dziewczyny czy moglybyscie pomoc i napisac, co mialyscie na urodzinach do jedzenia dla dzieci? dla doroslych mam,ale niewiem, co dzieciom, oprocz kanapek i np lodow i galaretki...
Banana ja zrobiłam dla dzieciaków stół piracki (kupiłam u nas w sklepie cały zestaw z obrusem, kubeczkami, talerzykami, serwetkami) na stole oprocz proponowanych rzeczy podalam jeszcze koreczki owocowe i zwykłe nadziane na przekrojonego melona i grejfrutam, szyszki z ryzu preparowanego oraz galaretke ale podaną niestandardowo (czyli kupiłam pomarancze ktore przekroiłam na pół, wydrązyłam z nich środek i wlałam w połowki pomarańczy galaretkę, kiedy galaretka sie ścięła przekroiłam jeszcze na pół tworząc łodkę, w galaretkę włozyłam wykałaczkę i z papieru kolorowego zrobiłam maszt
) Dzieciaki były zachwycone taka formą podania galaretki.
Wczoraj po przyjściu z pracy zrobiłam małemu placuszki, bardzo smakowały, więc wrzucam dla naszych maluszków:
Placuszki z jabłkami
z cynamonem i wanilią. Na maślance, jogurcie, kefirze lub śmietanie.
Składniki, 4 porcje:
• 4 - 5 jabłek, mogą być kwaśne
Ciasto:
• 140 g mąki pszennej
• 4 łyżki stołowe mąki ziemniaczanej
• 2 łyżki cukru
• mała szczypta soli
• 2 duże jajka (oddzielnie żółtka i białka)
• 300 ml płynnej maślanki, kefiru lub jogurtu naturalnego, śmietany (jeśli są gęste można dodać mleka lub płynnej śmietany 30%)
• 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu do jabłek
• 2 łyżeczki pasty waniliowej / ekstraktu z wanilii lub 1 łyżka cukru wanilinowego do ciasta
• masło klarowane do smażenia lub olej roślinny
• cukier puder i np. konfitura malinowa
Przygotowanie:
- Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, każdą ćwiartkę pokroić na 2 lub 3 podłużne części (w zależności od tego jak duże są jabłka i jaką wielkość mają mieć placki). Włożyć do miski, posypać cynamonem i wymieszać, odstawić.
- Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać do drugiej miski, dodać cukier, sól i wymieszać. Dodać żółtka, maślankę i wanilię, zmiksować na gładkie ciasto (nie może być zbyt gęste, dlatego możemy dodać mleko - ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany). Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać ją w ciasto za pomocą łyżki.
- Rozgrzać większą patelnię z nieprzywierającą powłoką, dodać tłuszcz (nie mniej niż 1/2 cm - im więcej tłuszczu, tym placki będą mniej go chłonęły i będą bardziej chrupiące). Maczać jabłka w cieście i kłaść na patelni.
- Smażyć po około 1 minucie z każdej strony na złoty kolor (placki nie powinny za szybko się rumienić, jeśli tak się stanie należy zmniejszyć ogień do średniego). Odkładać na ręczniki papierowe, smażyć kolejne placki dodając w razie potrzeby więcej tłuszczu. Posypać cukrem pudrem i podawać np. z konfiturą malinową
NAPRAWDĘ POLECAM!