reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Smaki, smaczki, kulinaria

Pozwolę sobie wkleic dla wielbicielek muffinek i nie tylko:

MUFFINKI POMARAŃCZOWE Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ
Składniki na około 10-12 sztuk:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki otrębów
  • 2/3 szklanki jasnego brązowego cukru
  • 1 duże jajko
  • 150 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • otarta skórka z 2 pomarańczy
  • 100 ml maślanki
  • 40 g roztopionego masła
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek dżemu pomarańczowego
  • 100 g groszków (chipsów) z białej czekolady (lub posiekanej białej czekolady)
W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę pszenną, otręby, cukier, proszek do pieczenia. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre: roztrzepane jajko, sok, skórkę, maślankę, masło, dżem. Połączyć zawartość obu naczyń, wymieszać z grubsza, dodając pod koniec białą czekoladę.Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Nałożyć ciasto, do 3/4 wysokości papilotki. Piec w temperaturze 190ºC przez około 25 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, lekko przestudzić, potem studzić na kratce.
Smacznego :)

LINK DO PRZEPISU
Muffinki pomarańczowe z białą czekoladą
 
reklama
Muszę siąść na spokojnie i trochę popracować nad tą pierwszą stronką, tylko teraz to mi się na razie wszystko rozjeżdża i przepis Dziunki wyszedł na 53 stronie :(( wrrrr
 
Robię na bank :-)

Tort makowy
ciasto:
2 ½ szklanki mąki pszennej tortowej
½ szklanki mielonych migdałów
1 szklanka cukru trzcinowego
½ szklanki oleju
2 łyżeczki sody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szklanki wody
4 łyżki octu
nadzienie:
200 g mielonego maku
200 ml mleka
1/3 szklanki płynnego miodu
30 g masła
¼ szklanki kandyzowanej skórki pomarańczy
½ szklanki rodzynek
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
½ laski wanilii
2 łyżki rumu
mały słoik dżemu morelowego
polewa:
tabliczka gorzkiej czekolady
½ szklanki śmietanki 30%
cukier perlisty do posypania

Przygotowanie:
Wszystkie składniki ciasta mieszamy ze sobą trzepaczką. Pieczemy bardzo cienkie blaty ciasta w tortownicy, w temp 200 stopni bez termoobiegu na złocisty kolor. Powinno nam wyjść 5-6 cienkich blatów ciasta.( najlepiej przygotować je wcześniej i piec w 2-3 tortownicach). Każdą część tortu smarujemy odrobiną dżemu morelowego i przekładamy masą makową. Masa makowa: Mleko, miód, masło, rodzynki podgrzewamy do zagotowania i dodajemy mak. Gotujemy do napęcznienia, pod koniec dodajemy skórkę z cytryny, skórkę z pomarańczy, ziarenka z laski wanilii i rum. Czekoladę ze śmietanką rozpuszczamy w suchej misce ustawionej na garnku z gotująca się wodą. Dokładnie mieszamy, polewamy wierzch ciasta i posypujemy cukrem perlistym.

=============================================

A tu podobno bardzo szybkie tiramissu:
Korzenne tiramisu

ciasto:
1 ½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki cukru trzcinowego
1 opakowanie przyprawy do piernika
5 łyżek oleju
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 szklanka wody
2 łyżki octu
krem:
180 g śmietanki 36%
200 g serka homogenizowanego naturalnego
½ laski wanilii
1/3 szklanki cukru trzcinowego
filiżanka espresso
tabliczka gorzkiej czekolady
1 łyżeczka przyprawy do piernika
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ciasta mieszamy trzepaczką. Pieczemy cienką warstwę w prostokątnej formie w temp. 200 stopni bez termoobiegu około 30-40 minut. Po ostygnięciu kroimy na prostokątne kawałki o szerokości 1-2 cm. Śmietankę kremówkę ubijamy na gęstą bitą śmietanę i łączymy z serkiem homogenizowanym, ziarenkami z przeciętej wzdłuż laski wanilii i cukrem trzcinowym. Kawałki ciasta piernikowego skrapiamy espresso i układamy jeden przy drugim w płaskiej, najlepiej kwadratowej formie. Na ciasto rozkładamy część kremu. Całą czynność powtarzamy, aż zużyjemy krem i kawałki ciasta. Ostatnia warstwa powinna być z kremu, który posypujemy startą na tarce czekoladą pomieszaną z przyprawą piernikową.


 
AMONIACZKI
  • 1kg mąki krupczatki
  • 4 jaja (3 całe + 1 żółtko)
  • 35 dag cukru pudru
  • kostka masła ja daje kasię
  • 1/2 szklanki śmietany słodkiej 18%
  • 2 łyżeczki amoniaku
  • szczypta soli
Masło posiekać i dodać do mąki. Jajka rozstrzepać widelcem i dodać cukier puder, dodać to do mąki i masła. Na koniec wlać śmietane i amoniak. Wyrobić dobrze ciasto i dać do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować i wykrawać ciastka. Pozostałym białkiem smarować każde ciacho z wierzchu i troszke posypać zwkłym cukrem. Wstawić do piekarnika.
 
Dziewczyny macie sposób na lukier który mocno zastygnie i nie bedzie się bardzo lepił ?
Ja robiła po prostu cukier z sokiem cytrynowym, ale taki w ogóle nie zastyga :)

I jeszcze jedno laickie pytanie :)
Czy jak wyjmujecie pierniki to one są jeszcze lekko miękkie ?
Blacha która była pod spodem nie upiekła się jak wyciągałam górną i teraz nie wiem ile mają siedzieć :/.
 
Ostatnia edycja:
ja robię sama wodę z cukrem pudrem. Zastyga bardzo szybko i co chwila muszę wody dolewać i od nowa go mieszać
 
Agrafko przepis na Glazura czekoladowa i lukier do pierniczków znajdziesz tutaj:
Glazura czekoladowa i lukier do pierniczków

a ja jeszcze na swięta zrobię cos takiego:
Kruche cynamonowe gwiazdki w mlecznej czekoladzie
kruche_cynam_gwiazdki_1.jpg

Te cynamonowe ciasteczka wystarczy wyciąć w dowolnych kształtach, upiec, ostudzić i zanurzyć w czekoladzie! Czy może być prościej? :)
Składniki na około 30 - 40 sztuk ciastek:
  • 180 g masła, zimnego
  • 90 g cukru pudru
  • 230 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżka cynamonu
  • 40 g skrobi ziemniaczanej, kukurydzianej lub mąki ryżowej
Dodatkowo:
  • około 50 - 100 g mlecznej czekolady do ozdoby
Wszystkie składniki wrzucić do malaksera i zmiksować, aż ciasto będzie tworzyło gładką kulę. Można również wszystkie składniki umieścić w misie, posiekać szybko nożem, krótko wyrobić, do połączenia. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.Po schłodzeniu, ciasto rozwałkować na grubość około 4 mm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawać gwiazdki. Układać na papierze do pieczenia lub macie teflonowej, zachowując nieduże odstępy (ciasteczka praktycznie nie rosną).Piec w temperaturze 180ºC przez 12 - 15 minut. Wystudzić na kratce.Mleczną czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z 1 łyżką masła (50 g czekolady) lub 2 łyżkami (100 g czekolady). Gwiazdki zanurzać do połowy w czekoladzie, odkładać na kratkę, do zastygnięcia.Smacznego :).
 
reklama
DZIUNKA ciacha są pyszne kruche nie za słodkie, nam smakują i nadają się na powieszenie na choinkę tylko najlepiej robić dziurkę przed włożeniem do piekarnika.
A amoniak w supermarketach na pewno będzie i stoi koło proszków do pieczenia i tak jak kikolek pisze koło kremów.
 
Do góry