tutaj: https://www.babyboom.pl/forum/dziec...czki-kulinaria-27794/index52.html#post4651502Dziewczyny widze, ze ostatnio wszystkie walkowalyscie pierniczki, czy moge prosic o przepis? Pewnie gdzies tu jest, ale szczerze mowiac nie chce mi sie przekopywac wszystkiego.....
reklama
katrenki
Fanka BB :)
Dziekuje bardzo;-)
Uleńka_79
Listopadowa Mamusia
Powiem szczerze ze ja nie parzę jajek, ale my prawie wszystkie jajka od naszych kurek mamy.
Tesciowa mi mowila ze salmonella jest tylko na skorupce, wiec wystarczy ją sparzyc, bo niby jak białko sparzyc?
ale ja robie lukier dla nas tylko z cukrem i wodą lub cytryną ale Twój Ewelia lukier musikał byc pyszny!!! a jak się nim przyozdabiało pierniczki?my chyba d
dzis jak mały wstanie zrobimy pierniczki z blogu mojewypieki jest to przepis na mniejszą ilosc ciasta piernikowego. Ale zrobię duze pierniki, powycinane nozem i porobię witraże, w srodek wkruszę landrynki i będzie takie okienko. Podpowiedz zlalazłam na blogu oczywiscie
Tesciowa mi mowila ze salmonella jest tylko na skorupce, wiec wystarczy ją sparzyc, bo niby jak białko sparzyc?
ale ja robie lukier dla nas tylko z cukrem i wodą lub cytryną ale Twój Ewelia lukier musikał byc pyszny!!! a jak się nim przyozdabiało pierniczki?my chyba d
dzis jak mały wstanie zrobimy pierniczki z blogu mojewypieki jest to przepis na mniejszą ilosc ciasta piernikowego. Ale zrobię duze pierniki, powycinane nozem i porobię witraże, w srodek wkruszę landrynki i będzie takie okienko. Podpowiedz zlalazłam na blogu oczywiscie
Uleńka_79
Listopadowa Mamusia
ja tez mam mazaki dr oetkera
Ja miałam mazaki w zeszłym roku i o ile dla mnie były super, o tyle Julia się tylko denerwowała, szybko zastygały.
Zrobiłam w końcu lukier z cukru pudru, wody i cytryny (bo okazało się że jaja zużyte rano do jajecznicy) i wyszedł pyszny.
Zrobiłam w końcu lukier z cukru pudru, wody i cytryny (bo okazało się że jaja zużyte rano do jajecznicy) i wyszedł pyszny.
Kasiiula
mamusia Pawełka :)
ja mam zamair zrobic domek z piernika zobaczymy co z tego bedzie
ostatnio zrobilam naleśniki z brokułem PYCHA !!!!
gotujemy brokuł i mieszamy z serkiem topionym ziołowym robi sie mazia i tak smarujemy mowie wam PYCHA
ostatnio zrobilam naleśniki z brokułem PYCHA !!!!
gotujemy brokuł i mieszamy z serkiem topionym ziołowym robi sie mazia i tak smarujemy mowie wam PYCHA
A
aga4444
Gość
DZIUNKA dzięki za fantastyczny przepis na pierniki:-):-):-):-)
Kira Ula ja również namiętnie korzystam z blogu moje wypieki
na Święta mam zamiar zrobić to:
Waniliowe kruche ciasteczka z Rudolfem
i to:
Sernik z drobinkami czekolady na spodzie brownies
i to:
Kandyzowana pomarańczowa skórka w czekoladzie
(już to jedliśmy i byliśmy zachwyceni)
a te babeczki zrobiłam Pati na kiermasz świąteczny do szkoły i zrobiły furorę :-)
Babeczki Snickerdoodle - Rudolfy
Kira Ula ja również namiętnie korzystam z blogu moje wypieki
na Święta mam zamiar zrobić to:
Waniliowe kruche ciasteczka z Rudolfem
i to:
Sernik z drobinkami czekolady na spodzie brownies
i to:
Kandyzowana pomarańczowa skórka w czekoladzie
(już to jedliśmy i byliśmy zachwyceni)
a te babeczki zrobiłam Pati na kiermasz świąteczny do szkoły i zrobiły furorę :-)
Babeczki Snickerdoodle - Rudolfy
reklama
A ja nie-Świątecznie.... natchnęło mnie na Lazanie wg tego przepisu:
Składniki:
Sos beszamelowy:
Składniki:
W garnku na na oliwie podsmażamy czosnek, dodajemy mięso mielone i cebulę. Jak mięso się obsmaży dodajemy natkę pietruszki – najlepiej świeżą oraz opcjonalnie inne zioła (bazylię, oregano). Mięso łączymy z koncentratem pomidorowym lub pomidorami z puszki. Całość mieszamy i przyprawiamy finalnie solą i pieprzem, aby farsz był wyrazisty w smaku. Na dno żaroodpornego naczynia wykładamy sos beszamelowy a na nim układamy warstwę makaronu. Na makaronie kładziemy warstwę mięsa. Smarujemy sosem beszamelowym. Kończymy warstwą sera aby poszczególne warstwy były ze sobą sklejone. Układamy drugą i trzecią warstwę. Ostania warstwa makaronu musi być przykryta sosem i serem. Całość zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. przez 20 – 30 minut. Po upieczeniu warto zostawić ja w spokoju przynajmniej przez 30 minut aby stała się bardziej zwarta.
Przepis ze strony internetowej, ale juz wiele razy sprawdzony, mniam! ;-)
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- puszka pomidorów z puszki
- sos beszamelowy
- makaron lazania
- ser żółty
- przyprawy: sól, pieprz, zioła
- natka pietruszki
Sos beszamelowy:
Składniki:
- 50 g mąki (ok. 1/3 szklanki – pół szklanki to 65 g)
- 50 g masła (10 płaskich łyżeczek)
- 400 ml mleka (jeśli ma być rzadszy użyjcie 600 ml mleka)
- jajko (opcjonalnie)
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
W garnku na na oliwie podsmażamy czosnek, dodajemy mięso mielone i cebulę. Jak mięso się obsmaży dodajemy natkę pietruszki – najlepiej świeżą oraz opcjonalnie inne zioła (bazylię, oregano). Mięso łączymy z koncentratem pomidorowym lub pomidorami z puszki. Całość mieszamy i przyprawiamy finalnie solą i pieprzem, aby farsz był wyrazisty w smaku. Na dno żaroodpornego naczynia wykładamy sos beszamelowy a na nim układamy warstwę makaronu. Na makaronie kładziemy warstwę mięsa. Smarujemy sosem beszamelowym. Kończymy warstwą sera aby poszczególne warstwy były ze sobą sklejone. Układamy drugą i trzecią warstwę. Ostania warstwa makaronu musi być przykryta sosem i serem. Całość zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. przez 20 – 30 minut. Po upieczeniu warto zostawić ja w spokoju przynajmniej przez 30 minut aby stała się bardziej zwarta.
Przepis ze strony internetowej, ale juz wiele razy sprawdzony, mniam! ;-)
Podobne tematy
- Odpowiedzi
- 0
- Wyświetleń
- 937
- Odpowiedzi
- 243
- Wyświetleń
- 30 tys
- Odpowiedzi
- 2
- Wyświetleń
- 2 tys
- Odpowiedzi
- 12
- Wyświetleń
- 12 tys
Podziel się: