reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

sierpniówki gotują

ZIELONE ŁODECZKI
sKŁĄDNIKI :
2 cukienie sredniej wielkosci
ok 150 g białego sera
1 czerwona papryka
1 łyzeczka aromatycznych ziól (ja dodaje tych co dodaje sie do sosów do sałatek np. knora ):baffled: -chodzi o to by był szczypiorek i natka pietruszki
1 łyzka startego sera zółtego
śol , pieprz

Myje cukinie i nie obierajac ich ze skórki wkładam na ok. 6 min,. do wrzacej wody (osolonej) Powinny sie ugotowac ale trzeba pilnowac bo nie moga byc zbyt miekkie . Studze pod zimna woda .
Kroje cukinie wzdłuz i wyjmuje miąższ za pomoca łyzeczki
Rozgniatam wydziobany :laugh2: miąższ z serem , ziołami . I nakaładam do połowek cukini , przykrywajac je drugą połowką .posypuje startym serem . podaje z sałatą

polecam .

reklama
mam pytanie ?szukam takiego ciata ......hm mmm wspomnienie mojego dzieciństwa.
sernik na zimno ... robiony z serków homogenizowanych z galaretka , owocami ....:confused: :confused: za grom mnigdzie nie moge znalesc??moze mi ktos pomoze .....:laugh2: :laugh2: chyba @ sie zbliza bo sie osliniłam na sama mysl o tym cudzie .

Madziu ja sernik na zimno to robię zawsze z tych gotowych torebek.Tam się dodaje włąśnie serki i mleko.Na spód biszkopt lub takie gotowe okrągłe,zalewasz masą na górę owoce i galaretka.Bardzo proste.
ZNA KTOŚ PRZEPIS NA RYBĘ W DOBREJ ZALEWIE:confused: :confused:

Evelinka, ja mam dobry przepis, ale musze poszukać. W takiej zalewie paprykowej. Robimy na każdą imprezę. Jak Maluchy pójdą spać to poszukam i ci napiszę.

Ryba w zalewie paprykowej

80dkg ryby najlepiej morszczuk, pokroić, obtoczyć i usmażyć.

Zalewa:
1.5 szkl wody
1/2 szkl oleju
słoik koncentratu pomidorowego
3 łyżeczki ostrego ketchupu
5 łyżek octu
3 łyżki cukru
ziele angielskie, pieprz, liść laurowy, sól
to zagotować i wystudzić

2 paryki pokroić w paski
2 cebule w talarki
wrzucić je na gotująca się wodę lekko osoloną, trochę podgotować, przelać zimna wodą, wymieszać z zimna zalewą i zalać rybę

Najlepiej zrobić dzień przed imprezą wtedy smakuje lepiej.
Smacznego.

Rogaliki drożdżowe

Składniki:

50 dkg mąki,
4 dkg świeżych drożdży,
ok. 2/3 szkl. mleka,
7 dkg cukru,
0.5 łyżeczki soli,
7 dkg margaryny,
2 jajka,
0.5 łyżeczki aromatu waniliowego.

Sposób przyrządzenia:

Drożdże utrzeć z łyżeczką cukru, dolać podgrzane mleko i 3 łyżki mąki - wymieszać dokładnie i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do miski wsypać mąkę, dodać wyrośnięty zaczyn, oraz wszystkie składniki oprócz tłuszczu wyrobić ciasto. Gdy odchodzi od ręki i od miski, dodać roztopiony ciepły tłuszcz i wyrabiać ciasto aż będzie gładkie ok. 15 min. Pozostawić do wyrośnięcia w cieple.
Gdy ciasto podwoi swą objętość, leciutko wyrobić i rozwałkować na stole wysypanym mąką na grubość 0.5 cm
Pokroić nożem na trójkąty o boku 10 - 12 cm.
Na podstawę każdego trójkąta kłaść nadzienie, może być to gęsta marmolada i zwijać zaczynając od strony nadzienia.
Posmarować białkiem i posypać grubym cukrem wymieszanym z cukrem waniliowym, można nie sypać cukru a po upieczeniu polukrować. Kłaść na wysmarowaną tłuszczem blaszkę, wkładać do piekarnika nagrzanego do temp. ok. 190°C i piec na złoty kolor ok. 15 min.

A tak wyglądały jak je upiekłam:-)
imag0009zx6.jpg

Pytanie!!!!
Jakie potrawy będziecie serwować na wielkanocne śniadanie?????
Bo tym razem u mnie szykuje sie rodzinny zjazd i sama nie wiem co podać, tzn. wiem ale chciałabym podać też coś nowego.

Marta dzięki za przepis na rybkę.Już w lodówce czeka,tyle,że zamiast papryki dałam ogórki konserwowe.
A Dziewczyny,ja jeszcze się chciałam spytać,co dodajecie do gyrosa,było tam jeszcze coś oprócz ogórków,papryki i kukurydzy:confused: :eek:

Sałatka z selera
Liście(natka ) selera kroję dośc drobno nie za drobno dodaję gotowaną w bulionie perś z kurczaka po ostygnieciu kroję drobno i do tego majonez pychota naprawdepolecam.
proste łatwe i pyszne.

reklama
Do góry