reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Smaczki inne niż mleczko

reklama
Fakt, bo w każdej broszurce, gazecie i nnych takich rzeczach podają zupełnie inne inf. czasem całkowicie ze sobą sprzeczne. Mi Mama często mówi co mam jej dawać i jak.
Ja moja Zosię przyzwyczaiłam najpierw do marchewki (w 3 miesiącu), później stopniowo jabłuszko. Jak skończyła 4 mc to słoiczki i obserwowałam czy nie jest na nic uczulona. A teraz jestem na etapie przyzwyczajania do tłuszczów i daję zupkę jarzynową (marchew, ziemniaczek, koperek) z masełkiem. Może od jutra już spróbuje pierś z kurczaka.
A gazet i książek wolę się czasem nie słuchać ;)

My wprowadzilysmy ostatnio ziemniaczka , cukinie i kurczaczka wszystko zmiksowane razem ... Nadusia jadla ale widzialam ze stalo jej w buzce to jedzonko. Kupilam szpinak wiec zrobie nastepnym razem ziemniaczka ze szpinakiem. Dzisiaj przyszla mi paczka z polskimi sloiczkami bobovita i gerber poniewaz tutaj w anglii nie ma tych firm a angielskie firmy nie maja takiego duzego wyboru jak polskie.
Kiedy wprowadza sie wkoncu ten gluten bo juz sama nie wiem , jedni pisza ze od 10 miesiaca inni ze od 5 :-/
Czytam to wszystko ale juz sama nie wiem nic z tych artykulow :-/

Ja z tym glutenem też nie wiem na jakiej to zasadzie działa ;) póki co unikam go... Ale czytałam, ze niby od 9 miesiąca... Tylko, że każdy bobas inny ;)

Uciekam ściągać pranie bo jak chluśnie zaraz :)

gluten kiedyś wprowadzało się w 10 miesiącu, a teraz dla dzieci karmionych piersią od 5 a dzieci butelkowe od 6 miesiaca, ja jeszcze się śpieszyć nie będe i zaczne dopiero gdzieś ok 7 miesiąca.

Na pewno daje się jednorazowo pół żółtka, dziewczynkom można spokojnie dawać co drugi dzień, chłopcom podobno powinno się dawać trochę mniej podobno ze wzgledu na jąderka (ale ja tego nie usłyszałam od lekarza, tylko ktoś tam, mnie przy synku pediatra zaleciła po prostu 2-3 razy w tygodniu bez żadnych komentarzy).
Co do podania żółtka, to najwygodniej jest ugotowac i dodać rozkruszone do gotowej zupki, niż surowe, które niechcący moze sie wlać z białkiem. Są też takie gotowe słoiczki, które mają pół żółtka.
A ja mam pytanie jakie podajecie zupki bez mięska? Sa jakieś gotowe z tych małych? Bo marchewka z ziemniakiem Hippa to smakuje jak deser a nie obiadek. Ja wychodziłam z założenia, że w tych gotowych jest tak mało mięska, że spokojnie można dawać codziennie. Ryby mój synek nie znosił, w sumie mu się nie dziwię, bo paskudna.

chodzi ci o polskie firmy?? bo z hippa faktycznie nie ma wogole wyboru ;/ nie wiem jak w Polsce ale tu w UK nie ma ;/ wlasnie dllatego zamowilam kilkanascie roznych polskich sloiczkow.
Jezeli chodzi o zupki to np. ( z tych malych )
Gerber
Jarzynowa z kurczakiem i kaszka manna po 5 mies

Gerber
Krem jarzynowy z indykiem po 5 mies

Bobovita
Jarzynowa ze swiezych warzyw po 4 mies

Gerber
Jarzynowa po 4 mies

WIEKSZE SLOICZKI TO NP :

Bobovita
Aromatyczny rosolek z kurczaka z ryzem po 6 mies

Gerber
Jarzynowa z cielecina po 5 mies

Gerber
Jarzynowa z kurczakiem i kaszka manna po 5 mies

Bobovita
Pomidorowa z lagodnym kurczakiem i ryzem po 6 mies

Bobovita
Zlocisty rosolek z indyka z kukurydziana kaszka po 6 mies

Ewitka, ja podaję takie bezmięsne:
Zupka marchwiowa z ryżem po 4. miesiącu Hipp
Zupka jarzynowa - krem po 4. miesiącu 125g Hipp
BoboVita zupka jarzynowa ze świeżych warzyw po 4. miesiącu
Gerber zupka jarzynowa po 4. miesiącu 130g

poza tym są jeszcze te dwuskładnikowe, o których piszesz, ale ja je tylko na początek dawałam, żeby wykluczyć ewentualne uczulenie

reklama
Do góry