reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Smaki, smaczki, kulinaria

Cleo ja robię z tego przepisu:
Pierogi - moje ulubione ciasto pierogowe
ale tak naprawdę ciasto wyszło mi bardzo luźne, niby korzystalam ze szklanki jak ta dziewczyna, u niej zawsze szklanka ma 250 ml ale nastepnym razem zerknę ile u niej szklanka mąki waży, pomnożę razy 3 i na wadze odważę tyle. Po prostu tutaj dodałam więcej mąki.

a nadzienie: pol kg sera podzieliłam na poł juz wymemłanego z jajkiem i jedno zrobilam na słodko - tylko ze ja dalam jeszcze orzechy laskowe bo mi zostały zblenderowane z babeczek jak robiłam a drugie zrobiłam z solą i pieprzem dla H bo On za słodkimi nie bardzo, moja mama daje jeszcze miętę, ale nie chciało mi sie szukac bo ammy suszoną, z miętą suszoną są przepyszne!!!

reklama
Dziewczynki my w sobotę robimy urodziny Oliska!

Jakie macie urodzinowo-imprezkowe menu? moze cos bym podpatrzyła u Was? :-)

Ja jak narazie tak wstępnie myslalam:
obiad 2 dania, myslę ze rosół i coś....?
sałatki chyba ze 3 - gryrosową, warzywną i grecką
jajka faszerowane z pieczarkami i szczypiorkiem, wędlinka po troszku roznej
ciasta - oprocz tortu planuję zrobic ten sernik ze strony moje wypieki -sernik waniliowy nie mogę teraz na nią wejsc i wkleic linka, naprawde polecam, a łatwo sie robi bo wszystko do robota, robię z podwójnej porcji a na spodzie jakies ciasteczka pokruszone
a ze 2 ciasta albo kupię albo cos zrobię albo mamy pomogą

acha dla dzieci robię pizze na słodko tez ze strony moje wypieki

no i moze jakies babeczki

moze jakies koreczki?

pomysłow mam 1000 ale kiedy ja to zrobię???

Ostatnia edycja:
No ja na obaid zapraszam a bedzie nas troszkę wiec cos muszą dzieci i dorosli zjesc.

Marta a jakie ciasta robisz? Ja musze smaczki od gory przeleciec i zobaczyc moze cos mi wpadnie. Albo tesciowa mi cos podrzuci pomysłem.

W tym roku robię bez kolacji, ale na roczek miałam takie mniej więcej menu:

- sałatka warzywna
- sałatka gyros
- frykadelki Kilolka (rozeszły się w trybie ekspresowym)
- plastry karkówki
- uda kurczaka (ok.40 i prawie wszystko zostało)
- chilli con corne Kilolka
- Szogun Ilonki
- bigos
- śledzie pod pierzynką
- jajka ze szczypiorkiem, jaja faszerowane, jaja z majonezem
- wędliny, pomidory, ogórki, kilka rodzajów sera, chleb :p

To chyba wszystko...jedzenia zostało że hoho i jeszcze trochę, gości chyba było ok. 30.

Z ciast: tu już tak nie pamiętam, ale chyba dwa różne serniki, jabłecznik, tort oczywiście, drożdżówkę, sernik na zimno i dalej nie pamiętam:rofl2: musiałabym w domu zajrzeć do listy.

Ostatnia edycja:
Dzięki :)

Ja juz obiad sprzedalam drugiej mamie :)
Z drugim tatą ;p beda robic rosół i kupią jakies miesko upieką i pokroją w sosie z ziemniaczkami i surowkami. a dla dzieci pewnie jakąs piers zrobię w płatkach itp. Jka Oli usnie zerknę na te kilolkowe smakowitosci.

A to było dziecięce menu na urodziny Julki więc może coś Ci pomoże :-)
DSC09974.jpgDSC09871.jpgDSC09869.jpgDSC09873.jpgUrodziny Julki.jpg

Dziewczyny podziwiam was :)
U nas dopóki urodziny bedą wyjazdowe u dziadków to będzie tak jak i tym razem: spotkanie na 2-3 godzinki, tort śmietanowo-owocowy od mojego taty z piekarni, ciasteczka z piekarni i moze brownie tato sam upiecze.
Teść zrobi kawę i herbatę.
Ja ograniczę się do tańczenia z Alą :)

reklama
kurde laski normalnie menu jak na wesele robicie:szok:

u mnie był obiad tort i sałatka śledziowa,półmisek z wedliną i serem i tyle.ale u mnie goscie dlugo nie siedzieli niestety bo daleko :-(

Do góry