reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Smaki, smaczki, kulinaria

Oj może się skuszę na jakieś ciasto w nast. tyg. :-D Ja to do wypieków jestem noga, no ale............ Chociaż nie wiem czy jestem noga bo jeszcze w życiu żadnego ciasta nie zrobiłam :-D:-D

A mnie się ubzdurało i jutro na obiad zrobię coś takiego Cukinia faszerowana - Mięso w roli głównej - Moja książka kucharska - bloog.pl robiłyście kiedyś coś takiego?? Ciekawe czy smaczne. Jedną modyfilacją będzie to ze zamiast marchwi dam pieczarki bo mam i muszę je już zużyć .

reklama
mama, ja robilam, bardzo smaczne :)

ula, taki sernik robilam na urodziny amelki, ale nie z tego bloga, tylko bbc food, mial wiecej cukru i nie kremowke tylko kwasna smietane i troche swiezych malin. zniknal w 10 min, ledwo udalo mi sie go sprobowac, a chwile wczesniej goscie zdazyli juz zjesc torta

Ostatnia edycja:
martolinka niby ciasto proste ale dla mnie laika i tak trzebaby kilka spraw wytłumaczyc, bo..............postanowiłam je wypróbować jako pierwsze w zyciu. A wiec po pierwsze jak przekrawasz i smarujesz tą konfiturą to wtedy te ciasto Ci się nie ślizga? Nie rozjezdza się?? :-D:-D

do tego pojęcie miałkiego cukru nie rozumiem - czyli że taki zmielony? cukier puder? czy jak.
200 g cukru czy mąki to ile to jest?? 3/4 szklanki czy ile??

to chyba tyle na razie :tak:;-)

Mama ciasto musi być wystudzone żeby się nie rozjechało i najlepiej nakryć je formą w której było pieczone. tak delikatnie:tak:
miałki to znaczy drobny , ale ja dałam zwykły i było ok:tak:
szklanka ma z reguły 250 ml więc daje 3/4

Wklejam ze strony Wielkie Żarcie - Artykuł - Miary i miarki, łyżeczki, łyżki i szklanki. bo szklanka cukru to nie to samo co szklanka mąki ;-)

Może komuś jeszcze przyda się ten przelicznik, ja często do niego zaglądam, jest bardzo przydatny.

1 łyżeczka to 5 ml
1 łyżka stołowa to 15 ml
7 g drożdży instant = 25 g świeżych

1 łyżka stołow:

10 g mleka
10 g oleju
9 g kaszki mannej
8 g bułki tartej
12 g mąki ziemniaczanej
12 g mąki pszennej
12 g cukru 10 g cukru pudru
8 g smietany
8 g kakao
30 g masła
30 g przecieru pomidorowego

1 łyzeczka:

4 g kakao
1 g papryka w proszku
3 g cukier puder
3 g żelatyna
7 g mąki ziemniaczanej
4 g oleju
5 g mąka pszenna
6 g sól
7 g masła
5 g cukier
5 g kaszka manna 5 g bułki tartej

1 szklanka to:
250 g mleka
240 g cukru
220g ryżu
220 g oleju
200 g kaszki gryczanej
150 g kaszki mannej
170 g maki pszennej 200 g mąki ziemniaczanej
Mąkę i cukier przeliczam tak:

25 dkg cukru to 1 szklanka z czubkiem
25 dkg mąki to 1 i 3/4 szklanki

3 lyzeczki = 1 lyzka
1 1/2 l-czki = 1/2 lyzki
4 lyzki - 1/4 szklanki
5 1/3 Lyzki = 1/3 szklanki
8 lyzek = 1/2 szklanki
12 lyzek = 3/4 szklanki
16 lyzek= 1 szklanka

sypkie:
bułka tarta:
szklanka=150g
łyżka=8g
łyżeczka=5g

cukier kryształ:
szklanka=180g
łyżka =12g
łyżeczka=5g

cukier puder:
szklanka= 160g
łyżka=10g
łyżeczka=5g

kasza gryczana:
szklanka=250g
łyżka=17g
łyżeczka=10g

kasza manna:
szklanka=150g
łyżka=9g
łyżeczka=5g

kasza perłowa:
szklanka=180g
łyżka=12g
łyżeczka=7g

kakao:
szklanka=120g
łyżka=8g
łyżeczka=4g

kawa mielona:
szklanka=130g
łyżka=8g
łyżeczka=4g

mak:
szklanka=140g
łyżka=10g
łyżeczka=5g

mąka krupczatka:
szklanka=170g
łyżka=10g
łyżeczka=5g

mąka poznańska:
szklanka=160g
łyżka =10g
łyżeczka=5g

mąka ziemniaczana:
szklanka=180g
łyżka=12g
łyżeczka=7g

mleko w proszku:
szklanka=120g
łyżka=8g
łyżeczka=4g

płatki owsiane:
szklanka=110g
łyżka=10g
łyżeczka=3g

ryż:
szklanka=200g
łyżka=14g
łyżeczka=8g

sól:
szklanka=300g
łyżka=20g
łyżeczka=6g

Inne tego autora
Autor: lusiaa

dzieki dziunka. sobie to skopiuje :)) dobrze jednak sie stało ze po konsultacji z mamą dałam niecałe 1,5 szklanki mąki bo miało byc 200 g a szklanka ma okolo 170 więc.....

no :D jest w piekarniku. zobaczymy co mi za cudo lekko zmodyfikowawe wyjdzie. Najwyzejwywale :-D:-D

Mama to moje szklanki maja po 250 ml . Myslałam , że to stanadard. Daj znać jak wyszło;-)
ja z reguły robie wszystko na oko i jakoś wychodzi;-)

martolinka wyszedł b. dobry jak na pierwszy raz. Wydaje mi się że mógł bardziej wyrosnąć ale jest mokry i ciężki. Bynajmniej nie wyszedł zakalec i jest b. czekoladowy :) ja mam w środku trochę konfitury i kawałki jabłek. ma górze polewe czekoladową i płatki migdałów. :zawstydzona/y:

Ale niewiem sama jak wyszło to ciasto bo kurcze popaćkałam te skladniki jak mi wygodnie no i jest. Mnie smakuje bardzo bo ja lubie mokre ciasta :tak:

Cukinie tez beda pychaaaaa aaaaaaaa normalnie :-D:-D:-D juz mi sie tylko ser zapieka i można jesc.

Ostatnia edycja:
reklama
Mama dokładnie taki ma być. Jogurt sprawia , ze jest bardzo wilgotny. Użyłąm foremki o minimalnych wymiarach , ale następnym razem wezmę większą , bo miałam wrażenie , że jeszcze by urosło;-)

Do góry