reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Smaki, smaczki, kulinaria

Oj może się skuszę na jakieś ciasto w nast. tyg. :-D Ja to do wypieków jestem noga, no ale............ Chociaż nie wiem czy jestem noga bo jeszcze w życiu żadnego ciasta nie zrobiłam :-D:-D

A mnie się ubzdurało i jutro na obiad zrobię coś takiego Cukinia faszerowana - Mięso w roli głównej - Moja książka kucharska - bloog.pl robiłyście kiedyś coś takiego?? Ciekawe czy smaczne. Jedną modyfilacją będzie to ze zamiast marchwi dam pieczarki bo mam i muszę je już zużyć .
 
reklama
mama, ja robilam, bardzo smaczne :)

ula, taki sernik robilam na urodziny amelki, ale nie z tego bloga, tylko bbc food, mial wiecej cukru i nie kremowke tylko kwasna smietane i troche swiezych malin. zniknal w 10 min, ledwo udalo mi sie go sprobowac, a chwile wczesniej goscie zdazyli juz zjesc torta
 
Ostatnia edycja:
martolinka niby ciasto proste ale dla mnie laika i tak trzebaby kilka spraw wytłumaczyc, bo..............postanowiłam je wypróbować jako pierwsze w zyciu. A wiec po pierwsze jak przekrawasz i smarujesz tą konfiturą to wtedy te ciasto Ci się nie ślizga? Nie rozjezdza się?? :-D:-D

do tego pojęcie miałkiego cukru nie rozumiem - czyli że taki zmielony? cukier puder? czy jak.
200 g cukru czy mąki to ile to jest?? 3/4 szklanki czy ile??

to chyba tyle na razie :tak:;-)
 
Mama ciasto musi być wystudzone żeby się nie rozjechało i najlepiej nakryć je formą w której było pieczone. tak delikatnie:tak:
miałki to znaczy drobny , ale ja dałam zwykły i było ok:tak:
szklanka ma z reguły 250 ml więc daje 3/4
 
Wklejam ze strony Wielkie Żarcie - Artykuł - Miary i miarki, łyżeczki, łyżki i szklanki. bo szklanka cukru to nie to samo co szklanka mąki ;-)

Może komuś jeszcze przyda się ten przelicznik, ja często do niego zaglądam, jest bardzo przydatny.

1 łyżeczka to 5 ml
1 łyżka stołowa to 15 ml
7 g drożdży instant = 25 g świeżych

1 łyżka stołow:

10 g mleka
10 g oleju
9 g kaszki mannej
8 g bułki tartej
12 g mąki ziemniaczanej
12 g mąki pszennej
12 g cukru 10 g cukru pudru
8 g smietany
8 g kakao
30 g masła
30 g przecieru pomidorowego

1 łyzeczka:

4 g kakao
1 g papryka w proszku
3 g cukier puder
3 g żelatyna
7 g mąki ziemniaczanej
4 g oleju
5 g mąka pszenna
6 g sól
7 g masła
5 g cukier
5 g kaszka manna 5 g bułki tartej

1 szklanka to:
250 g mleka
240 g cukru
220g ryżu
220 g oleju
200 g kaszki gryczanej
150 g kaszki mannej
170 g maki pszennej 200 g mąki ziemniaczanej
Mąkę i cukier przeliczam tak:

25 dkg cukru to 1 szklanka z czubkiem
25 dkg mąki to 1 i 3/4 szklanki

3 lyzeczki = 1 lyzka
1 1/2 l-czki = 1/2 lyzki
4 lyzki - 1/4 szklanki
5 1/3 Lyzki = 1/3 szklanki
8 lyzek = 1/2 szklanki
12 lyzek = 3/4 szklanki
16 lyzek= 1 szklanka

sypkie:
bułka tarta:
szklanka=150g
łyżka=8g
łyżeczka=5g

cukier kryształ:
szklanka=180g
łyżka =12g
łyżeczka=5g

cukier puder:
szklanka= 160g
łyżka=10g
łyżeczka=5g

kasza gryczana:
szklanka=250g
łyżka=17g
łyżeczka=10g

kasza manna:
szklanka=150g
łyżka=9g
łyżeczka=5g

kasza perłowa:
szklanka=180g
łyżka=12g
łyżeczka=7g

kakao:
szklanka=120g
łyżka=8g
łyżeczka=4g

kawa mielona:
szklanka=130g
łyżka=8g
łyżeczka=4g

mak:
szklanka=140g
łyżka=10g
łyżeczka=5g

mąka krupczatka:
szklanka=170g
łyżka=10g
łyżeczka=5g

mąka poznańska:
szklanka=160g
łyżka =10g
łyżeczka=5g

mąka ziemniaczana:
szklanka=180g
łyżka=12g
łyżeczka=7g

mleko w proszku:
szklanka=120g
łyżka=8g
łyżeczka=4g

płatki owsiane:
szklanka=110g
łyżka=10g
łyżeczka=3g

ryż:
szklanka=200g
łyżka=14g
łyżeczka=8g

sól:
szklanka=300g
łyżka=20g
łyżeczka=6g

Inne tego autora
Autor: lusiaa
 
dzieki dziunka. sobie to skopiuje :)) dobrze jednak sie stało ze po konsultacji z mamą dałam niecałe 1,5 szklanki mąki bo miało byc 200 g a szklanka ma okolo 170 więc.....

no :D jest w piekarniku. zobaczymy co mi za cudo lekko zmodyfikowawe wyjdzie. Najwyzejwywale :-D:-D
 
Mama to moje szklanki maja po 250 ml . Myslałam , że to stanadard. Daj znać jak wyszło;-)
ja z reguły robie wszystko na oko i jakoś wychodzi;-)
 
martolinka wyszedł b. dobry jak na pierwszy raz. Wydaje mi się że mógł bardziej wyrosnąć ale jest mokry i ciężki. Bynajmniej nie wyszedł zakalec i jest b. czekoladowy :) ja mam w środku trochę konfitury i kawałki jabłek. ma górze polewe czekoladową i płatki migdałów. :zawstydzona/y:

Ale niewiem sama jak wyszło to ciasto bo kurcze popaćkałam te skladniki jak mi wygodnie no i jest. Mnie smakuje bardzo bo ja lubie mokre ciasta :tak:

Cukinie tez beda pychaaaaa aaaaaaaa normalnie :-D:-D:-D juz mi sie tylko ser zapieka i można jesc.
 
Ostatnia edycja:
reklama
Mama dokładnie taki ma być. Jogurt sprawia , ze jest bardzo wilgotny. Użyłąm foremki o minimalnych wymiarach , ale następnym razem wezmę większą , bo miałam wrażenie , że jeszcze by urosło;-)
 
Do góry