reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Smaki, smaczki, kulinaria

Agrafko przepis na Glazura czekoladowa i lukier do pierniczków znajdziesz tutaj:
Glazura czekoladowa i lukier do pierniczków

a ja jeszcze na swięta zrobię cos takiego:
Kruche cynamonowe gwiazdki w mlecznej czekoladzie
kruche_cynam_gwiazdki_1.jpg
Te cynamonowe ciasteczka wystarczy wyciąć w dowolnych kształtach, upiec, ostudzić i zanurzyć w czekoladzie! Czy może być prościej? :)
Składniki na około 30 - 40 sztuk ciastek:
  • 180 g masła, zimnego
  • 90 g cukru pudru
  • 230 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżka cynamonu
  • 40 g skrobi ziemniaczanej, kukurydzianej lub mąki ryżowej
Dodatkowo:
  • około 50 - 100 g mlecznej czekolady do ozdoby
Wszystkie składniki wrzucić do malaksera i zmiksować, aż ciasto będzie tworzyło gładką kulę. Można również wszystkie składniki umieścić w misie, posiekać szybko nożem, krótko wyrobić, do połączenia. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.Po schłodzeniu, ciasto rozwałkować na grubość około 4 mm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawać gwiazdki. Układać na papierze do pieczenia lub macie teflonowej, zachowując nieduże odstępy (ciasteczka praktycznie nie rosną).Piec w temperaturze 180ºC przez 12 - 15 minut. Wystudzić na kratce.Mleczną czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z 1 łyżką masła (50 g czekolady) lub 2 łyżkami (100 g czekolady). Gwiazdki zanurzać do połowy w czekoladzie, odkładać na kratkę, do zastygnięcia.Smacznego :).

ula widze ze robisz to co ja;-) pozdrawiam cie kulinarnie!

reklama
Dziś robiłam kruche cynamonowe gwiazdki, Boże jakie to pyszne! Maslane ach!!!!!! Ciasto i wałkowanie i wycinanie troszkę pracochłonne bo ciasto szybko się rwie ale magia!!!
Kira Ty juz swoje zrobiłas? Jak wrażenia?

mniam mnia, ja moze za rok się rozpędzę z innymi ciastkami.. :)
a pierników zrobie z połowy proporcji bo za dużo tego ciasta mi wyszło.

Ula, na tym blogu jest chyba link ale nie wiem czy widziałaś - w sklepie AleDobre mają super produkty do dekoracji, posypki, pisaki itd.

Oj Agrafko widzialam te cudenka i weszlam tez na magicznewypieki :)
Załuję ze tsciowej juz kupilismy formę na mufinki za 50 zł bo za ta cenę silikonowych rzeczy moglabym troszkę kupic. Ale powiem szczerze ze ja sie zaopatrzę w cos, albo tu albo na allegro :)

reklama
Do góry