reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Smaki, smaczki, kulinaria

[video=youtube;TeLsT4gZH5I]http://www.youtube.com/watch?v=TeLsT4gZH5I&feature=fvhl[/video]

potrawa tradycyjna, u nich podawana tez jako przekaska na tzw lunczyku - pokroic w kosteczki, w kazda wykalaczke - swietny dodatek do klasyki pod wodeczke - czyli naszych polskich koreczkow. W smaku cos ala rozbudowana jajecznica :) ale polecam

reklama
na takie gorace dni jak wczoraj :) caly czas mnie suszy,a nic mi nie smakuje: soki be, gazowanych nie lubie, woda jeszcze gorsza

ice tea, lepsza niz kupiona :)))

zaparzyc 2-3 torebki herbaty owocowej, najlepsza lipton andaluzja, rozowy grejpfrut, owoce lesne, albo jak ktos lubi miete to morocco (mietowa z przyprawami korzennymi) w szklance wrzatku, wlac do dzbanka, uzupelnic zimna przegotowana albo mineralna, wrzucic cytryne pokrojona w plasterki, pomarancze - plasterki albo czastki. mozna tez truskawki, kiwi, czasteczki jablek.do lodowki, serwowac na kostkach lodu.

O Banana - na czasie :)

To ja w temacie:

Kawa mrozona:)
1 shaker reczny do alkoholi, kawa, mleko, lod, cukier (dosmaku)
do shakera wsypujemy 3-4 lyzeczki kawy rozpuszczalnej marki posiadanej w polce ;), dolewamy mlek do 3/4 wysokosci, dodajemy kostki lodu. Odpowiednio dlugo trzepiemy cholerstwem. Uwaga: potrafi wybuchnac po otworzeniu wieczka :) staramy sie nie pobrudzic naszych pieknych, lekkich, jasnych, lnianych ciuszkow ;P.

Podawac od razu, najlepiej z lodami mietowymi i... :( juz nie pale... najlepiej to bylo na balkonie, z papieroskiem i gazetka...

a i jeszcze cos na gorace letnie dni :)

sangria "po ichniemu"

W Tesco (lub innym lokalnym przybytku) kupujemy butle najtanszej i najpodleszej sangrii (taka najlepsza :) ), cytryna, pomarancz, mandarynka, sprite, laska cynamonu, cukier, kostki lodu

Do dzbana lejemy na oko 1 litr sangrii, dodajemy 1/2 sredniej butelki sprita (czyli jakies 250 ml), wkrajamy plasterki pomaranczy, czastkujemy mandarynke i do srodka, 2-3 plasterki cytruny, polamane pol laski cyamonu, 1-2 lyzeczki cukru, dodajemy kostki lodu. Lyzka wazowa (lub jesli mamy to taka specjalna do dzbankow) merdamy w srodku, podajemy dobrze schlodzone.

Uwaga: napoj niezwykle zdradliwy - swietnie wchodzi ale czasami nie mozna po nim ustac.

Ostatnia edycja:
Ja na sobotni obiadek zrobilam placuszki warzywne do gulaszu.
2ziemniaki,
1 marchewka,
1 mala pietruszka,
kawalek selera,
kawalek pory. Zetrzec na duzych oczkach.
Mozna dodac kukurydze z puszki,
papryke swieza(warzywa jakie sie ma i jakie sie lubi).
Kawalek zoltego sera.
Wszystko wymieszac, posolic d smaku, dodac jajko i make(na oko) aby skleila w calosc i smazyc na patelni( na srednim ogniu) jak placki ziemniaczane az do zrumieniania. Ja robilam takie ok 1cm grubosci.
Tak jak pisalam ja robilam dodatek do gulaszu, ale mozna do nich samch dodac drobno pokrojona miekka wedlinke jakas, lub paroweczki. I jesc na z ketchupem. Jak dla mnie pycha :)

passi widze że kuchnia hiszpańska :)) Mojemu M marzy się właśnie omlet z ziemniakami, tapas i nie zapomnie nigdy jak się upił sangriją jak tam mieszkał :)) w tym roku jedziemy do hiszpanii i na pewno będziemy smakować :))
ja nie robiłam mu nigdy takiego omleta bo jak dla mnie za dużo w nim tłuszczu ale może mu zrobie :))

Salata lodowa
pomidor
pieczarki
chleb tostowy
oliwa z oliwek
czosnek
ser zolty lub mozarella
2 jajka
pesto (opcjonalnie)

Salate myjemy, rwiemy na drobno, jajka gotujemy na twardo i kroimy do michy, do tego dodajemy pokrojone pieczarki i pomidora, mozarelle, zalewamy oliwa z oliwek, osobno robimy tosty - smarujemy oliwa i czosnkiem, zapiekamy w piekarniku, kroimy na drobno, dodajemy do salatki lub podajemy osobno - sol pieprz do smaku ew pesto. (Gdyby dodac kurczaka podsmazonego na patelni w carry to ta salatka u nas wystepuje jako osobne danie).
ale to musi być dobre muszę spróbować a powiedz te tosty lepiej do czy obok??
Ja na sobotni obiadek zrobilam placuszki warzywne do gulaszu.
2ziemniaki,
1 marchewka,
1 mala pietruszka,
kawalek selera,
kawalek pory. Zetrzec na duzych oczkach.
Mozna dodac kukurydze z puszki,
papryke swieza(warzywa jakie sie ma i jakie sie lubi).
Kawalek zoltego sera.
Wszystko wymieszac, posolic d smaku, dodac jajko i make(na oko) aby skleila w calosc i smazyc na patelni( na srednim ogniu) jak placki ziemniaczane az do zrumieniania. Ja robilam takie ok 1cm grubosci.
Tak jak pisalam ja robilam dodatek do gulaszu, ale mozna do nich samch dodac drobno pokrojona miekka wedlinke jakas, lub paroweczki. I jesc na z ketchupem. Jak dla mnie pycha :)
smakowicie to brzmi ja uwielbiam placki ziemniaczane więc może to mi też zasmakuje a jak można parówkę dodać to może mój mąż też byto zjadł bo on to za takimi plackami nie przepada

wlasnie ide robic. szybkie i pyszne

ciasto cytrynowo- jogurtowe

Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- ok. 1 łyżka proszku do pieczenia
- niecała łyżeczka sody
- starta skórka z 1, średniej cytryny
- pół szklanki oleju
- szklanka jogurtu naturalnego (+ ew. kilka łyżek maślanki do rozcieńczenia jogurtu)
- trochę soku z cytryny - 2 jajka

piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C., formę do ciasta smarujemy tłuszczem , do jednej miski wlewamy olej, jogurt (+ trochę maślanki ), wyciskamy trochę soku z cytryny, wbijamy 2 jajka, dosypujemy skórkę z cytryny i cukier i miksujemy mikserem przez chwilę, aż będzie jednolite. Do drugiej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i sodę i delikatnie mieszamy łyżką. Następnie suche skladniki stopniowo wsypujemy do mokrych mieszając łyżką. Mieszamy do momentu, aż DUŻE grudki znikną, jak będą tylko małe możemy przestać i przelać ciasto do formy. Wkładamy ciasto do piekarnika i pieczemy około 40 minut. Po upieczeniu i lekkim ostudzeniu można zrobić polewę albo posypać cukrem-pudrem.ja robie lukier cytrynowu czyli cukier puder plus sok z cytryny

reklama
ja tez. na swieta byla pomaranczowa, tylko na mace ziemniacznej, bardziej hmmm.... krucha? sama zjadlam cala :}

dobra,naprawde musze isc ja zrobic, a nie z wami gadac.... :)

Do góry