gotujemy do miekkosci, zasypujemy na gotujace sie maka - mieszajac zeby nie zrobily sie kluchy - jak zgestnieje zagotowujemy raz i smacznego :)
Ja dodaje bułki tartej zamiast mąki i peeełno masełka....aaah :)
 
Do góry