reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Smaki, smaczki, kulinaria

Moze to nie danie, ale to co uwielbiam ;)

Jajka ze szczypiorkiem

Jajka gotuje na twardo, kroje na pół, wydłubuję żółtka, delikatnie aby nie uszkodzić białka. Żółtko rozdrabniam i mieszam z dużą ilością pokrojonego na drobno szczypiorku i z majonezem - az do uzyskania jednolitej masy. Łyżeczką rozkładam do białek. PYCHA :)

No i śledzie w pierzynce robię zawsze na święta i jedne i drugie.

Matjasy (ja kupuję takie zwykłe w biedronce) przekładam do miski, skrapiam cytryna i odstawiam na trochę. Następnie kroję na dzwonki (chyba tak to się nazywa) i układam w przezroczystej misce warstwy:śledzie, na to cebulę pokrojoną w kostkę, na to starte jabłko, na to starty ogórek świeży, śledzie, cebulę, jabłko, ogórek, smaruję majonezem i posypuję pieprzem i sola. Na samą górę sypię ser starty na tarce o małych oczkach - aby wyszły takie sprężynki. I gotowe :)

reklama
jajka w skorupkach ...

gotujemy jajka później nożem staramy sie przekroić jajko na pol aby skorupki nie uszkodzić środek ...jajko wyjmujemy rozdrabniamy ze szczypiorkiem szynka majonezem <z czym chcecie> i wychodzi taka papeczka później farsz wkładamy do skorupek później wierzch maczamy w bułce tartej i na patelnie i smażymy an złoty kolor... pycha!! :) najlepsze ciepłe

moj maz jak pierwszy raz robilam to sie śmiał ... a teraz zajada :))

pasta jajeczna

gotowane jajka z szynka serem szczypiorkiem majonezem ... <z czym chcemy> wszytsko drobno siekane łaczymy i na kanapki ... pycha :)

Jajka ze szczypiorkiem

Jajka gotuje na twardo, kroje na pół, wydłubuję żółtka, delikatnie aby nie uszkodzić białka. Żółtko rozdrabniam i mieszam z dużą ilością pokrojonego na drobno szczypiorku i z majonezem - az do uzyskania jednolitej masy. Łyżeczką rozkładam do białek. PYCHA :)

Matjasy (ja kupuję takie zwykłe w biedronce) przekładam do miski, skrapiam cytryna i odstawiam na trochę. Następnie kroję na dzwonki (chyba tak to się nazywa) i układam w przezroczystej misce warstwy:śledzie, na to cebulę pokrojoną w kostkę, na to starte jabłko, na to starty ogórek świeży, śledzie, cebulę, jabłko, ogórek, smaruję majonezem i posypuję pieprzem i sola. Na samą górę sypię ser starty na tarce o małych oczkach - aby wyszły takie sprężynki. I gotowe :)
ja też to robię tylko ja po każdej warstwie daję majonez wymieszany z odrobiną jogurtu nat

Jajka ze szczypiorkiem

a moje ślledzie pod pierzynką to:
warstawa solonych matiasów, cebyla (najlepiej czerwona) ogórek kiszony, jajko na twardo, majonez, ser żółty

coraz fajniejsze rzeczy piszecie:-D aż nie wiem na co się zdecydować. Cały tydzień nie gotowąła, bo A. prawie z pracy nei wracał, a dla siebie samej mi się nie chciało, ale teraz będę nadrabiała zaległości. Juz mam plan - najpierw kurczaczek w sosie sojowo-grzybowym (martolinki??) a potem zawijaski z fetą dziunki :-) a później koniecznie muszę canneloni zrobić, bo sto lat nie robiłam :tak:

Ptasie Mleczko
3 serki homo (mogą być smakowe)
3 galaretki
herbatniki lub biszkopty

2 Galaretki kiedy zastygną pokroić w kostkę , serki wlać do jednej miski i dodać do nich 1 galaretkę zastygającą - zmiksować to wszystko razem ,wrzucić pokrojoną w kostkę galaretkę, wymieszać wszystko razem, ułożyć biszkopty w naczyniu (salaterki , tortownica itp) wylać przygotowaną "miksturę" na biszkopty i wsadzić do lodówki aż do zastygnięcia.
SMACZNEGO

Ja robię coś podobnego:

-mleko
-2 bite śmietany - Śnieżki (w proszku :p)
-3 galaretki
-owoce

Ubijam na sztywno jedną bitą smietanę, rozpuszczam galaretke w połowie il wody podanej na opakowaniu. Gdy galaretka zaczyna zastygac dodaję ją do bitej śmietany i miksuję. Wylewam do tortownicy i wstawiam do lodówki. W tym czasie robię drugą warstwę w ten sam sposób. Dolewam do pierwszej, odstawiam do lodówki. Kroję owoce na plasterki, wykładam na "ciasto" i zalewam trzecią tężejącą galaretką - ale już rozpuszczoną w całej il wody podanej na opakowaniu.
Jest to ciasto które obok mojego rafaello znika prawie od razu ze stołu ;)

Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
Do góry