reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

SKAZA BIAŁKOWA ;(

reklama
U nas póki co działa tylko oilatum i to w dodatku jako tako, kupiłam ostatnio Balneum Baby Krem, i dzięki Bogu posmarowałam tylko nóżki. Jakieś dziesięć minut później nóżki zrobiły się prawie purpurowe i biedactwo się drapało. Na szczęscie szybko domyśliłam się że to po tym kremie i wróciłam do oilatum

U nas póki co działa tylko oilatum i to w dodatku jako tako, kupiłam ostatnio Balneum Baby Krem, i dzięki Bogu posmarowałam tylko nóżki. Jakieś dziesięć minut później nóżki zrobiły się prawie purpurowe i biedactwo się drapało. Na szczęscie szybko domyśliłam się że to po tym kremie i wróciłam do oilatum
Balneum może uczulac bo zawiera olej sojowy.U nas sprawdz się też Linomag bobo A+E.

Czy ktoś może mi powiedzieć, jakie są objawy skazy białkowej? Jeśli pojawi się wysypka, to jak ona wygląda? Czy są to jakieś "place" czerwone, czy może drobne krosteczki? I gdzie taka wysypka najczęściej się pojawia? Bardzo proszę o odpowiedź.

U Natalki było podejrzenie alergii na mleko, była wtedy na Nanie1. A objawiało się to:
- ogólną wysypka na buzi, takie czerwone chrostki, myślałyśmy, że to potówki
- za uszkami miała ciągle taka twardą, chropowatą skórkę,
- kupki były ze śluzem, oraz białymi grudkami,
- na policzkach skórka byla jakby lukrowana (to specjalistyczne określenie), a wygladało to tak, jakby miala cały caas szorstkie, takie kuleczki,c zasem tez jej wychodza, to smaruję bepanthenem.

No, to chyba tyle.

A przybierała narmalnie na wadze??? Bo ja słyszałam, że teraz jest moda na skazę białkową i że lekarze zamiast poważnie się zastanowić nad tym co dzieciątku jest przy byle wysypce oznajmiają: skaza białkowa. Bo tak jest najłatwiej... Mój synek też ma wysypkę od kilku dni i się zastanawiam nad przyczyną. Podejrzewam, że może proszek jest winien bo kupiłam inny. Wprawdzie tej samej firmy co zawsze ale ze środkiem zmiękczającym.

reklama
U nas było tak,że prowadziłam obserwację i sama doszłam,że mały nietoleruje mleka i jaj.Lekarz tylko potwierdził moje podejrzenia.
Objawy były takie;
-wysypka,czerwone ,suche placki na twarzy i szyi,
-ranki za uszkami
-czerwone plamy w zgięciach pod kolanami,
-śluz w kupce
-bóle brzuszka w nocy
Kuba prawidłowo przybiera na wadze,wręcz jest klopsikiem.
Mam dietę eliminacyjną i dokarmiam Bebilonem Amino.Widać zdecydowaną poprawę.
Stosujemy:
Oilatum lub Linomag do kąpieli.
Bepanthen(maść) na podrażnioną skórkę i za uszkami.
Oilatum krem,okazjonalnie na bużkę.
Maść robioną z wit.A
Czasem maść robioną z Clotrimazolem,jak są nadkażenia (takie żółte otoczki wokół plamek):tak::tak::tak:
No i w najostrzejszych fazach Fenistil w kropelkach.:tak:

A drobne krosteczki to u nas pojawiały sięprzy okazji nietolerancji jakiegos produktu,który wprowadzałam do diety np. banana.