reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Smaki, smaczki, kulinaria

Zależy co to znaczy miękkie;-) bo jak chcesz takie coś jak toruńskie
pierniki09-d.gif

to absolutnie moje takie nie są.

Moje wyglądają tak DSC09297.jpgDSC09296.jpgi to są raczej takie ciastka piernikowe, ja lubię kruche i cienkie, ale te co słabiej wałkuję po 2-3 tyg są mięciutkie.

No i niestety, co roku pluję sobie w brodę że za mało zrobiłam:sorry: a wychodzi mi z tego przepisu jakieś 3 miski.
 
reklama
Jest chyba na 1 stronie:tak:

edit:
Składniki:
1kg mąki pszennej
1 szkl miodu
1 szkl cukru
1 kostka masła
2 całe jajka i 3 żółtka
1/2 szkl cukru - do jajek
2 łyżeczki sody
1/2 szkl kwasnej smietany
1 torebka przyprawy do piernika
2 łyżki kakao

Miod z cukrem zagotowac. Ostudzic. Dodac maslo,smietane,sode, przyprawe,make, kakao oraz ubite na parze jajka z zoltkami i cukrem. Wyrobic ciasto, rozwalkowac, wykrawac foremkami. Upiec w temp 160-180 stopni. Piec 12-15 min.

Maka musi byc dobra (odradzam ta z biedronki), miod kupuje najzwyklejszy sztuczny plynny ( za chyba 3 zł), zamiast masla margaryne kasie, a smietane mialam tym razem mackowy 18%. Pierniki wyszly pycha. Potem tylko ozdobic jak kto lubi (my w tym roku wyprobowalysmy pisaki lukrowe oetkera, potem częsc piernikow lukrem i wiorkami kokosowymi lub kolorowymi, a czesc zostawilysmy bez ozdob).
Smacznego!
 
O ja tez sie skuszę ale piec bede dopiero na swięta. Mam przepis jakis ale do niego masę mąki muszę od siebie dodac bo kompletnie nie da sie nic z tym ciastem zrobic. W te swięta wyprobujemy Dziunkowy przepis.
 
reklama
Agrafko ja je ciągle robię, nawet nie dajej niz wczoraj robilam z orzechami laskowymi i włoskimi plus kleks nutelli i zygzaki z niego wykałaczką. Robi sie je bardzo prosto, zalezy jaki przepis. Bardzo duzo muffin masz na blogu mojewypieki.blox.pl


Matolinka kupilam żeberka niby mam jakis przepis z miodem itd ale mzoesz napisac jak Ty je robisz? W czym moczysz?
 
Do góry