reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Smaki, smaczki, kulinaria

A ja was tylko czytam i myślę sobie "matko bosko" :)
Ja taką gospodynią będę MOŻE za 20 lat.

U nas wigilie 3: o 16 u jednych dziadków M, o 18 u drugich dziadków M (bo dla tego dziadka to chyba będzie ostatnia Wigilia :(), o 20.00 u moich rodziców. I tu zostajemy już na I DŚ.
o tym samym pomyslalam. Mnie by to przerosło, chylę czoła dziewczyny

A ktoś mi poleci przepis na rybę po grecku?
 
reklama
Kilolku ja będe robić ale to raczej u mnie smakowa improwizacja co do sosu. reszta to norma......... filety na kawałki, przyprawiam, panieruje normalnie mąka, jajo, bułka no i smażę. Później sos........ włoszczyznę poddusić na niewielkiej ilości wody. Ale nie za bardzo żeby się nie rozlatywało. Następnie zrobić sos czyli wlać do tego koncentrat pomidorowy i ketchup - od niego jest fajny smak. Niemal że nie trzeba wtedy przyprawiać - ale każdy robi wg swojego smaku. Wiem jedno........tego sosu ttrzeba duzo ........ bo ryba go wpija i w tamtym roku mi w tym sosie rybka nie "pływała" tylko troche była pomazana z warzywami. I ja np dam ze 2 chochle na dół miski, potem przykryje rybą, znów zaleje i tak przekłądam do konca. Ale tak jak pisałam lubie duzo sosu zeby w tym niemal pływało. No i oczywiście najlepsze na drugi lub nawet trzeci dzien jak sie smaki przegryzają.
ps. niejednokrotnie spotkałam sie ze ryba w rybie po grecku jest bez panierki, ale u mnie w domu się tak robiło więc od mamy zgapiam bo nam tak smakuje. Jest to normalna sztuka ryby w czerwonym sosie. Nie łamie się i nie ma szans by wyszła z tego papka
 
Ostatnia edycja:
Z tymi kapuśniaczkami to kupa roboty. Kapusta gotowała się dwie godziny, teraz czekam aż wystygnie i pokroję drobno i bach do lodówki. Dokończyć farsz to już pikuś. Ale ciasto. Najpierw po zagnieceniu czekam 1,5 godziny aż urośnie, a po zrobieniu kapuśniaczków odkładam je aż podwoją swoją wielkość. No ale damy radę;-) rano tylko Julia wyjdzie o 7 to biorę się do roboty.
 
czy bigos mozna zostawić na noc goracy pod przykryciem? bo zanim wystygnie bedzie rano a gorącego nie wstawię do lodówki....
 
cleo uchyl pokrywkę;-)

Kilolek ja rybę po grecku robię tak:

dorsza obsmażam w panierce. Na duzych oczkach ścieram marchew, seler i pietruszkę . Przesmażam je na gorącej patelni i wsypuję do rondla. Dolewam wody , ziel angielskie , lisc laurowy i dusze. Na końcu dodaje koncentrat pomidorowy , sól , pieprz i pół łyzeczki cukru.
 
Cleo - a jakbyś na balkon wystawiła?
Dziunka - ja też mam chęć na te kapuśniaczki ale zastanawiam się czy można zrobić z takim nadzieniem podobnym jak na pierogi, tylko trochę więcej kapusty, ale też wszystko zmielone:baffled:
 
reklama
Do góry