reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Smaki, smaczki, kulinaria

reklama
dziewczyny czy moglybyscie pomoc i napisac, co mialyscie na urodzinach do jedzenia dla dzieci? dla doroslych mam,ale niewiem, co dzieciom, oprocz kanapek i np lodow i galaretki...
 
tort, kanapeczki w róznych kształtach, żelki, pianki, ciasteczka, paluszki, kabanoski. Posżły tylko kabannoski i kanapeczki,no i torty
 
dziewczyny czy moglybyscie pomoc i napisac, co mialyscie na urodzinach do jedzenia dla dzieci? dla doroslych mam,ale niewiem, co dzieciom, oprocz kanapek i np lodow i galaretki...

po kawałku torcika, żelki, pianki, mandarynki, soczki i ciesze się ze więcej ni kombinowałam bo dzieciaki głównie zabawa były zajęte i nie w głowie im jedzenie było...;-)
 
wlasnie rok i dwa temu dzieci tez malo jadly, myslalam,ze moze menu im zle ulozylam, dlatego w tym roku was sie radze :tak::-)
 
Kiedyś ktoś wstawiał przepis na pierogi, którym wszyscy się zachwycali tylko nie moge teraz znaleźć. Może coś komuś śita i mnie naprowadzi?

ja ciasto na pierogi robię z ok pół kg mąki i do tego wlewam wrzątku i odrobinę mleka , ugniatam ciasto,potem tylko farsz i gotowanie w osolonej wodzie
pewnie nie o to ci chodziło ;-)

Ilona ja kupuję herbatniki albo biszkopty układam na dnie np tortownicy, robię 3 różnokolorowe galaretki i 2 kroje w kosteczkę , a jedną na wpół ściętą dodaje do serka homo (może być smakowy albo marscapone) do tego dodaje te pokrojone galaretki ,można też jakieś owoce dodać i zalewam biszkopty ,potem do lodówki , można też zrobić na to galaretkę ale mi się już nigdy nie chce tyle czekać
możesz też zrobić herbatniki lub krakersy z masą karpatkową , pyszne są
 
Ostatnia edycja:
reklama
dziewczyny czy moglybyscie pomoc i napisac, co mialyscie na urodzinach do jedzenia dla dzieci? dla doroslych mam,ale niewiem, co dzieciom, oprocz kanapek i np lodow i galaretki...

Banana ja zrobiłam dla dzieciaków stół piracki (kupiłam u nas w sklepie cały zestaw z obrusem, kubeczkami, talerzykami, serwetkami) na stole oprocz proponowanych rzeczy podalam jeszcze koreczki owocowe i zwykłe nadziane na przekrojonego melona i grejfrutam, szyszki z ryzu preparowanego oraz galaretke ale podaną niestandardowo (czyli kupiłam pomarancze ktore przekroiłam na pół, wydrązyłam z nich środek i wlałam w połowki pomarańczy galaretkę, kiedy galaretka sie ścięła przekroiłam jeszcze na pół tworząc łodkę, w galaretkę włozyłam wykałaczkę i z papieru kolorowego zrobiłam maszt :tak:) Dzieciaki były zachwycone taka formą podania galaretki.

Wczoraj po przyjściu z pracy zrobiłam małemu placuszki, bardzo smakowały, więc wrzucam dla naszych maluszków:

Placuszki z jabłkami
z cynamonem i wanilią. Na maślance, jogurcie, kefirze lub śmietanie.

Składniki, 4 porcje:

4 - 5 jabłek, mogą być kwaśne


Ciasto:

140 g mąki pszennej
4 łyżki stołowe mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru
mała szczypta soli
2 duże jajka (oddzielnie żółtka i białka)
300 ml płynnej maślanki, kefiru lub jogurtu naturalnego, śmietany (jeśli są gęste można dodać mleka lub płynnej śmietany 30%)
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu do jabłek
2 łyżeczki pasty waniliowej / ekstraktu z wanilii lub 1 łyżka cukru wanilinowego do ciasta

masło klarowane do smażenia lub olej roślinny
cukier puder i np. konfitura malinowa

Przygotowanie:

  • Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, każdą ćwiartkę pokroić na 2 lub 3 podłużne części (w zależności od tego jak duże są jabłka i jaką wielkość mają mieć placki). Włożyć do miski, posypać cynamonem i wymieszać, odstawić.
  • Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać do drugiej miski, dodać cukier, sól i wymieszać. Dodać żółtka, maślankę i wanilię, zmiksować na gładkie ciasto (nie może być zbyt gęste, dlatego możemy dodać mleko - ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany). Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać ją w ciasto za pomocą łyżki.
  • Rozgrzać większą patelnię z nieprzywierającą powłoką, dodać tłuszcz (nie mniej niż 1/2 cm - im więcej tłuszczu, tym placki będą mniej go chłonęły i będą bardziej chrupiące). Maczać jabłka w cieście i kłaść na patelni.
  • Smażyć po około 1 minucie z każdej strony na złoty kolor (placki nie powinny za szybko się rumienić, jeśli tak się stanie należy zmniejszyć ogień do średniego). Odkładać na ręczniki papierowe, smażyć kolejne placki dodając w razie potrzeby więcej tłuszczu. Posypać cukrem pudrem i podawać np. z konfiturą malinową

NAPRAWDĘ POLECAM!
 
Ostatnia edycja:
Do góry