reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Smaki, smaczki, kulinaria

Zależy co to znaczy miękkie;-) bo jak chcesz takie coś jak toruńskie
pierniki09-d.gif

to absolutnie moje takie nie są.

Moje wyglądają tak DSC09297.jpgDSC09296.jpgi to są raczej takie ciastka piernikowe, ja lubię kruche i cienkie, ale te co słabiej wałkuję po 2-3 tyg są mięciutkie.

No i niestety, co roku pluję sobie w brodę że za mało zrobiłam:sorry: a wychodzi mi z tego przepisu jakieś 3 miski.
 
reklama
Jest chyba na 1 stronie:tak:

edit:
Składniki:
1kg mąki pszennej
1 szkl miodu
1 szkl cukru
1 kostka masła
2 całe jajka i 3 żółtka
1/2 szkl cukru - do jajek
2 łyżeczki sody
1/2 szkl kwasnej smietany
1 torebka przyprawy do piernika
2 łyżki kakao

Miod z cukrem zagotowac. Ostudzic. Dodac maslo,smietane,sode, przyprawe,make, kakao oraz ubite na parze jajka z zoltkami i cukrem. Wyrobic ciasto, rozwalkowac, wykrawac foremkami. Upiec w temp 160-180 stopni. Piec 12-15 min.

Maka musi byc dobra (odradzam ta z biedronki), miod kupuje najzwyklejszy sztuczny plynny ( za chyba 3 zł), zamiast masla margaryne kasie, a smietane mialam tym razem mackowy 18%. Pierniki wyszly pycha. Potem tylko ozdobic jak kto lubi (my w tym roku wyprobowalysmy pisaki lukrowe oetkera, potem częsc piernikow lukrem i wiorkami kokosowymi lub kolorowymi, a czesc zostawilysmy bez ozdob).
Smacznego!
 
O ja tez sie skuszę ale piec bede dopiero na swięta. Mam przepis jakis ale do niego masę mąki muszę od siebie dodac bo kompletnie nie da sie nic z tym ciastem zrobic. W te swięta wyprobujemy Dziunkowy przepis.
 
reklama
Agrafko ja je ciągle robię, nawet nie dajej niz wczoraj robilam z orzechami laskowymi i włoskimi plus kleks nutelli i zygzaki z niego wykałaczką. Robi sie je bardzo prosto, zalezy jaki przepis. Bardzo duzo muffin masz na blogu mojewypieki.blox.pl


Matolinka kupilam żeberka niby mam jakis przepis z miodem itd ale mzoesz napisac jak Ty je robisz? W czym moczysz?
 
Do góry