reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

sierpniówki gotują

Proste, z serii - nie zdrowe żarcie, ale pyszne!!!!

Karkóweczka

karkówka - około 0.5 kg
ziemniaczki - około 0.5 kg
olej
przyprawy: pieprz, sól, majeranek, jarzynka (vegeta, itp), delikat "do mięs i innych potraw", czerwona papryka słodka
2 duże ząbki czosnku
margaryna lub masło - 3-4 łyżki

Wszystko zależy jakie się ma naczynie żaroodporne. Mięsa potrzeba tyle, żeby pokryć jedną warstwą naczynie. Mi wystarczyły 4 plastry karkówki - ale były dość spore.

Mięsko kroimy w plastry 0.5 cm i lekko rozbijamy. Przyprawiamy solą, pieprzem, jarzynką, papryką, delikatem i majerankiem. (Ja daję po troszkę przypraw - bardzo delikatnie przyprawiam).
Ziemniaczki obieram i kroję w półplasterki o grubości ok. 0.5 cm.
Naczynie smaruję olejem i wrzucam ziemniaczki, które następnie solę.
Mięso lekko smaruję olejem i kładę na ziemniaczki.
Piekę 40 min. w zamkniętym naczyniu.
Rozpuszczam margarynę na patelni, dodaję wyciśnięty czosnek i smażę chwilę.
Po 40 min. pieczenia mięsa polewam całość "sosikiem czosnkowym".
Piekę jeszcze 15-20 min bez przykrycia.

No i danie gotowe, zapach niesamowity - jeśli ktoś toleruje czosnek ;)


Przepis ściągłam ze strony Wielkie ?arcie - Gotowanie jest ?atwe
Spróbowałam i jest the best!!! Do tego jeszcze sorówka z białej kapusty i mniam, mniam...
 
reklama
A ja właśnie zrobiłam to szybkie itd ciasto z przepisu Arabelli i faktycznie robi się je piernikiem:-) i jest bardzo smaczne. Ja z jeszcze gorącego skubałam kruszonkę i boję się ,że jak nic mogę być chora....:frown: :hmm:
 
Ja też zrobiłam ciacho Arabelli pycha

A to przepis na moje danie dziś robię

Z piersi z kurczaka lub udek gotuje rosół a mięsko wyciągam ugotowane i kroję w kosteczkę . Smażę na oliwie ok 3 -4 marchewki ( zależy jakie duże ) i 3 cebule mniej wiecej tyle samo cebuli i marchewki i dodaję mięsko wczesniej pokrojone i smaże chwile razem dodaję przyprawy pieprz wegetę magę do smaku i na koniec zalewam śmietaną słodką( ja 30%) śmietany daję tyle żeby powstała konsystencja sosu chwilkę musi sie pogotować czasem żeby nie dać tak dużo śmietany troszkę podlewam rosołem posypuję natką pietruszki i podaję z ziemniakami.To jest porcja na ok 2-3 os ( jedna duża pierś lub dwa udka )
PYCHOTA SMACZNEGO
 
Ja tysz zrobiłam wczoraj ciacho arabelli.
Pyszne!
Tylko nie potrzebnie włączyłam termoobieg...
Ale ja nie mam talentu kulinarnego, jeżeli chodzi o pieczenie.
Było to moje pierwsze ciasto od x czasu...zawsze zakalce mi wychodziły...
Mąż twierdzi, ze mu smakuje.
Będę próbować chyba dalej. ;-)
 
ja wczoraj tez piekłam -salceson .... Olek go uwielbia.... i kruche ze sliwkami...
Słowiczku zapraszam do mnie na lekcje pieczenia... moze wkoncu uda mi sie upiec zakalca bo go uwielbiam ..........mniammmmmmmmmmmmm:-) :-) :-) :-)
 
Hihihihihi Żaneta, kto kogo będzie uczył? Czy Ty mnie pieczenia, czy ja Ciebie robienia zakalca???? ;-) ;-)

A to ciasto wcale zakalec nie wyszło tylko....wstyd pisać taki antytalent ze mnie....ale czego można się spodziewać po tym, ze ja nigdy nic dobrze nie upiekłam????
No, ale będę się strać... :-) :-)
 
zrobiłam ostatnio super sałtkie polecam palce lizać....

1 srednia brokuła
3/4opakowania sera feta
3 duze pomidory
jogurt gęsty
garsc posiekanych orzechów włoskich
3 żąbki czosnku

brokułe ugotowac na póltwardo i podzielic na wianuszki, pomodor obrac ze skóry pokroic na półksieżyce, feta w kostke... dodac orzechy jogurt i wycisnięte ząbki czosnku... wymieszać i gotowe....

jest wysmienita...dla dzieci sie raczej nie nadaje ale dorosli będa zachwyceni...:-) :-)
 
reklama
Do góry