reklama
słowiczek
mama pisklaczków
ja też tam podglądam i nawet te bułeczki już piekłam tyle, ze nie z makiem...
Właśnie też zbieram i próbuję, jak dzieciarnia da...
Właśnie też zbieram i próbuję, jak dzieciarnia da...
gaga
uzależniona
- Dołączył(a)
- 9 Maj 2005
- Postów
- 9 623
Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Poncz:
1/3 szklanki przegotowanej zimnej wody
4 łyżki wódki
Masa kokosowa:
20 dag wiórek kokosowych
2 ½ szklanki mleka
10 dag masła
½ szklanki cukru
Masa galaretkowa:
3 galaretki agrestowe
Ponadto:
2 opakowania herbatników (2x85g)
wódka
Polewa czekoladowa:
15 dag czekolady gorzkiej
około 4 łyżki masła
Do dekoracji:
200 ml śmietany 30%
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 opakowanie "śmietan-fix"
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem dużej tortownicy (o średnicy 26-28 cm). Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i nasączyć ponczem.
Wiórki kokosowe wsypać do garnka i zalać je mlekiem. Całość gotować na małym ogniu około 20 minut, aż mleko wyparuje. Ostudzić. Masło roztopić i letnie wlać do ostudzonej masy kokosowej, dodać cukier i wymieszać. Masę kokosową wyłożyć na ostudzony biszkopt.
1 litr wody zagotować i rozpuścić w niej galaretki agrestowe. Ostudzić, i gdy zaczną tężeć wylać je na masę kokosową.
Herbatniki maczać w wódce i wykładać je na tężejącą galaretkę. Następnie całą tortownice włożyć do lodówki na około 40 minut.
Czekoladę połamać i przełożyć do małego naczynia. Następnie dodać masło i mieszać łyżką, gdy składniki połączą się, polewą polać tort.
Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem waniliowym. Pod koniec ubijania dodać "śmietan-fix" i wymieszać. Ubitą śmietaną dowolnie udekorować tort. Schłodzić w lodówce.
Smacznego.
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Poncz:
1/3 szklanki przegotowanej zimnej wody
4 łyżki wódki
Masa kokosowa:
20 dag wiórek kokosowych
2 ½ szklanki mleka
10 dag masła
½ szklanki cukru
Masa galaretkowa:
3 galaretki agrestowe
Ponadto:
2 opakowania herbatników (2x85g)
wódka
Polewa czekoladowa:
15 dag czekolady gorzkiej
około 4 łyżki masła
Do dekoracji:
200 ml śmietany 30%
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 opakowanie "śmietan-fix"
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem dużej tortownicy (o średnicy 26-28 cm). Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i nasączyć ponczem.
Wiórki kokosowe wsypać do garnka i zalać je mlekiem. Całość gotować na małym ogniu około 20 minut, aż mleko wyparuje. Ostudzić. Masło roztopić i letnie wlać do ostudzonej masy kokosowej, dodać cukier i wymieszać. Masę kokosową wyłożyć na ostudzony biszkopt.
1 litr wody zagotować i rozpuścić w niej galaretki agrestowe. Ostudzić, i gdy zaczną tężeć wylać je na masę kokosową.
Herbatniki maczać w wódce i wykładać je na tężejącą galaretkę. Następnie całą tortownice włożyć do lodówki na około 40 minut.
Czekoladę połamać i przełożyć do małego naczynia. Następnie dodać masło i mieszać łyżką, gdy składniki połączą się, polewą polać tort.
Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem waniliowym. Pod koniec ubijania dodać "śmietan-fix" i wymieszać. Ubitą śmietaną dowolnie udekorować tort. Schłodzić w lodówce.
Smacznego.
Margarita i Amelka
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 25 Marzec 2006
- Postów
- 1 436
Laseczki potrzebuje na gwałt przepis na goloneczkę!!
Kinek wklejam spóźniony przepis na
SERNIK NA ZIMNO
70 dkg sera ja biorę śmietankowy
30 dkg cukru pudru
4 jaja
5 dkg zelatyny
1 kostka masła
0,5 szklanki mleka
Masło, cukier,żółtko utrzeć do białości. Do tej masy dodajemy ser, (powinien być zmielony ,ale ja nigdy tego nie robię tylko mieszam takim nożem od miksera)i ucieramy.Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku i ciepłą wlać do masy. Na końcu dodajemy ubite białka i ubieramy galaretką.
SERNIK NA ZIMNO
70 dkg sera ja biorę śmietankowy
30 dkg cukru pudru
4 jaja
5 dkg zelatyny
1 kostka masła
0,5 szklanki mleka
Masło, cukier,żółtko utrzeć do białości. Do tej masy dodajemy ser, (powinien być zmielony ,ale ja nigdy tego nie robię tylko mieszam takim nożem od miksera)i ucieramy.Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku i ciepłą wlać do masy. Na końcu dodajemy ubite białka i ubieramy galaretką.
co prawda ja tego nie gotowałam ale będąc we Włoszech jadłam takie rzeczy w restauracji
zapiekane małże z czosnkiem i pomidorami
a teraz mój faworyt, te małe lasagne były nadziewane ricottą ze szpinakiem
a za domem rosło drzewo figowe i cytrynowe, wszystkie dojrzałe figi od razu pożarliśmy zostały tylko malutkie. Pierwszy raz w życiu jadłam świeżą figę i nijak ona sie ma do suszonej
zapiekane małże z czosnkiem i pomidorami
a teraz mój faworyt, te małe lasagne były nadziewane ricottą ze szpinakiem
a za domem rosło drzewo figowe i cytrynowe, wszystkie dojrzałe figi od razu pożarliśmy zostały tylko malutkie. Pierwszy raz w życiu jadłam świeżą figę i nijak ona sie ma do suszonej
Ż
żużaczek
Gość
owoce morza mnie obrzydzają. Bogucha rąbie je jak maszyna a ja mało hafta nie puściłam. Okropienstwo.
To też zależy od przyrządzenia, mnie najbardziej smakowały kalmary w cieście smażone na głębokim tłuszczu tak jak frytki . Natomiast nie przepadam za tymi małymi muszelkami , na 2 zdjęciu te białe , te czarne muszle są świetne po włosku się woła na nie koce :-):-):-).
reklama
Margarita i Amelka
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 25 Marzec 2006
- Postów
- 1 436
potrzebuję przepis na sałatke do grillla raczej bez majonezu pomożecie?
Podziel się: