reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Skaza białkowa :((((

Barmanko tak myślę, że z tą margaryną w polewie masz rację. Zastanawiasz się czy kakao mogło wejść z czymś w reakcję, a przecież już samo kakao jest silnym alergenem! Sądzę, że to spowodowało tak silną reakcję.
Co do drożdży: trzeba je pokruszyć, zasypać łyżeczką cukru, podlać niewielką ilością ciepłej wody, przykryć miseczkę ściereczką i postawić w ciepłym miejscu - może być przy kuchence. Tak musi postać ok 20 do 30 minut i już :-)

reklama
mamstud, widzisz co do kakao to się nie pytałam alergolog czy on uczula :zawstydzona/y::zawstydzona/y: wiedziałam że nie mogę jeść czekolady, więc w sumie ta informacja nie była mi potrzebna :sorry2: zapewne masz racje :tak: wczoraj byłam tak zestresowana na tym szczepieniu że też nie zapytałam o to kakao :baffled:

Witajcie Kochane! ja tylko na sekundkę, więc prosto do Was, skazańców. Majowych to chyba już nie nadrobię, nawet jeśli wreszcie znajdę więcej czasu by usiąść...:szok::no:

Barmanko ciasto w cieple trzymasz, tak jak drożdze, pod ściereczką. Tyle czasu, żeby choć troszkę urosło. Wtedy do piekarnika niezbyt gorącego wkładasz i podkręcasz do max 160 stopni, pieczesz na złoty kolor, nie patrzyłam nigdy na zegarek. Smacznego!:tak::-)

M@dz1@ u alergologa nic nowego... Za to dzwoniliśmy do tej alergolog w Sopocie i znależliśmy się na liście rezerwowej:szok::eek: Nowi pacjenci trafiają właśnie na tą listę, bo jest tylu stałych... Mam nadzieję, że oddzwonią... Kurczę, o dobrego alergologa faktycznie ciężko!

Niusy:
-Mati ma 1 ząbka!:-)
-Dziś Mateuszkowe imieninki:-D
-Łososia nie możemy jeść...:no:
-W cyckach przypływ, Nutra odstawiony:-D - nie zapeszam...
-Mąż na diecie i muszę mu przygotowywać 4 posiłki dziennie wg przepisów dietetyka (np sałatka z tuńczykiem, zupa z cukinią, zrazy wołowe... MASAKRA same zakupy zajmują min. godzinę a co dopiero gotowanie, tym bardziej, że sobie muszę gotować co innego..). Mam teraz dwóch księciów do obsłużenia... :sorry:M chce schudnąć aż 30kg!:cool2: Twardy jest co? 3majcie kciukaski!
-Zamykam swój gabinet kosmetyczny aby być Mamą i Żoną na cały etat (albo raczej trzy etaty...):tak:
-M otwiera swoją firmę, żeby było na pieluchy:tak:
-Mam urwanie głowy, padam jak kawka i za Wami bardzo tęsknię!:-p

mamstud, ty moja księgo wiedzy, powiedz mi coś...doradź.. spójrz na to chłodnym okiem i oceń.... bo sama już głupieje :zawstydzona/y:

u Marcelka skaza wyszła na szyi, miał takie czerwone plamy, zlewające się w duże czerwone place.
jeśli pamiętasz, kiedyś przez niewiedzę zjadłam chlebek, który jak sie okazało miał w składzie mleko - Marclekowi po nim wyszły czerwone plamy na szyi, niezbyt dużo, bo szybko zareagowałam
ostatnio zjadłam piernika.. czerwone plamy nie wyszły :no: ale wyszły takie grube krosty jak pa nakłuciu grubą igłą, miejscami te krosty zlewają się tworząc obszar - plamy. myślałam że to skaza, ale teraz mam wątpliwości:eek: po 1- ten piernik nie był duży (o wiele więcej zjadłam tego nieszczęsnego chleba), po 2- jeśli była by to skaza to na szyi pojawiły by się plamy a nie krosty, po 3- to się cholernie długo trzyma (już tydz minął) i nic nie schodzi....
myślę że to nie jest skazowe (ale pewności nie mam:zawstydzona/y:), tylko jakieś uczulenie...
co ty o tym myślisz??
dzwoniłam dzis do naszej alergolog, okazało się że jest na urlopie :baffled:

oczywiście nie mam pojęcia na co to uczulenie :-:)-:)-(
normalnie ryczeć mi się chce... tak piękną skórkę miał i tak go qurna załatwiłam :-:)-(
mało tego - zanika mi pokarm w prawej piersi :-:)-( staram się go często do niej przystawiać, ale strasznie boli jak ssie. dlatego czasem się poddaje i podaje więcej z lewej piersi...

a najgorsze jest to że mogę już mu podawać soczki do picia, tylko jak niby mam to zrobić jak ma załatwioną szyje, musze przecież poczekać aż to coś zejdzie...a tu się nie zanosi na to :crazy:

Saro jak dobrze, że znowu jesteś z nami :-) Gratuluję ząbka!! Jak te dzieci szybko rosną, normalnie z oka ich spuścić nie można :-) Tyle się u Ciebie dzieję, że nie wiem od czego zacząć...
Jestem pewna, że decyzja o zamknięciu firmy nie była łatwa ale wierzę, że jest dobra i na pewno będziesz szczęśliwa. Firma męża na pewno zarobi na pampersy :-) 30 kg, dobre. Mój M chce zrzucić 5 i jakoś mu nie idzie :-) Co do łososia, pisałam kiedyś, że lepiej zacząć od ryb dalekomorskich bo łosoś bardzo bardzo uczula. Poczekaj aż zejdą zmiany na skórze i spróbuj za jakiś czas np morszczuka. Gratuluję przypływu, super, że znowu jesteście tylko na cycu!! I ucałuj Mateuszka od cioci z BB z okazji imienin :-)

Barmanko Kochana. Ja jestem prawie pewna, że objawy, które opisałaś nie są skazowe. Ja podejrzewam to nieszczęsne kakao. To bardzo bardzo silny alergen i może uczulić zupełnie zdrowe dziecko. Myślę, że za kilka dni zejdą i Marcelek znowu będzie miał skórkę jak marzenie. Reakcja jest tak silna no bo jak pisałam kakao jest zabójcze :-) Jeśli okolica z wysypką sprawia wrażenie wilgotnej smaruj go czymś wysuszającym, np Sudocrem (nie wiem czy w Irlandii j est dostępny), jeśli jest sucha nawilżaj Emolientami, wietrz i czekaj aż zejdzie.
Ja też bardzo się staram trzymać dietę, czasem coś wprowadzam i albo się udaje albo nie... Nie miej wyrzutów sumienia bo to zupełnie normalne. Marcelek już dawno Ci to wybaczył. :-)
Co do piersi. Dlaczego zanika tam pokarm? Marcel mniej chętnie z niej pije? A może przy karmieniu pierś jest czymś ściśnięta? Jeśli 1 - karm małego w pozycji spod pachy, oszukasz go w ten sposób, że niby pije z prawej. Jeśli 2 - karm bez bielizny na siedząco. Smaruj sutek np Bephantenem po karmieniu, masuj pierś. Polecam też ciepłe okłady, herbatki na laktację, masaże.
Dasz radę, tylko musić uwierzyć, że to się uda i nie zadręczaj się poczuciem winy!!
Trzymam kciuki Kochana i wysyłam pozytywne fluidy, a one znajdą Was w tej Irlandi :-)

Cześć Dziewczyny :-)
A ja ostatnio zaryzykowałam z jajkiem w makaronie. Może ze dwa razy zjadłam makaron w zupie i przez pięć dni nic się nie pojawiło. A dziś koło noska zrobiła mu się plamka czerwona. Kurcze a ja już miałam nadzieje, że mogę jeść jajka :baffled:

Mamstud - napisałaś na głównym wątku, że podałaś Gabrysi misiowy ogródek. I mam pytanko czy to jest kaszka w proszku czy to jakiś słoiczek ? I jakie mleko ma w sobie ?

marzeniak Misiowy Ogródek to takie warzywka w formie papki. Same w sobie mleka nie zawierają, ja zrobiłam go na bazie Bebilonu Pepti. Oliver ma skazę białkową?

A ja od jakiego czasu tylko was podczytywałam i tak pocichutku miałam nadzieję że wychodzimy ze skazy.....bo Konstancja mogła tyle rzeczy jeść i ustąpiły objawy alergiczne.Baaa nawet zaryzykowałam z bananem i NIC cisza wprowadzony został na stałe i groszk zielony.To z okazji pół roczku zachciało mi się nowości...wprowadziłam jedną.I efekt masakryczny..... co prawdabez wysypki(pewnie pojawi się dzisiaj)ale walczyłam z kolką wczoraj od 14 do 16 i jeszcze o 20. Krzyk był taki że wszystkie okna musiałam pozamykać,a mała dostała stanu podgorączkowego:no::no: i zaczęła na powrót ulewać....i pomyśleć że to od 3 łyżeczek nowości:zawstydzona/y::zawstydzona/y::zawstydzona/y:.W ten sposób zostały mi wybite z głowy wszystkie głupie pomysły i to skutecznie na długi czas:tak::tak:;-);-).

Czy tym naszym maluszkom kiedyś przejdzie????

Trzymajcie się cieplutko skazane mamuśki!!!!!

reklama
Mamstud - tak niestety ma skazę :-(. Na razie karmię go piersią i mam nadzieje, że jeszcze wytrzymam. Bo wiem, że ciężko by go było teraz przyzwyczaić do nutramigenu i picia z butelki. Wiem jak było ciężko ze starszym synkiem i wole mu tego oszczędzić.

Tak jak barmanka bo chodzimy do tej samej doktor zaczynamy za tydzień soczki tylko jak zniknie mu wysypka po jajkach. Żebym mogła obserwować jego skóre :-)

Do góry