reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Smaki, smaczki, kulinaria

Dlaczego nikt nie mówił że na mojewypieki.blox.pl są takie cuda?:-p:-p:-p:-D:-D:-D;-);-);-)

A więc robię:

- wigilijne kapuśniaczki Wigilijne kapuśniaczki
- sernik z brzoskwiniami Sernik z brzoskwiniami
- ciasto przekładane z miodem i kremem Ciasto przekładane z miodem i kremem
- makowiec zawijany Makowiec zawijany
- rudolfy Babeczki Snickerdoodle - Rudolfy

Lista zakupów gotowa już wczoraj :-) zarówno na sernik i makowca mam swoje przepisy i w zeszłym roku robiłam, ale teraz wypróbuję te:tak: Fajna stronka, napisane jak krowie na rowie:-D

Ależ odkrycie zrobiłam:rofl2::-D:rofl2:

reklama
ja miałam robic pierniczki ale mi się nie chce nic....:-(

ale ten przepis na sernik wyglada na prosty i chyba zrobię w piatek :-)

kurde musze się za bigos zabrać w końcu...u mnie wszystko w lesie jeszcze...

jakie dania robicie na wigilie i na swieta ?

Cleo na wigilię idziemy do mamy i tam zawieziemy pierniki, barszcz z uszkami i pierogi.
Oprócz tego do mnie należy zrobienie bigosu, sałatki z selera naciowego , ryby po grecku , śledzia po cygańsku, sernika
M piecze świateczny pasztet i mięsiwo i do tego sałatka jarzynowa

Wow martolinka ależ szykujesz!
Mnie w świeta nie ma w domu praktycznie wcale, tylko w 2 dzień świąt ale to zawsze wracamy po wigili i 1 dniu oładowani jedzneiem wiec nie ma sensu wiele robic. Tylko jakies pieczyste na obiad, jeszcze nie mam po mysłu.
Wtym roku wigilia u mojej mamy, a ona nie toleruje pomocy. Do tesciowej zrobie śledzie pod pierzynką i moze rybepo grecku ale nigdy nie robilam i nie bardzo wiem jak sie za to zabrac

My mamy obok siebie rodziców jednych i drugich wiec oni wszystko robią. Od moich rodziców wszystko mozna wziąc gotowe od tesciów tez. tesciowa piecze miesa z myslą o nas a ja powiedzialam ze zrobię ciasta i troszkę im tez dam. Na wigilię jedziemy wczesnie do H rodziny mają wspolną a potem u nas w domu, pewnie u nas na gorze.

Ja robię ciasta ale na blogu jest ich tyle ze mozg sie lasuje :-D ostatnio był przepis na tort makowy przekladany kremem z mascarpone brzmi tak smakowicie ze sie skuszę :)

My robimy w sumie nie dużo. Oprócz tych 3 ciast, babeczek i kapuśniaczków i zrobionych już pierników robimy bigos, śledzie pod pierzynką, sałatkę warzywną, schab pieczony na chleb i jajka z majonezem;-) babcia zimne nogi i jaja faszerowane, do mamy należy przyrządzenie różnych ryb (karpia, pstrąga, dorsza i nie wiem co jeszcze).
Nie mam pojęcia co z obiadami w I i II dzień Świąt. Pewnie jednego dnia będziemy u babci, a drugiego w domu.

ja na swięta będe miała takie menu a będziemy sami,zatem nie beda to duze porcje :

barszcz z uszkami [uszka robiła mi mama]
ryba smazona + ziemniaki podsmażane
kapusta z grzybami
ryba po grecku
śledziki w smietanie, w sosie salsa, kaszubskie i jakies w oleju [te wszystkie mam kupne]
sałatka z matjasów
pierogi ruskie + z miesem i z grzybami [robiła mi mama]

seromak
jabłecznik

na następny dzień schab ze sliwką w sosie pieczeniowym i kluski + jakies jaja, warzywa, wedlina na talerz do chleba i to wsio .............. chyba :laugh2::nerd:

U nas takie menu w tym roku:

Uszka + Barszcz czerwony
Barszcz biały z grzybami
Ryba smażona, z chlebem
Kutia
Kompot z suszu
Pierogi ze śliwkami suszonymi
Pierogi z kapustą i grzybami
Gołąbki z kapustą i grzybami z sosem pieczarkowym
Ryba po grecku
Kapusta z grochem

Na inne dni też:

Sałatka warzywna
Seromak
Gołąbki mięsne z sosem pomidorowym
Jakieś mięska na obiad
Wędlina itp

uszka i pierogi już sobie pomroziłam, reszte jutro zaczynam,, ale też to wszystko na 3 osoby, wiec nie az tak duzo :-)

reklama
ooo smakowite menu :))) ja tez mam pomrożone gołąbki :)) więc też mogą jakby co...........sałatki warzywnej nie robie bo mnie choinka bierze jak mam to kroic :baffled:;-)
Ja wiem ze nawet to co zrobie bedzie za dużo. Dziewczyny ja sie zastanawiam skąd mój chłop ma siłe i normalny wylgąd skoro on je mniej niz ja :sorry2: Normalnie wiem ze jak zje barszcz z uszkami i rybkę z kilkoma talarkami ziemniaków i kapustą to później bedzie sapał i tylko na wszystko patrzył :baffled: Więc poza tym nie robie nic extra treściwego bo wiem jak on je :angry:

Do góry