muszę się Wam pochwalić bo chyba nigdy tak z siebie dumna nie byłam w gotowaniu/pieczeniu itp jak wczoraj..
zrobiłam pizzę..po wielkich poszukiwaniach w sieci znalazłam IDEALNY przepis na ciasto!!!!!!!!!!!!!
resztę składników i sos wg mojej fantazji....D stwierdził że lepsza niż zamawiana i w szoku był !!!! ja tak samo
Mąka (najlepiej tortowa) - 2 szklanki - to jest około 500 ml.
1 całe jajo
1 płaska łyżeczka (od herbaty) cukru
2 płaskie łyżeczki soli
50 g to jest pół kostki drożdży.
Między 150 a 200ml przegotowanej, ale zimnej wody
Wszystkie składniki ( nawet te na wierzch) wystawiam dużo wcześniej z lodówki, żeby się w naturalny sposób ogrzały.
Nie śmiej się. Zauważyłem, że jak dodawałem np. jajko prosto z lodówki to ciasto nie wyrosło.
Z wodą musisz ostrożnie: dodawać ją stopniowo, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.
Ciasto powinno być bardzo gładkie i mieć miękkość dobrze wyrobionej plasteliny.
Po wyrobieniu całą kulkę oprószę lekko mąką i zostawiam w tej misce przykrytą ściereczką co najmniej na 1 godz.
Uważaj żeby naczynie z ciastem nie stało w przewiewie - bo też nie wyrośnie.
Po godzinie wyrośnięte już ciasto wyrabiam jeszcze raz, ale tylko chwilę. Wykładam na stół, rozwałkowuję i wykładam na dużą, wysmarowaną palmą blachę. Placek zajmuje dokładnie całą pow. blachy, a jego grubość wynosi około 5-6 mm.
Nic się nie martw - jak zrobisz wszystko dobrze, to w czasie samego pieczenia wyrośnie.
dalej zrobiłam tak najpierw sos
do
koncentratu pomidorowego dodałam oregano(sporo),oleju troszke i czosnku,wymieszałam i zostawiłam na godzinkę
ciasto rozwałkowałam najcieniej jak się dało zrobiłam małe nakucia też widelcem,tak żeby na wielką blachę z
piekarnika tą kwadratową
boki lekko zawinęłam,na to sos ,mozarella ( kupiłam taką w kosteczki w Biedronce 2 paczki) ale posypuję 1 paczkę na to cienkie plastry pieczarek i paski papryki też cienko ,kukurydzy z puszki trochę i uwaga co wmyśliłam,ugotowany kurczak z rosołu (obdarłam mięso z ćwiartek bez skór) przyprawiłam przyprawą gyros,lekko podsmażyłam ( wcześniej) i na samą górę i sio do piekarnika
kładę folię aluminiową i kapke oleju rozsmarowuje.piekarnik tak na 250 stopni musi być nagrzany,pod koniec posypują drugą paczką sera....MIODZIO!!!!!!!!!!!!!!!!!
dla Igiego odkroiłam małą kulke i zrobiłam mu z samym sosem i serem bo z dodatkami nie lubi.zjadł prawie całą :-) eee to MArgaritę miał
D chce z tydzień powtórkę