reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

sierpniówki gotują

reklama
Gaga wysłałam na twojego maila zdjęcia przepisów z książki. Nie umiałam ich dobrze zmiejszyć i żeby nie stracić ostrości. Mam nadzieję że nie zapchałam skrzynki bo u mnie niestety kompresja nie działa i nie mogłam nawet zzipować. :mad:
 
drozdzowiec z owocami

1/2 i 5 łyzek mąki
3 dag drozdży
szklanka cukru
torebka cukru waniliowego
2 jajka
budyń waniliowy bez cukru (40g)
kostka masła
szklanka mleka
25dag twarogu
kwasne owoce (porzeeczki, jabłka itp)
żółtko
łyżka cukru pudru
sól
1/2 kg. maki przesiac do miski, wkruszyc drożdże, wsypac połowę cukru, dodać jedno jajko, mleko, połowe miękkiego masła i szczyptę soli. Wyrobic. Przykryc, odstawic na 40 minut.

Kruszonka: 5 łyzek mąki wyrobic z 3 łyzkami pozostalego masła, 3 łyżkami cukru. Odstawic do lodówki

Reszte masła zmiksowac z 3 łyzkami cukru, cukrem waniliowym i szczypta soli. Wbic jajko, wsypac polowe proszku budyniowego, miksujac dodawac bialy ser.

Owoce pokroic, wymieszac z pozostałym proszkiem budyniowym i cukrem.

Ciasto drożdzowe jeszcze raz wyrobic, rozwałkowac na papierze do pieczenia w prostokat 50x40cm. Posmarowac masa serowa zostawiając 5cm brzegi. Wyłozyc owoce. pomagajac sobie papierem zrolowac z dłuzszego końcaa nastepnie zwinąc w slimaka. Włozyc do wyłozonej papierem tortownicy 28cm.

żółtkiem roztrzepanym z łyzka wody posmarowac ciasto, posypac kruszonka. odstawic na 15min.

piec 45-50 min. w temp. 180 stopni. ostudzic. posypac cukrem pudrem.
 
agata dzięki za przepisy, chyba zrobie czarny las, jadłam to w cukierni na ryneczku u nas pyyyyyyyyyycha
 
Ja zapodaję przepis na
TORT MAKOWY
1,5 szklanki maku
4 i pół łyżki tartej bułki
25 dkg cukru
7 jaj
cukier waniliowy
1 łyżka miodu
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Mak sparzyć , zmielić. Żółtka z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć, póżniej zmieszać z makiem, dodać proszek z bułką tartą. Póżniej dodać miód. Na końcu ubić białka i delikatnie wymieszać z masą. Ja piekę około 50 min albo dłużej trzeba sprawdzać patyczkiem bo to wilgotne ciasto i musi się dobrze przepiec środek. Ale jest pycha . Aha tortownicę trzeba najszerszą jaką się ma.CZęsto robię go z bitą śmietaną ale pasuje do niego krem kawowy : łyżka kawy naturalnej i łyżka Nescafe na porcję zwykłego kremu do tortu.
Mam jeszcze przepis na tort orzechowy z orzechów włoskich ale czarny las to zupełnie nie wiem co to jest
 
ze sklepu ;D arabella, są takie pisaki kolorowe, chociaż na cycatym to nie wiem czy nie czasem taka polewa lukrowa
 
reklama
Dzięki Gaga. Szukałam w sklepie, ale u nas ni mo :mad: Torcik się robi.
Mam przepis na szybkie, łatwe, bardzo smaczne ciasto, które zawsze wychodzi.

Ciasto:
4 szklanki mąki
3 duże jaja
3/4 szklanki oleju
1 i 1/2 szklanki cukru
1 i 1/2 szklanki maślanki
cukier waniliowy
3 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystko wymieszać łyżką i na blaszkę. Na wierzch można dac owoce (ja bardzo lubię ze śliwkami) i koniecznie kruszonkę.

Kruszonka (robię na oko, ale mniej więcej):
1/2 kostki masła
niecała szklanka mąki
niecała szklanka cukru

Piec ok. 40 min w nagrzanym (200 stopni) piekarniku.

Ciasto wygląda jak drożdżówka.


 
Do góry