reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

SKAZA BIAŁKOWA ;(

W naszym przypadku lekarka dotknęła policzka, był szorstki i stwierdziła, że to skaza białkowa:confused:
Byliśmy u dermatologa, który powiedział że to może AZS. Dostaliśmy robioną maść na suchą skórę - jest cudowna, trzy razy posmarowałam i buzia jak przysłowiowa pupcia niemowlaka.

vit.A 100 000j.
3% sol. Acioli borici
Ung. Cholesteroli aa ad 100
M.f. ung.

Jeśli dobrze rozczytałam te hieroglify :-)

my tez mamy ta masc i tez kosztowala 5 zl ;) jest rewelacyjna. Mala raz dostala ciemieniuchy i za jednym posmarowaniem jak reka odjal :tak: :tak: :tak:

reklama
Moja mała też miała szorstkie, suche policzki, no i takie suche zaczerwienione miejsca na nóżkach (ma cały czas)i faktycznie po ciepłej kąpieli są bardziej zaczerwienione. Nam lekarka kazała te przesuszone miejsca smarować Balneum i na buzię to pomogło bo ma ładną, gładziutką, ale te nóżki nadal niezbyt ładnie wyglądają:no: . Tylko, że mi nikt nic nie mówił, że to może być skaza białkowa:eek: :no: :-(

Z tego, co wyczytałam w mądrych źródłach, to nazwa "skaza białkowa" jest potocznym określeniem i nie ma miejsca w terminologii medycznej... Lekarze mówią na to AZS (atopowe zapalenie skóry).
Więc nie zastanawiajcie sie, czy to "skaza" czy AZS, bo to jest to samo;-)

Naturalnie, AZS może mieć różne natężenie, u nas np. jest to forma dość łagodna od kiedy jestem na reżimowej diecie, a Mały jest kąpany i smarowany jak trzeba.
Objawy jakie mój Mały miał:
1. wysuszona skóra za uszkami i naderwane uszko,
2. "lakierowane" policzki (kiedyś babcie sie zachwycały, że taki rumiany (=zdrowy), a to było AZS:baffled:),
3. ulewanie,
4. miejscowo wysuszona skóra na nóżkach i rączkach (taka jak u krokodyla:szok:)
5. powracające problemy z sucha skóra główki i nawracająca ciemieniucha.
6. wysypka na czółku, z której zrobiła sie sucha skorupka.

Mój lekarz od razu poradził mi przejść na dietę bezbiałkową (zero produktów krowich, kozich też, zero białka jajek, uwaga na soje!), by sprawdzić, czy to AZS, i trafił! Ale uwaga: podobno organizm oczyszcza sie z alergenu nawet do 2-3 tyg, i u mnie tak było!
Pozdrawiam i trzymam kciuki za Małego/Małą!

U nas było podobnie,czerwone policzki,suche skóra na rączkach i pod kolankami.Nie pomogła maść robiona na receptę.Dopiero kąpiele w olejku do kąpieli linomag i smarowanie dermobazą,no i oczywiść zero białka krowiego i skórka śliczna

mam pytanie czy bo bebilonu petti mozna dodac nutriton?
62d7e023c1.png
[/url][/IMG]

U mojego zaczeło sie na policzkach- takie szorstkie lakierowane. A potem stopniowo na całe ciało sie rozchodziło. Nie wiedzielismy co moze byc alergenem i mimo ze zawezilismy diete nic nie pomagało maluchowi. (alergia zaczeła sie od 3go tyg zycia) Nic nie pomagało, bylismy w szpitalu jak miał 2 miesiące, tez mu nie pomogli, zawiezlismy kota do schroniska. Było troche męki, ale teraz po 2,5 latach pojawiaja sie bardzo sporadycznie slady alergii. Nie dawałam mu leków antyhistaminowych- bo nic mu nie pomagały. Najbardziej pomogł mu klem elocom.

reklama