reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

sierpniówki gotują

reklama
3 szklanki mąki
¾ szklanki cukru pudru
¾ szklanki gęstej śmietany
miód (ja daję średni słoik bo niestety nie spisałam z książki kucharskiej, którą z kolei wcięło, może być najtańszy miód, nawet sztuczny najlepszy chyba jest gryczany)
½ szklanki oleju
3 jajka
1 ½ łyżeczki sody
przyprawy do piernika na pół kg mąki
tłuszcz i bułka tarta do foremki

Żółtka utrzeć z cukrem, dodawać olej, miód. Sodę rozpuścić w śmietanie (będzie się pienić). Śmietanę dodawać razem z mąką . Dodać przyprawę do piernika , na koniec delikatnie dodawać pianę z białek. Piec godzinę w 180 stopniach.
 
podaje przepis na mój obiadek na pierwszy dzień świąt :)

schabik nadziewany
schab rozcinamy wzdłuż (robimy taką kieszonkę) i nadziewamy:
przysmażonymi pieczarkami z cebulką, szynką drobno pokrojoną i ananasem, pieczemy jak to schab w pikarniku około 2 godzin, odwracając go i polewając wodą co jakieś 30-40min

ziemnaczki

gotujemy na lekko twarde, kroimy w kostki (ale nie małę) mieszamy z koncentratem pomidorowym i oliwą, zgniecionym czosnkiem, chili, papryką słodką, kuminem, szczyptą cukru, solą i pieprzem, smażymy w sosie tak, żeby sos oblepił ziemniaczki

sałatka
kapusta pekińska wymieszana z kukurydzą i sosem włoski z odrobiną śmietany (sos knorra)

zobaczymy czy gościom zasmakuje :)
 
nieźle Gaga brzmią te ziemniaczki :rofl: musze kiedys spróbowac !!

ja na pierwszy dzien tak jak pisałam wyżej bede męczyć to wyrośnięte ptaszysko !!!!!!!!
 
wracając do schabiku to wyszedł super ale nadziałam go inaczej
nacięłam go dwa razy dwie takie kieszonki i do jednej kukurydza z ananasem a do drugiej cebulka, pieczarki, szyneczka i jajko, było rewelka :-)

a teraz daję przepis na tort rafaello, ale inny niż chyba Kalina wklejała, ale jest boski
Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 czubata szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Poncz:
¾ szklanki przegotowanej wody
sok z 1 cytryny
aromat arakowy
Masa rafaello:
½ litra śmietany 30%
2 opakowania bitej śmietany w proszku “Śnieżki”
paczka biszkoptów (ok. 15 dag)
20 dag kokosu
10 dag płatków migdałów
20 dag białej czekolady
Ponadto:
konfitura wiśniowa
5 dag płatków migdałowych
3 dag bezy

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem średniej wielkości tortownicy i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i podzielić na połowę. Każdą część biszkoptu nasączyć ponczem (do przegotowanej wody dodać sok z cytryny, aromat arakowy, całość wymieszać).
Z ½ litra śmietany odlać ½ szklanki i dodać do niej pokruszoną białą czekoladę, całość lekko podgrzać, aż czekolada się rozpuści, i ostudzić. Resztę śmietany ubić ze „Śnieżkami”, następnie dodać pokruszone biszkopty, kokos i rozpuszczoną czekoladę. Delikatnie wymieszać. ¼ masy odłożyć, a do pozostałej dodać płatki migdałowe.
Jedną część biszkoptu posmarować konfiturą wiśniową, na nią położyć masę z migdałami, a następnie przykryć drugą częścią biszkoptu. Wierzch i boki tortu posmarować masą bez płatków migdałowych. Tort udekorować bezami i płatkami migdałowymi.
Schłodzić w lodówce.
Smacznego
 
żanetka przepisy u mnie obiadowe są z głowy, co tam sobie wymyślę to robię, jedynie ciacha piekę z przepisów
mięsa robię po prostu co mi z czym pasyje polecam np. mojego przepisu schab w wydaniu

- pieczony z czosnkiem i ziołami pokrojony w plastry i wsadzony na dosłownie 2 min z plastrem ananasa i żółtym serem (koniecznie startym)
- tak samo pieczony pokrojony w plastry podany z pieczonym jabłkiem i odrobiną żurawiny
- filet z indyka albo z kurczaka w sosie śmietankowy - śmietana 18% _ woda + mąka (żeby zgęstaniało + ziołą różnego rodzaju + kostka knorra cebulowa
ja robię tak że śmietanę dodaję do wody w której rozpuszczam trochę mąki i dodaję ziołą wszelakie: bazylię, koperek, pietruszkę ziołą knorra do sałątek, zioła prowansalskie no i na małym ogniu do zagotowania, jak jest za żadkie to dodaję troszkę mąki, do tego dodaję podsmażonego i pokrojonego w kostę fileta, palce lizać najlepsze z makaronem :) i posypane serkiem
 
reklama
Ja lubię pierś indyka ( bo jest duża) nadziewaną mięsem mielonym i wątróbką drobiową i koniecznie pieczona w rękawie foliowym . Wtedy pieczeń jest krucha . Polecam.
 
Do góry