reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

sierpniówki gotują

reklama
Sos z cukinii do makaronu
* cukinia albo 2 , zależy od ilości osób do jedzenia ,tylko musi być mała i młoda tzn.jeszcze nie ciemnozielona, taka by skórkę można było łatwo zarysować paznokciem.
* czosnek jak ktoś lubi , ja lubię:-)
* pomidory albo z puszki, albo jak są tanie i z pola, to obrane ze skórki i pokrojone.
Sos jest banalnie prosty , kroisz cukinię w półplasterki bo jak jest młoda to jej się nie obiera ani nie wykrawa miąższu, tylko wykorzystuje całą.Pokrojoną cukinię dusisz na oliwie albo oleju do miękkości , później dodajesz czosnek i pomidory . Oczywiście doprawiasz do smaku : sól , pieprz ja dodaję taką malutką papryczkę peperoncino. Czasami jak mi się sos przesoli to dodaję pokrojoną w słupki marchewkę bo jej słodycz wyciągnie sól. A na koniec posypuję włoskim serem albo parmezanem albo grana padano.Ale nie musi być ser. Smacznego.
 
wklejam przepisy na ciacha, chyba to będzie u Majeczki jako ciacho nr 2

BANANOWY TORCIK z galaretką na oryginalnym spodzie

tr2.gif
Składniki Przepis Spód:
- 150 g suchych wafli (bez nadzienia)
- 100 g białej czekolady
- 100 g masła
poza tym:
- 5 bananów
- 3 galaretki cytrynowe
- 1 zółtko
- 150 g masła
- 1 cukier waniliowy 1. Czekoladę rozpuścić z masłem. Wafle zmielić w maszynce na proszek, dodać do lekko przestudzonej czekolady, dokładnie wymieszać.
Tą masę przełożyć do tortownicy. Masę dobrze dociskać tak by powstał zwarty spód ciasta. Chłodzić ok. 1 godziny.
2. 2 galaretki cytrynowe rozpuścić w 2 szklankach wody. Trzecią galaretkę przyrządzić wg. Przepisu na opakowaniu.
3. 4 banany zetrzeć na tarce. Żółtko utrzeć z masłem i cukrem. Dodać przestudzone 2 galaretki (te z 2 szkl. wody) i tarte banany.
4. Masę wyłożyć na wcześniej przygotowany spód. Chłodzić w lodówce 1 godzinę. Gdy masa zastygnie, ułożyć na niej plasterki pozostałego banana. Zalać tężejącą trzecią galaretką. Trzymać w lodówce.
 
:-):-):-)malo.....

chcialabym jeszcze jakies sprawdzone przepisy z cukinia , robie podobnie jak domicela ale dodoaje jeszcze pokrojonego w kosteczkie drobana ogórka kiszonego i marchew konserwowwa w kostke krojona...slyszlam ze cukinia jest pyszna z cury ale nigdzie nie moge znalesc przepisu
 
od razu mówie, że nie sprawdzałam

Cukinia miodowo-curry
Autor: kasumi (k.semczyk@op.pl) Data publikacji: 2005-08-07 17:34:44
Porcje: 2-3 Koszt: ? zł Trudność: prosty Czas: 30-40 min. Kaloryczność: ?


Składniki:
Duża cukinia, 2 duże pomidory, imbir mielony, delikat do mięs, curry, pieprz, sól, miód ciemny aromatyczny, przyprawa do ryb - kamis, zioła prowansalskie, bazylia, oliwa z pestek winogron.

Jak przyrządzić?
Cukinię umyć, przekroić wzdłuż na 4, wyciąć pestki, nie obierać, pokroić w cienkie plasterki. Pomidory sparzyć i obrać, przekroić na pół i wyjąć pestki. Rozgrzać oliwę na dużym ogniu i smażyć cukinię, posypać dla aromatu szczyptą ziół prowansalskich, mieszanką ziół do ryb oraz szczyptą bazylii. Dodać curry wedle uznania. Mieszać od czasu do czasu. Po 5 min smażenia dodać łyżeczkę delikatu oraz łyżeczkę imbiru, zamieszać i dalej smażyć, aż cukinia zacznie się rozchodzić. Potem dodać łyżeczkę (sporą) miodu. Smażyć jeszcze 7 min.

Potrzebne przybory:
patelnia głęboka, nóż, deska,

Jak podawać?
Najlepiej z makaronem (świderki) lub z ryżem, ale można też jeść samą.


Cukinia curry

tr2.gif
Składniki Przepis 1 srednia cukinia
4 pieczarki
20 dkg mrozonego groszku /lub swiezy/
1 lyzeczka przyprawy do chinszczyzny
1 lyzeczka curry
2 lyzki soku z cytryny
1 lyzka maki kartoflanej

2 lyzki sosu sojowego
sol
pieprz
1 lyzka oleju

1 paczka chinskiego makaronu Pieczarki oczyscic, pokroic w plasterki.
Cukinie pokroic w kostke.
Rozgrzac olej na patelni, wsypac pieczarki, posolic,posypac pieprzem, pokapac sokiem z cytryny. Dusic tak dlugo az wyparuje woda. Nastepnie dodac pokrojona cukinie i mrozony groszek.
Dolac sos sojowy i dosypac curry.
Pogotowac razem 2-3 minuty.
W malej ilosci wody rozpuscic make kartoflana i wlac do warzyw. Gdyby bylo zbyt geste to dodac troche wody i dosolic.
W miedzyczasie ugotowac chinski makaron, odcedzic, wmieszac do mieszanki warzywnej.
Podawac na cieplo jako danie glowne.
 
reklama
Do góry