reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Smaki, smaczki, kulinaria

Agrafko przepis na Glazura czekoladowa i lukier do pierniczków znajdziesz tutaj:
Glazura czekoladowa i lukier do pierniczków

a ja jeszcze na swięta zrobię cos takiego:
Kruche cynamonowe gwiazdki w mlecznej czekoladzie
kruche_cynam_gwiazdki_1.jpg
Te cynamonowe ciasteczka wystarczy wyciąć w dowolnych kształtach, upiec, ostudzić i zanurzyć w czekoladzie! Czy może być prościej? :)
Składniki na około 30 - 40 sztuk ciastek:
  • 180 g masła, zimnego
  • 90 g cukru pudru
  • 230 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżka cynamonu
  • 40 g skrobi ziemniaczanej, kukurydzianej lub mąki ryżowej
Dodatkowo:
  • około 50 - 100 g mlecznej czekolady do ozdoby
Wszystkie składniki wrzucić do malaksera i zmiksować, aż ciasto będzie tworzyło gładką kulę. Można również wszystkie składniki umieścić w misie, posiekać szybko nożem, krótko wyrobić, do połączenia. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.Po schłodzeniu, ciasto rozwałkować na grubość około 4 mm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawać gwiazdki. Układać na papierze do pieczenia lub macie teflonowej, zachowując nieduże odstępy (ciasteczka praktycznie nie rosną).Piec w temperaturze 180ºC przez 12 - 15 minut. Wystudzić na kratce.Mleczną czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z 1 łyżką masła (50 g czekolady) lub 2 łyżkami (100 g czekolady). Gwiazdki zanurzać do połowy w czekoladzie, odkładać na kratkę, do zastygnięcia.Smacznego :).

ula widze ze robisz to co ja;-) pozdrawiam cie kulinarnie!

reklama
Dziś robiłam kruche cynamonowe gwiazdki, Boże jakie to pyszne! Maslane ach!!!!!! Ciasto i wałkowanie i wycinanie troszkę pracochłonne bo ciasto szybko się rwie ale magia!!!
Kira Ty juz swoje zrobiłas? Jak wrażenia?

mniam mnia, ja moze za rok się rozpędzę z innymi ciastkami.. :)
a pierników zrobie z połowy proporcji bo za dużo tego ciasta mi wyszło.

Ula, na tym blogu jest chyba link ale nie wiem czy widziałaś - w sklepie AleDobre mają super produkty do dekoracji, posypki, pisaki itd.

Oj Agrafko widzialam te cudenka i weszlam tez na magicznewypieki :)
Załuję ze tsciowej juz kupilismy formę na mufinki za 50 zł bo za ta cenę silikonowych rzeczy moglabym troszkę kupic. Ale powiem szczerze ze ja sie zaopatrzę w cos, albo tu albo na allegro :)

reklama
Do góry