reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Smaki, smaczki, kulinaria

reklama
Powiem szczerze ze ja nie parzę jajek, ale my prawie wszystkie jajka od naszych kurek mamy.

Tesciowa mi mowila ze salmonella jest tylko na skorupce, wiec wystarczy ją sparzyc, bo niby jak białko sparzyc? :)

ale ja robie lukier dla nas tylko z cukrem i wodą lub cytryną ale Twój Ewelia lukier musikał byc pyszny!!! a jak się nim przyozdabiało pierniczki?my chyba d

dzis jak mały wstanie zrobimy pierniczki z blogu mojewypieki jest to przepis na mniejszą ilosc ciasta piernikowego. Ale zrobię duze pierniki, powycinane nozem i porobię witraże, w srodek wkruszę landrynki i będzie takie okienko. Podpowiedz zlalazłam na blogu oczywiscie :)
 
a ja posżłam po najmnieszej linii oporu i kupiłam kolorowe lukry w torebkach. Są pyszne i bardzo ładnie wyglądają. Zaraz wstawię fotki naszych piernikczów
 
Ja miałam mazaki w zeszłym roku i o ile dla mnie były super, o tyle Julia się tylko denerwowała, szybko zastygały.

Zrobiłam w końcu lukier z cukru pudru, wody i cytryny (bo okazało się że jaja zużyte rano do jajecznicy:confused2:) i wyszedł pyszny.
 
ja mam zamair zrobic domek z piernika zobaczymy co z tego bedzie :p


ostatnio zrobilam naleśniki z brokułem PYCHA !!!!
gotujemy brokuł i mieszamy z serkiem topionym ziołowym robi sie mazia i tak smarujemy mowie wam PYCHA :)
 
reklama
A ja nie-Świątecznie.... natchnęło mnie na Lazanie wg tego przepisu:

Składniki:
  • 500 g mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka pomidorów z puszki
  • sos beszamelowy
  • makaron lazania
  • ser żółty
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła
  • natka pietruszki


Sos beszamelowy:
Składniki:
  • 50 g mąki (ok. 1/3 szklanki – pół szklanki to 65 g)
  • 50 g masła (10 płaskich łyżeczek)
  • 400 ml mleka (jeśli ma być rzadszy użyjcie 600 ml mleka)
  • jajko (opcjonalnie)
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

W garnku na na oliwie podsmażamy czosnek, dodajemy mięso mielone i cebulę. Jak mięso się obsmaży dodajemy natkę pietruszki – najlepiej świeżą oraz opcjonalnie inne zioła (bazylię, oregano). Mięso łączymy z koncentratem pomidorowym lub pomidorami z puszki. Całość mieszamy i przyprawiamy finalnie solą i pieprzem, aby farsz był wyrazisty w smaku. Na dno żaroodpornego naczynia wykładamy sos beszamelowy a na nim układamy warstwę makaronu. Na makaronie kładziemy warstwę mięsa. Smarujemy sosem beszamelowym. Kończymy warstwą sera aby poszczególne warstwy były ze sobą sklejone. Układamy drugą i trzecią warstwę. Ostania warstwa makaronu musi być przykryta sosem i serem. Całość zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. przez 20 – 30 minut. Po upieczeniu warto zostawić ja w spokoju przynajmniej przez 30 minut aby stała się bardziej zwarta.




Przepis ze strony internetowej, ale juz wiele razy sprawdzony, mniam! ;-)
 
Do góry