reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Smaki, smaczki, kulinaria

ja kiedys frytki gotowałam, chyba pierwszy raz wtedy sama, bo cos mi sie ubzduralo, ze trzeba je mieszac zbey sie nie posklejały no i totalnie sie rozleciały na pure frytkowe :-)
a wode z jajek na twardo i michasiowych ziemniaków wygotowuję regularnie :-) najgorezj to z zupkami dla niemowląt bylo, potrafiłam po 3 dziennie gotowac, bo każdą zjarałam
 
reklama
Kilolku to ja podobnie, smażąc pierwsze w życiu kotlety mielone przewracałam na okrągło bo myślałam że tak trzeba i rozpadły się zupełnie:-D
 
Pewnie znacie, ale...
Mam dość wędlin i zaczęłam robić pasty. Moje dwie ulubione:

PASTA I

6 jaj na twardo
makrela
szczypiorek
majonez

Makrelę "obrać" z mięsa, jajka i szczypiorek pokroić w kosteczkę i wszystko razem wymieszać z majonezem. Jesli trzeba doprawić pieprzem i solą. Jak ktoś lubi to można dodać ketchupu. Ja wolę polać ketchupem kanapkę z pastą przed zjedzeniem. Ale najlepiej smakuje ze swieżym ogórkiem:tak:


PASTA II

7 jaj na twardo
kostka białego sera
majonez

Jaja w kostkę i razem rozetrzeć z serem i majonezem, ew.doprawić. PYCHA.
 
Nie wiem czemu piszecie o placuszkach jakiejś Nigelly kiedy to zwykłe małdrzyki a raczej ich spierniczona:-) przez Miriam wersja. Kurcze prawdziwe małdrzyki to za komuny ostatni raz jadłem na Śląsku a potem w Kijowie. Jagodzie też niezłe wychodzą ale to już nie to. Kiedyś sam robiłem rewelacyjne racuchy kładzione łyżką na głęboki olej (taka moja specjalność to była) o cieście bardzo podobnym do tego waszego.
A co można upiec, jakie naleśniory to paczcie:
Блинчики для любимых., блины
 
Jak macie ochotę na kilka blach pysznego ciasta drożdzowego zapraszam:

CIASTO DROŻDŻOWE

1 kg mąki
3 jajka
2 szklanki cukru
10 dag drożdży
2 szklanki mleka
25 dag masła roślinnego

Wszystko wrzucam do wielkiej miski, w mące robię dołek wrzucam do niej pokruszone drożdże zalewam ciepłym mlekiem, zasypuję dołek i odstawiam na 5 minut zeby się zrobił rozczyn. Aha jeszcze masło roslinne rozpuszczam i wlewam. Potem to wszystko mieszam wielką drewnianą łyzką. Moja siostra nie zagniatała wiec i ja nie brudziłam sobie rąk. Odstawiam do rosnięcia, potem znowu przemieszam i znowu rosnie. Jak podrosnie przekladam do brytfanek u mnie wyszły dwie małe i jedna duza, odstawiam do rosnięcia a potem robię mega ilości kruszonki z masła, cukru i mąki (ja to na oko) posypuję ciasto ktore wkadam do piekarnika. Ja dalam na ok 160 stopni na jakies 20 minut z termoobiegiem. Nie liczylam czasu bo widac to po ciescie jak ładnie się podrumieni mozna wyciąg.

Cisato jest pyszne z mleczkiem. Jedno dałam tesciowej, jedno mojej mamie a jedno mi zostało i jest pyszne. W sam raz na podwieczorek dla maluszków ze szklanką mleka, kakao lub kisielu :

SMACZNEGO!!!
 
reklama
Dziewczyny o co chodzi ze studzeniem muffinów na kratce ?
Chodzi o to, ze mają stygnąc na kratce w otwartym cieplym jeszcze piekarniku ?

Czy mam tę kratkę wyjąc na stol i tam je studzic, zeby byl doplyw powietrza od dolu poprostu ?
Napiszcie bo dzis pierwszy raz robie i ciemna jestem, a zalezy mi zeby wyszly :)

i jeszcze jedno - Ula ty robilas te babeczki z nutellą z Babeczki z nutellą. Piekłaś tak jak tam jest napisane 170 stopni, 25 minut ? bo ja robiłam z tej strony 2 rzeczy i przeważnie musialam zwiekszac temperature i piec dłużej.
 
Do góry