atol
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 8 Październik 2005
- Postów
- 5 525
zapiekanka ziemniaczana z kielbasa i jajkami (kuchnia wegierska)
1kg ziemniakow
4jajka
40dag kielbasy(najlepiej uzyc paprykowanej, pikantnej wegierskiej kielbasy, jest w niektorych supermarketach np w leclercu, a od kielbasy zalezy duuuzzzzzo)
maslo do smarowania formy
smietana
tarty zolty ser
tarta bulka
1/4 kostki smalcu
sol, pieprz
ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy i kroimy w plastry
ugotowane na twardo jajka tez kroimy w plastry, podobnie kielbase
w wysmarowanym maslem zaroodpornym naczyniu ukladamy warstwami ziemniaki, jajka, kielbase, posypujactartym serem i polewajac smietana
ja robie tak, ze ukladam ziemniaki, jajka kielbase i dopiero potem sypie duzo sera ileje smietane, potem kolejna warstwa ziemniakow, jajek i kielbasy i znow ser i smietana
miedzy warstwy wkladamy plasterki smalcu i rownomiernie solimy
ostatnia gorna warstwe powinny stanowic ziemniaki ktore posypujemy reszta sera, polewamy troche smietana i posypujemy
bulka tarta
zapiekamy w piekarniku (ogrzanym do 200 stopni)najpierw ok. 20min pod folia aluminiowa, a potem bez folii, aby wierzchnia warstwa przyrumienila sie
smacznego
1kg ziemniakow
4jajka
40dag kielbasy(najlepiej uzyc paprykowanej, pikantnej wegierskiej kielbasy, jest w niektorych supermarketach np w leclercu, a od kielbasy zalezy duuuzzzzzo)
maslo do smarowania formy
smietana
tarty zolty ser
tarta bulka
1/4 kostki smalcu
sol, pieprz
ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy i kroimy w plastry
ugotowane na twardo jajka tez kroimy w plastry, podobnie kielbase
w wysmarowanym maslem zaroodpornym naczyniu ukladamy warstwami ziemniaki, jajka, kielbase, posypujactartym serem i polewajac smietana
ja robie tak, ze ukladam ziemniaki, jajka kielbase i dopiero potem sypie duzo sera ileje smietane, potem kolejna warstwa ziemniakow, jajek i kielbasy i znow ser i smietana
miedzy warstwy wkladamy plasterki smalcu i rownomiernie solimy
ostatnia gorna warstwe powinny stanowic ziemniaki ktore posypujemy reszta sera, polewamy troche smietana i posypujemy
bulka tarta
zapiekamy w piekarniku (ogrzanym do 200 stopni)najpierw ok. 20min pod folia aluminiowa, a potem bez folii, aby wierzchnia warstwa przyrumienila sie
smacznego