reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Smaki, smaczki, kulinaria

reklama
dziewczyny czy moglybyscie pomoc i napisac, co mialyscie na urodzinach do jedzenia dla dzieci? dla doroslych mam,ale niewiem, co dzieciom, oprocz kanapek i np lodow i galaretki...
 
tort, kanapeczki w róznych kształtach, żelki, pianki, ciasteczka, paluszki, kabanoski. Posżły tylko kabannoski i kanapeczki,no i torty
 
dziewczyny czy moglybyscie pomoc i napisac, co mialyscie na urodzinach do jedzenia dla dzieci? dla doroslych mam,ale niewiem, co dzieciom, oprocz kanapek i np lodow i galaretki...

po kawałku torcika, żelki, pianki, mandarynki, soczki i ciesze się ze więcej ni kombinowałam bo dzieciaki głównie zabawa były zajęte i nie w głowie im jedzenie było...;-)
 
wlasnie rok i dwa temu dzieci tez malo jadly, myslalam,ze moze menu im zle ulozylam, dlatego w tym roku was sie radze :tak::-)
 
Kiedyś ktoś wstawiał przepis na pierogi, którym wszyscy się zachwycali tylko nie moge teraz znaleźć. Może coś komuś śita i mnie naprowadzi?

ja ciasto na pierogi robię z ok pół kg mąki i do tego wlewam wrzątku i odrobinę mleka , ugniatam ciasto,potem tylko farsz i gotowanie w osolonej wodzie
pewnie nie o to ci chodziło ;-)

Ilona ja kupuję herbatniki albo biszkopty układam na dnie np tortownicy, robię 3 różnokolorowe galaretki i 2 kroje w kosteczkę , a jedną na wpół ściętą dodaje do serka homo (może być smakowy albo marscapone) do tego dodaje te pokrojone galaretki ,można też jakieś owoce dodać i zalewam biszkopty ,potem do lodówki , można też zrobić na to galaretkę ale mi się już nigdy nie chce tyle czekać
możesz też zrobić herbatniki lub krakersy z masą karpatkową , pyszne są
 
Ostatnia edycja:
reklama
dziewczyny czy moglybyscie pomoc i napisac, co mialyscie na urodzinach do jedzenia dla dzieci? dla doroslych mam,ale niewiem, co dzieciom, oprocz kanapek i np lodow i galaretki...

Banana ja zrobiłam dla dzieciaków stół piracki (kupiłam u nas w sklepie cały zestaw z obrusem, kubeczkami, talerzykami, serwetkami) na stole oprocz proponowanych rzeczy podalam jeszcze koreczki owocowe i zwykłe nadziane na przekrojonego melona i grejfrutam, szyszki z ryzu preparowanego oraz galaretke ale podaną niestandardowo (czyli kupiłam pomarancze ktore przekroiłam na pół, wydrązyłam z nich środek i wlałam w połowki pomarańczy galaretkę, kiedy galaretka sie ścięła przekroiłam jeszcze na pół tworząc łodkę, w galaretkę włozyłam wykałaczkę i z papieru kolorowego zrobiłam maszt :tak:) Dzieciaki były zachwycone taka formą podania galaretki.

Wczoraj po przyjściu z pracy zrobiłam małemu placuszki, bardzo smakowały, więc wrzucam dla naszych maluszków:

Placuszki z jabłkami
z cynamonem i wanilią. Na maślance, jogurcie, kefirze lub śmietanie.

Składniki, 4 porcje:

4 - 5 jabłek, mogą być kwaśne


Ciasto:

140 g mąki pszennej
4 łyżki stołowe mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru
mała szczypta soli
2 duże jajka (oddzielnie żółtka i białka)
300 ml płynnej maślanki, kefiru lub jogurtu naturalnego, śmietany (jeśli są gęste można dodać mleka lub płynnej śmietany 30%)
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu do jabłek
2 łyżeczki pasty waniliowej / ekstraktu z wanilii lub 1 łyżka cukru wanilinowego do ciasta

masło klarowane do smażenia lub olej roślinny
cukier puder i np. konfitura malinowa

Przygotowanie:

  • Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, każdą ćwiartkę pokroić na 2 lub 3 podłużne części (w zależności od tego jak duże są jabłka i jaką wielkość mają mieć placki). Włożyć do miski, posypać cynamonem i wymieszać, odstawić.
  • Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać do drugiej miski, dodać cukier, sól i wymieszać. Dodać żółtka, maślankę i wanilię, zmiksować na gładkie ciasto (nie może być zbyt gęste, dlatego możemy dodać mleko - ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany). Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać ją w ciasto za pomocą łyżki.
  • Rozgrzać większą patelnię z nieprzywierającą powłoką, dodać tłuszcz (nie mniej niż 1/2 cm - im więcej tłuszczu, tym placki będą mniej go chłonęły i będą bardziej chrupiące). Maczać jabłka w cieście i kłaść na patelni.
  • Smażyć po około 1 minucie z każdej strony na złoty kolor (placki nie powinny za szybko się rumienić, jeśli tak się stanie należy zmniejszyć ogień do średniego). Odkładać na ręczniki papierowe, smażyć kolejne placki dodając w razie potrzeby więcej tłuszczu. Posypać cukrem pudrem i podawać np. z konfiturą malinową

NAPRAWDĘ POLECAM!
 
Ostatnia edycja:
Do góry