reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Smaki, smaczki, kulinaria

Dlaczego nikt nie mówił że na mojewypieki.blox.pl są takie cuda?:-p:-p:-p:-D:-D:-D;-);-);-)

A więc robię:

- wigilijne kapuśniaczki Wigilijne kapuśniaczki
- sernik z brzoskwiniami Sernik z brzoskwiniami
- ciasto przekładane z miodem i kremem Ciasto przekładane z miodem i kremem
- makowiec zawijany Makowiec zawijany
- rudolfy Babeczki Snickerdoodle - Rudolfy

Lista zakupów gotowa już wczoraj :-) zarówno na sernik i makowca mam swoje przepisy i w zeszłym roku robiłam, ale teraz wypróbuję te:tak: Fajna stronka, napisane jak krowie na rowie:-D

Ależ odkrycie zrobiłam:rofl2::-D:rofl2:

reklama
ja miałam robic pierniczki ale mi się nie chce nic....:-(

ale ten przepis na sernik wyglada na prosty i chyba zrobię w piatek :-)

kurde musze się za bigos zabrać w końcu...u mnie wszystko w lesie jeszcze...

jakie dania robicie na wigilie i na swieta ?

Cleo na wigilię idziemy do mamy i tam zawieziemy pierniki, barszcz z uszkami i pierogi.
Oprócz tego do mnie należy zrobienie bigosu, sałatki z selera naciowego , ryby po grecku , śledzia po cygańsku, sernika
M piecze świateczny pasztet i mięsiwo i do tego sałatka jarzynowa

Wow martolinka ależ szykujesz!
Mnie w świeta nie ma w domu praktycznie wcale, tylko w 2 dzień świąt ale to zawsze wracamy po wigili i 1 dniu oładowani jedzneiem wiec nie ma sensu wiele robic. Tylko jakies pieczyste na obiad, jeszcze nie mam po mysłu.
Wtym roku wigilia u mojej mamy, a ona nie toleruje pomocy. Do tesciowej zrobie śledzie pod pierzynką i moze rybepo grecku ale nigdy nie robilam i nie bardzo wiem jak sie za to zabrac

My mamy obok siebie rodziców jednych i drugich wiec oni wszystko robią. Od moich rodziców wszystko mozna wziąc gotowe od tesciów tez. tesciowa piecze miesa z myslą o nas a ja powiedzialam ze zrobię ciasta i troszkę im tez dam. Na wigilię jedziemy wczesnie do H rodziny mają wspolną a potem u nas w domu, pewnie u nas na gorze.

Ja robię ciasta ale na blogu jest ich tyle ze mozg sie lasuje :-D ostatnio był przepis na tort makowy przekladany kremem z mascarpone brzmi tak smakowicie ze sie skuszę :)

My robimy w sumie nie dużo. Oprócz tych 3 ciast, babeczek i kapuśniaczków i zrobionych już pierników robimy bigos, śledzie pod pierzynką, sałatkę warzywną, schab pieczony na chleb i jajka z majonezem;-) babcia zimne nogi i jaja faszerowane, do mamy należy przyrządzenie różnych ryb (karpia, pstrąga, dorsza i nie wiem co jeszcze).
Nie mam pojęcia co z obiadami w I i II dzień Świąt. Pewnie jednego dnia będziemy u babci, a drugiego w domu.

ja na swięta będe miała takie menu a będziemy sami,zatem nie beda to duze porcje :

barszcz z uszkami [uszka robiła mi mama]
ryba smazona + ziemniaki podsmażane
kapusta z grzybami
ryba po grecku
śledziki w smietanie, w sosie salsa, kaszubskie i jakies w oleju [te wszystkie mam kupne]
sałatka z matjasów
pierogi ruskie + z miesem i z grzybami [robiła mi mama]

seromak
jabłecznik

na następny dzień schab ze sliwką w sosie pieczeniowym i kluski + jakies jaja, warzywa, wedlina na talerz do chleba i to wsio .............. chyba :laugh2::nerd:

U nas takie menu w tym roku:

Uszka + Barszcz czerwony
Barszcz biały z grzybami
Ryba smażona, z chlebem
Kutia
Kompot z suszu
Pierogi ze śliwkami suszonymi
Pierogi z kapustą i grzybami
Gołąbki z kapustą i grzybami z sosem pieczarkowym
Ryba po grecku
Kapusta z grochem

Na inne dni też:

Sałatka warzywna
Seromak
Gołąbki mięsne z sosem pomidorowym
Jakieś mięska na obiad
Wędlina itp

uszka i pierogi już sobie pomroziłam, reszte jutro zaczynam,, ale też to wszystko na 3 osoby, wiec nie az tak duzo :-)

reklama
ooo smakowite menu :))) ja tez mam pomrożone gołąbki :)) więc też mogą jakby co...........sałatki warzywnej nie robie bo mnie choinka bierze jak mam to kroic :baffled:;-)
Ja wiem ze nawet to co zrobie bedzie za dużo. Dziewczyny ja sie zastanawiam skąd mój chłop ma siłe i normalny wylgąd skoro on je mniej niz ja :sorry2: Normalnie wiem ze jak zje barszcz z uszkami i rybkę z kilkoma talarkami ziemniaków i kapustą to później bedzie sapał i tylko na wszystko patrzył :baffled: Więc poza tym nie robie nic extra treściwego bo wiem jak on je :angry:

Do góry