reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Smaczki inne niż mleczko

dzisiaj chciałam dodać te pół żółtka do zupki gotowej, ugotowanego, rozgniotłam je, ale po wymieszaniu były malutkie grudki, i mała nie chciała jeśc, pluła i momentami jej w gardle stawało
ale podobno dodaje się żółtko surowe, leje się powoli do zupki i zagotowuje, wtedy jest jednolita masa, następnym razem tak spróbuję

reklama
Najlepiej to chyba dodać w trakcie gotowania właśnie albo już ugotowane jak się blenduje wtedy sie zmiesza.
Jest jeszcze z gerbera dynia z żółtkiem.

dla mnie to ta dłubanina z zółtkiem to jakas masakra. Przeraza mnie to ale ja jestem przerazona kazda taka nowoscią :) A po dwoch razach juz jest ok.
Teraz osobiscie wole sama jej ugotowac jedzonko niz podawac ze sloika. Mam wrazenie, że moje jest bardziej tresciwe i smaczniejsze.
Gotuje raz na dwa dni. Ziemniak, marchewka i pietruszka, albo ziemniak, marchewka patisonek. Jedna porcje dostaje na obiad a druga wkladam do sloiczka i zostaje na drugi dzien, ale nie wekuje tego sloika.Gotujac papke dodaje lyzeczke kleiku ryzowego, lyzeczke kaszki mannej glutenowej i troche masla albo oliwy z oliwek. I danie gotowe.

Chcialabym dac cos nowego do sprobowania, ale nie wiem co. Cos co moglabym sama ugotowac. Oprocz tego jadla juz dynie z ziemniakiem.
Co nowego moglabym jej ugotowac? Jakie warzywko? Bo jak skonczy pól roczku to zaczne dawac miesko.
Wczoraj czytałam troche o tym miesku w gazecie "twój maluszek", mam ja w wózku w garazu wiec jutro wezme do domu i wam napisze co tam napisali. Wiem, że na poczatek miesko białe typu kurczak, indyk... reszte jutro napisze:)

ja dziś małemu ugotowałam zupke z marchwi i brokuła, mina przy tym okropna no i odruch wymiotny, chyba brokuł mu nie przypadł do gustu.
jakie macie dobre przepisy na zupki z których dzieciaczki są zadowolone? no i dołączam się również do pytania Dorissł.
a co do żółtka to chyba od 7 ms się zaczyna wprowadzać??

clauditka, w siódmym miesiacu, moja właśnie skończyła pół roku i zaczęłam, a mięsko juz od miesiaca wcina, ale jest na mm, więc wszystko było wcześniej

Doriss robie identycznie jak Ty jedzonko mam na dwa dni tez nie wekuje.Ja dzisiaj ugotowalam szpinak z ziemniaczkiem z odrobina oliwy z oliwek . zobaczymy jak bedzie reakcja poki co Nadula spi. Mam pytanie do jakich jedzonek dodaje sie jajko ?? czy np do szpinaku mozna dodac jajko?? i czy do kazdego obiadku mozna dodac kleiku np ryzowego?? przepraszam za takie pytania ale juz wszystko mi sie myli jak czytam te artykuly.

dla mnie to ta dłubanina z zółtkiem to jakas masakra. Przeraza mnie to ale ja jestem przerazona kazda taka nowoscią :) A po dwoch razach juz jest ok.
Teraz osobiscie wole sama jej ugotowac jedzonko niz podawac ze sloika. Mam wrazenie, że moje jest bardziej tresciwe i smaczniejsze.
Gotuje raz na dwa dni. Ziemniak, marchewka i pietruszka, albo ziemniak, marchewka patisonek. Jedna porcje dostaje na obiad a druga wkladam do sloiczka i zostaje na drugi dzien, ale nie wekuje tego sloika.Gotujac papke dodaje lyzeczke kleiku ryzowego, lyzeczke kaszki mannej glutenowej i troche masla albo oliwy z oliwek. I danie gotowe.

Chcialabym dac cos nowego do sprobowania, ale nie wiem co. Cos co moglabym sama ugotowac. Oprocz tego jadla juz dynie z ziemniakiem.
Co nowego moglabym jej ugotowac? Jakie warzywko? Bo jak skonczy pól roczku to zaczne dawac miesko.
Wczoraj czytałam troche o tym miesku w gazecie "twój maluszek", mam ja w wózku w garazu wiec jutro wezme do domu i wam napisze co tam napisali. Wiem, że na poczatek miesko białe typu kurczak, indyk... reszte jutro napisze:)

Będę monotematyczna - możesz podać cukinię, Kubie bardzo smakuję. Teraz chcę zrobić jeszcze cukinię z ziemniakiem i koperkiem a mięsko to dodaję z indyka, bo w kurczakach to za dużo hormonów i antybiotyków.

Olcia żółtko to do każdej zupki można dodać, do szpinaku też, tak samo jak kleik ryżowy.

Ostatnia edycja:
A moja dzis zjadla caly sloiczek cukini z ziemniakiem i lososiem, jak powachalam to stwierdzilam ze pewnie nie tknie tego, ale mala tak wcinala ze smakiem :)
Gosiu a jak gotujesz ta cukinie??

reklama
A moja dzis zjadla caly sloiczek cukini z ziemniakiem i lososiem, jak powachalam to stwierdzilam ze pewnie nie tknie tego, ale mala tak wcinala ze smakiem :)
Gosiu a jak gotujesz ta cukinie??

kroję w kosteczke i i gotuje z we wrzątku z jakieś 10 minut, potem dodaję ziemniaka a potem mięsko. No i na koniec blenduje. Z koperkiem jeszcze nie robiłam będę testowała na dniach.

Do góry