reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Słodki sen naszych pociech :)

marzena....uwielbiam to dojrzewanie nad ranem z Młodym w łóżku.....;-) choc może za wyjątkiem tego jak Młody sie już wybudzi a ja jeszcze nie jestem w stanie otworzyc oczu, a on wtedy zaczyna bawic się moją twarzą i ciągnąc mnie za włosy - nie pozwoli matce pospac, o nie :-D

temat dziennej drzemki to ciężki dla mnie temat...bo mój synuś nie lubi drzemac w dzień, generalnie staram się , żeby były dwie - jedna tak ok. 10.00 - 30 minut (po 30 minutach usypiania :szok:), a druga jest zazwyczaj na spacerze - tez ok. 30 minut i to koniec - kapiemy sie o 19, cycus i spanko (dziś usypianie wygladało tak, że trzymałam go na rękach przez 20 minut), a noc - to różnie - mimo tego, że już nie karmię go tak często, to jeszcze się wybudza, ale zazwyczaj usypia po wzięciu na ręce i odłożeniu z powrotem do łóżeczka.

edit. zapomniałam dodac, że pobudka zazwyczaj o 7, ale zdarza się też o 6

Ostatnia edycja:
reklama
U nas pobudka o 8 pierwsza drzemka koło 11 minimum 2 godziny w porywach do 3-3,5 godziny(kocham tą chwilę ciszy i spokoju) i koło 16 godzinna drzemka no koło 19 już sanko na noc, nocnych pobódek nie licze bo i takmi to nic nie da:-) wstać i tak trzeba

nieźle Paula 3,5 godziny super, chociaż moja jeszcze jak miała 3 mieszki to też tak spała.
A u nas pobudka 8, pierwsza drzemka 10-11 godzinę, półtorej. Około 13 mamy spacer, czasem na spacerze jakieś 20 minut, ale to też nie reguła. Potem około 16 tak 30-40 minut.

Matko, ile śpią w ciągu dnia te Wasze dzieci. Też bym tak chciała. U nas jest wstawanie koło 9, potem drzemka na spacerze koło 11.30 jakieś pół godziny, a później koło 14 i tu różnie, czasem się uda jakieś 1,5 godziny i wtedy już nie śpimy do nocy, czyli do 19.30, a czasem tylko 40 minut i wtedy staramy się jeszcze trzecią drzemkę zrobić ok. 17.30, żeby siła na kąpiel była.

po pierwsze to chciałabym, żeby moje dziecię budziło się poźniej (przynajmniej godzinkę, bo ja lubię sobie rano pospac), dlatego dotychczas wyglądąło to tak, że synuś sie budził, lezał koło mamusi - dostawał zabawki i działał, a mama dosypiała i średnio co 10 minut otwierała oczy i sprawdząła co synus robi, ale to było zanim synus stał sie mobilny - teraz mamusia nie może przymknąc oka nawet na minutę bo synuś przemieszcza się po łózku z predkościa światła i trzeba go pilnowac ;-)bo już raz przywalił głową o ściane :zawstydzona/y:

po drugie chciałabym, żeby miał albo dłuższe drzemki, albo o jedna więcej, bo z tego niedospania robi się bardzo marudny i nie idzie wytrzymac..... dwoję się i troję, żeby go czymś zając

to bedzie tyle narazie....do kogo mam kierowac zamówienie? pewnie do świętego mikołaja :-D

Wyrodnam bo nie wiem kiedy moje dziecię śpi :eek: Straciłam rachubę po tych trudnych trzech tygodniach, wiem tylko, że od niedawna potrafi rano dojrzewać do 8-9 i to mnie najbardziej cieszy i jest zauważalne :-)

Nie liczę już godzin, śpi kiedy potrzebuje i ile potrzebuje, jak ma problem z zaśnięciem i jest zmęczona robi się nieznośna, więc pomagam usnąć, czasem śpi na rękach, czasem w swoim łóżeczku, czasem w wózku, w chuście, w naszym łóżku... chaos generalnie :eek:

po pierwsze to chciałabym, żeby moje dziecię budziło się poźniej (przynajmniej godzinkę, bo ja lubię sobie rano pospac), dlatego dotychczas wyglądąło to tak, że synuś sie budził, lezał koło mamusi - dostawał zabawki i działał, a mama dosypiała i średnio co 10 minut otwierała oczy i sprawdząła co synus robi, ale to było zanim synus stał sie mobilny - teraz mamusia nie może przymknąc oka nawet na minutę bo synuś przemieszcza się po łózku z predkościa światła i trzeba go pilnowac ;-)bo już raz przywalił głową o ściane :zawstydzona/y:

hahah gag u nas podobnie, ostatnio zamknelam tak oko na jakies 15 minut, mocno mi sie zasnelo, bylysmy same w naszym wieeelkim lozu, patrze ci to ja - a ta mala nad przepascia, pod oknem! na drugim koncu lozka! brzuszkuje sobie z pieskiem pod pacha i swietnie sie bawi.. a jakim usmiechem strzelila do mnie - to od razu mi sie spac odechcialo, a zyc zachcialo :))

maju....oj tak, te ich uśmiechy na dzien dobry warte są miliony, i dla takich chwil warto życ :-)

Gag moja mała właśnie śpi w ciągu dnia w sumie ok 3 godzin ale w nocy za to chodzi o 20 spać i wstaje między 5 a 6 a też bym chciała dłużej pospać....
Paula moja mała ma podobne drzemki tzn taką jedną dłuższa jak Twoja :)

Pytam Was jak śpią Wasze pociechy bo moja wstaje wcześnie bardzo i w sumie w nocy śpi max 10 godzin(oczywiście są pobudki na mleko) i zaczęłam się zastanawiać czy może za dużo w dzień sypia....bo czytam że niektóre maluchy potrafią w nocy 12 godzin spać :))
a co do drzemek ma właśnie pierwszą poranną taką dłuższą ok 9.30 do 11
potem na spacerze ale tez max 25 minut no i ok 16 może tak z godzinkę max (czasem śpi od 15 do 16 ale potem jest ją mega ciężko do 20 przetrzymać)
chodzi spać tak ok 20 ale jak pisałam 5-6 pobudka ;/

Ostatnia edycja:
reklama
Gwoli ścisłości to nie T. Hogg ma metodę tego wypłakiwania się, tylko jakiś facet. Hogg absolutnie to potępia i jej metoda zakłada uspokojenie ryksy, w żadnym wypadku zostawienie dziecka samego.

Do góry