reklama
Ż
żużaczek
Gość
drozdzowiec z owocami
1/2 i 5 łyzek mąki
3 dag drozdży
szklanka cukru
torebka cukru waniliowego
2 jajka
budyń waniliowy bez cukru (40g)
kostka masła
szklanka mleka
25dag twarogu
kwasne owoce (porzeeczki, jabłka itp)
żółtko
łyżka cukru pudru
sól
1/2 kg. maki przesiac do miski, wkruszyc drożdże, wsypac połowę cukru, dodać jedno jajko, mleko, połowe miękkiego masła i szczyptę soli. Wyrobic. Przykryc, odstawic na 40 minut.
Kruszonka: 5 łyzek mąki wyrobic z 3 łyzkami pozostalego masła, 3 łyżkami cukru. Odstawic do lodówki
Reszte masła zmiksowac z 3 łyzkami cukru, cukrem waniliowym i szczypta soli. Wbic jajko, wsypac polowe proszku budyniowego, miksujac dodawac bialy ser.
Owoce pokroic, wymieszac z pozostałym proszkiem budyniowym i cukrem.
Ciasto drożdzowe jeszcze raz wyrobic, rozwałkowac na papierze do pieczenia w prostokat 50x40cm. Posmarowac masa serowa zostawiając 5cm brzegi. Wyłozyc owoce. pomagajac sobie papierem zrolowac z dłuzszego końcaa nastepnie zwinąc w slimaka. Włozyc do wyłozonej papierem tortownicy 28cm.
żółtkiem roztrzepanym z łyzka wody posmarowac ciasto, posypac kruszonka. odstawic na 15min.
piec 45-50 min. w temp. 180 stopni. ostudzic. posypac cukrem pudrem.
1/2 i 5 łyzek mąki
3 dag drozdży
szklanka cukru
torebka cukru waniliowego
2 jajka
budyń waniliowy bez cukru (40g)
kostka masła
szklanka mleka
25dag twarogu
kwasne owoce (porzeeczki, jabłka itp)
żółtko
łyżka cukru pudru
sól
1/2 kg. maki przesiac do miski, wkruszyc drożdże, wsypac połowę cukru, dodać jedno jajko, mleko, połowe miękkiego masła i szczyptę soli. Wyrobic. Przykryc, odstawic na 40 minut.
Kruszonka: 5 łyzek mąki wyrobic z 3 łyzkami pozostalego masła, 3 łyżkami cukru. Odstawic do lodówki
Reszte masła zmiksowac z 3 łyzkami cukru, cukrem waniliowym i szczypta soli. Wbic jajko, wsypac polowe proszku budyniowego, miksujac dodawac bialy ser.
Owoce pokroic, wymieszac z pozostałym proszkiem budyniowym i cukrem.
Ciasto drożdzowe jeszcze raz wyrobic, rozwałkowac na papierze do pieczenia w prostokat 50x40cm. Posmarowac masa serowa zostawiając 5cm brzegi. Wyłozyc owoce. pomagajac sobie papierem zrolowac z dłuzszego końcaa nastepnie zwinąc w slimaka. Włozyc do wyłozonej papierem tortownicy 28cm.
żółtkiem roztrzepanym z łyzka wody posmarowac ciasto, posypac kruszonka. odstawic na 15min.
piec 45-50 min. w temp. 180 stopni. ostudzic. posypac cukrem pudrem.
jo-anna-on
Pindory i godody
zapodajcie no przepis na czarny las
Ja zapodaję przepis na
TORT MAKOWY
1,5 szklanki maku
4 i pół łyżki tartej bułki
25 dkg cukru
7 jaj
cukier waniliowy
1 łyżka miodu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mak sparzyć , zmielić. Żółtka z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć, póżniej zmieszać z makiem, dodać proszek z bułką tartą. Póżniej dodać miód. Na końcu ubić białka i delikatnie wymieszać z masą. Ja piekę około 50 min albo dłużej trzeba sprawdzać patyczkiem bo to wilgotne ciasto i musi się dobrze przepiec środek. Ale jest pycha . Aha tortownicę trzeba najszerszą jaką się ma.CZęsto robię go z bitą śmietaną ale pasuje do niego krem kawowy : łyżka kawy naturalnej i łyżka Nescafe na porcję zwykłego kremu do tortu.
Mam jeszcze przepis na tort orzechowy z orzechów włoskich ale czarny las to zupełnie nie wiem co to jest
TORT MAKOWY
1,5 szklanki maku
4 i pół łyżki tartej bułki
25 dkg cukru
7 jaj
cukier waniliowy
1 łyżka miodu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mak sparzyć , zmielić. Żółtka z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć, póżniej zmieszać z makiem, dodać proszek z bułką tartą. Póżniej dodać miód. Na końcu ubić białka i delikatnie wymieszać z masą. Ja piekę około 50 min albo dłużej trzeba sprawdzać patyczkiem bo to wilgotne ciasto i musi się dobrze przepiec środek. Ale jest pycha . Aha tortownicę trzeba najszerszą jaką się ma.CZęsto robię go z bitą śmietaną ale pasuje do niego krem kawowy : łyżka kawy naturalnej i łyżka Nescafe na porcję zwykłego kremu do tortu.
Mam jeszcze przepis na tort orzechowy z orzechów włoskich ale czarny las to zupełnie nie wiem co to jest
reklama
arabella
Mamy październikowe 2007
- Dołączył(a)
- 30 Czerwiec 2005
- Postów
- 3 258
Dzięki Gaga. Szukałam w sklepie, ale u nas ni mo Torcik się robi.
Mam przepis na szybkie, łatwe, bardzo smaczne ciasto, które zawsze wychodzi.
Ciasto:
4 szklanki mąki
3 duże jaja
3/4 szklanki oleju
1 i 1/2 szklanki cukru
1 i 1/2 szklanki maślanki
cukier waniliowy
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystko wymieszać łyżką i na blaszkę. Na wierzch można dac owoce (ja bardzo lubię ze śliwkami) i koniecznie kruszonkę.
Kruszonka (robię na oko, ale mniej więcej):
1/2 kostki masła
niecała szklanka mąki
niecała szklanka cukru
Piec ok. 40 min w nagrzanym (200 stopni) piekarniku.
Ciasto wygląda jak drożdżówka.
Mam przepis na szybkie, łatwe, bardzo smaczne ciasto, które zawsze wychodzi.
Ciasto:
4 szklanki mąki
3 duże jaja
3/4 szklanki oleju
1 i 1/2 szklanki cukru
1 i 1/2 szklanki maślanki
cukier waniliowy
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystko wymieszać łyżką i na blaszkę. Na wierzch można dac owoce (ja bardzo lubię ze śliwkami) i koniecznie kruszonkę.
Kruszonka (robię na oko, ale mniej więcej):
1/2 kostki masła
niecała szklanka mąki
niecała szklanka cukru
Piec ok. 40 min w nagrzanym (200 stopni) piekarniku.
Ciasto wygląda jak drożdżówka.
Podziel się: