reklama
czy umiecie zrobic smaczna zupe bez dodatków typu vegeta? czyli bez glutaminianu.. ja od dłuzszego czasu próbuje sie od tych dodatków uwolnic, ale nie moge, i zawsze na koniec chociaz pół łyzeczki vegety dodam :-(
jak to sie robi?
jak to sie robi?
Uleńka_79
Listopadowa Mamusia
Moja zaupa wiecznie wychodzi przedobrzona, jakaś słodka od warzyw, zawsze dam za dużo warzyw bo chcę taką pyszną zrobić, i rzeczywiście bez kostki chociaż ciut jakaś inna wychodzi. Przedobrzam wiecznie a przecież najlepsze zupy jadłam w szkole takie polewajki a jak smakowały, i niezapomniany kotlet schabowy, który był cienki jak papier - jak inaczej smakuje niż ten domowy gruby ;D Ale to już wykraczam poza temat ;D
Moja mama dodaje do zupy trochę masełka. Robiła mi zupy bez kostek itd, jak byłam w ciąży - ale jak ona to robiła, nie wiem ...
Apropo przepisu Banany na ciasto jogurtowo-bananowe - robiłam wwczoraj, wyszedł mi pyszny...........ZAKALEC
Być może dlatego, ze za małą temp. ustawiłam bo na pokrętle od piekarnika starły się cyferki ... ;/ piekłam ok 1h, pięknie wyrósł a potem po otwarciu piekarnika opadł.... Mam pytanie jak robicie ciasta, po upieczeniu pozostawiacie jeszcze w piekarniku ciut otwartym, czy od razu wyciągacie i wykłądacie z formy?
Moja mama dodaje do zupy trochę masełka. Robiła mi zupy bez kostek itd, jak byłam w ciąży - ale jak ona to robiła, nie wiem ...
Apropo przepisu Banany na ciasto jogurtowo-bananowe - robiłam wwczoraj, wyszedł mi pyszny...........ZAKALEC
passingby
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 27 Luty 2009
- Postów
- 1 678
czy umiecie zrobic smaczna zupe bez dodatków typu vegeta? czyli bez glutaminianu.. ja od dłuzszego czasu próbuje sie od tych dodatków uwolnic, ale nie moge, i zawsze na koniec chociaz pół łyzeczki vegety dodam :-(
jak to sie robi?
Tzw zupa smieciowa
wloszczyzna, ziemniaki, dodatkowo troche wiecej pietruszki i selera, pora, kalafior, brokul, brukselka - co tam sobie zyczysz.
kroisz w kosteczke, podlewasz wodo troche powyzej wysokosci (2-3 plce), lisc laurowy, ziele anigielskie (2 zirenka) pieprz ziarna (4-5), sol do smaku. Warzysz. W polowie gotowania (warzenia) mozna dodac pokrojonej w drobna kostke BIALEJ kielbaski (tylko biala nie ma ulepszaczy), troszke masla lub oliwy z oliwek. Warzysz jeszcze chwile (do miekkosci marchwi) podajesz i smacznego
Iza - tajemnica tkwi w warzeniu zupy a nie jej gotowaniu
Iza - tajemnica tkwi w warzeniu zupy a nie jej gotowaniui uwaga z marchwia
nie za duzo.
co to znaczy "warzenie" ? wiem tyle, że nie ma nic wspólnego z ważeniem
maxwell80
Mamusia cukiereczków M&M
Ja zawsze myślałam, że warzenie = gotowanie...ale może się mylę;-)co to znaczy "warzenie" ? wiem tyle, że nie ma nic wspólnego z ważeniem![]()
passingby
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 27 Luty 2009
- Postów
- 1 678
No nie maco to znaczy "warzenie" ? wiem tyle, że nie ma nic wspólnego z ważeniem![]()
Warzysz zupe - czyli nie powinna sie gotowac energicznie acz krotko, tylko plumkac sobie delikatnie lecz dluzej
http://sjp.pwn.pl/haslo.php?id=65349
chyba najblizsze jest owo odparowywanie solanki
Tak u nas sie mowilo jesli chcialo sie podkreslic ze cos ma byc poddawane obrobce cieplnej tylko do momentu wrzenia a nie gotowani i utrzymywane w takiej temperaturze - np galareta z nozek
Ostatnia edycja:
C
Cleo1981
Gość
Ja rosoł tez gotuję na malusim ogniu i bez kostki jest obrzydliwy, chocby sie wrzuciło dużo warzyw i pojedynczych przypraw typu listek,sol czy pieprz...ja w takim sposób gotuję rosół, dzięi czemu jest klarowny.. próbowałam go gotowac bez kostki, ale wychodzi taki.. nijaki.. a niby go warzę.. więc wic tkwi także w odpowiedniej przyprawie..
reklama
Ja rosoł tez gotuję na malusim ogniu i bez kostki jest obrzydliwy, chocby sie wrzuciło dużo warzyw i pojedynczych przypraw typu listek,sol czy pieprz...
no własnie... ja nawet przypieczoną na żywym ogniu cebulę dorzucam, i niewiele lepiej... kolor przynajmniej się robi łądny..
Podobne tematy
- Odpowiedzi
- 0
- Wyświetleń
- 953
- Odpowiedzi
- 243
- Wyświetleń
- 31 tys
- Odpowiedzi
- 2
- Wyświetleń
- 2 tys
- Odpowiedzi
- 12
- Wyświetleń
- 12 tys
Podziel się: