Agrafko przepis na Glazura czekoladowa i lukier do pierniczków znajdziesz tutaj:
Glazura czekoladowa i lukier do pierniczków
a ja jeszcze na swięta zrobię cos takiego:
Kruche cynamonowe gwiazdki w mlecznej czekoladzie
Te cynamonowe ciasteczka wystarczy wyciąć w dowolnych kształtach, upiec, ostudzić i zanurzyć w czekoladzie! Czy może być prościej? Składniki na około 30 - 40 sztuk ciastek:
Dodatkowo:
- 180 g masła, zimnego
- 90 g cukru pudru
- 230 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 płaska łyżka cynamonu
- 40 g skrobi ziemniaczanej, kukurydzianej lub mąki ryżowej
Wszystkie składniki wrzucić do malaksera i zmiksować, aż ciasto będzie tworzyło gładką kulę. Można również wszystkie składniki umieścić w misie, posiekać szybko nożem, krótko wyrobić, do połączenia. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.Po schłodzeniu, ciasto rozwałkować na grubość około 4 mm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawać gwiazdki. Układać na papierze do pieczenia lub macie teflonowej, zachowując nieduże odstępy (ciasteczka praktycznie nie rosną).Piec w temperaturze 180ºC przez 12 - 15 minut. Wystudzić na kratce.Mleczną czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z 1 łyżką masła (50 g czekolady) lub 2 łyżkami (100 g czekolady). Gwiazdki zanurzać do połowy w czekoladzie, odkładać na kratkę, do zastygnięcia.Smacznego .
- około 50 - 100 g mlecznej czekolady do ozdoby
ula widze ze robisz to co ja;-) pozdrawiam cie kulinarnie!