reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

sierpniówki gotują

Szybka drożdżówka

1/2 l. mleka
10 dkg drożdży
3/4 szkl. cukru
3 jajka
ok. 3/4 kg mąki
1/2 kostka margaryny/masła (jak kto woli)

Mleko podgrzać (musi być cipłe), do ciepłego dodać 2 łyżki mąki i 2 łyżki cukru, wymieszać, wkruszyć drożdże i zaczekać aż wyrosną.
W makutrze utrzeć jaja z cukrem, dodać mleko z wyrośniętymi drożdżami i delikatnie wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę. Na koniec wlać roztopiony i ostudzony tłuszcz. Dodać jeszcze mąkę i wyrabiać aż pojawią się pęcherzyki a ciasto zacznie odchodzić od wałka. Wlać na blaszkę i odstawić w ciepłe miejsce na ok. pół godz.
Przygotować kruszonkę (ja robię mniej więcej: 1/2 kostki masła, 1,5 szkl. mąki, 1 szkl. cukru, zagnieść w rękach), posypać ciasto i piec ok. 30 min. w temp. 180.

reklama
gaga znalazłam jakis super przepis na krem chałwowy do tortu. na ta sobote wypróbuje i jak będzie dobry, to wkleje przepis

A ja egoistycznie uznałam, że ponieważ moje dziecko i tak nie chce jeść wielu rzeczy to te urodzinki jedzeniowo będą dla nas ;D. I były koreczki : mango z szynką ala parmeńska, mozzarella z pomidorkami oliwą i octem balsamico i mini kanapeczki z wędzonym łososiem. Na ciepło była rybka i mięsko z grilla a do tego ziemniaczki sałata z sosem winegre i pomidorki z ogórkami i przyprawą fitt do sałatek. ;D. A tort był kupny - mus czekoladowy. ::) Z tego wszystkiego moje dziecko jadło ogórki ::)

zuzaczku czekam na wieści :)
agata mniaaaaaaaaaam

a ja znalazłam takie przepisy, niestety nie wypróbowane, ale może coś z tego wybiorę
Torcik jogurtowy "tęcza"
3 jogurty naturalne 200ml
4 galaretki w różnych kolorach
Ciasto biszkoptowe:
3 jaja
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru

Białka jaj ubić na gęstą pianę, dodać cukier potem żółtka. Do masy dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać trzepaczką. Ciasto wlać do tortownicy o wymiarze 28 cm. Piec w 180 stopniach przez 20-30 min. Trzy galaretki rozpuścić w osobnych naczyniach w 100 ml wody każdą, a czwartą rozpuścić w 2 szklankach wody. Po ostudzeniu galaretek brać każdą pokolei, miksować i dodawać po jednym jogurcie i wlewać na biszkopt, odczekać aż zgęstnieje i wlewać kolejną warstwę, potem ułożyć owoce i zalać ostatnią galaretką.

Tort egipski
Ciasto:
6 białek
6 łyżek cukru
1 łyżka mąki pszennej
20 dag posiekanych orzechów laskowych
Masa:
6 żółtek
6 łyżek cukru
cukier waniliowy
3/4 litra mleka
budyń waniliowy bez cukru
2 czubate łyżki mąki pszennej
25 dag masła
3-4 łyżki czekolady w proszku
Do dekoracji:
0,4 litra śmietany kremówki 30%
5 dag posiekanych i uprażonych orzechów laskowych
2 opakowania "śmietan-fixu"

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal ubijać. Orzechy połączyć z mąką i ostrożnie wymieszać z pianą. Masę przełożyć do nasmarowanej tłuszczem dużej tortownicy. Piec 20-25 minut w temp. 175 stopni. Gotowe ciasto przestudzić. W rondlu zagotować 2 szklanki mleka. Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, połączyć z mąką, z budyniem w proszku i resztą mleka. Dokładnie wymieszać i wlać do wrzącego mleka. Gotować jeszcze przez 2-3 minuty na małym ogniu (masa łatwo się przypala). Gotowy budyń zostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem. Nie przerywając ucierania dodawać po łyżce zimny budyń. Gotową masę podzielić na 2 części. Do jednej części dodać czekoladę w proszku. Na cieście rozsmarować masę czekoladową, przykryć ją warstwą masy waniliowej. Kremówkę ubić na sztywno, dodać "śmietan-fixy". Posmarować boki i wierzch tortu. Udekorować i posypać prażonymi orzechami laskowymi.

Gaga podaję przepis na tort, którego wprawdzie nie wypróbowałam ale inne przepisy z ksiązki zawsze się sprawdzały więc ten też powinien. Jest tylko mocno pracochłonny:
Tort księcia regenta poświęcony bawarskiemu księciu regentowi Leopoldowli (1821-1912)
Ciasto:
12 jaj
400 g cukru
250 g mąki
tłuszcz i mąka do formy

Krem:
140 g gorzkiej czekolady
250 g miękkiego masła
6 jaj
150 g cukru
400 g polewy czekoladowej do posmarownia

Nagrzać piekarnik do 200 stopni
wybić jajka, białka ubić na sztywno, dosypywać po trochu cukier, dodawać po żółtku, przesiać do piany mąkę i wymieszać trzepaczką. Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować tłuszczem posypać cienko mąką i włożyć do niej ok 2 łyżek ciasta (1/16 ciasta), wstawić torownicę na średni poziom i piec ok 10 minut aż będzie jasno żółty, wyjąć odczekać 2 minuty i wyjąć placek z tortownicy. Tak upiec pozostałe placki (ok 15-16 sztuk)

Przygotować kąpiel wodną, stopić gorzką czekoladę i sotudzić, masło utzreć na pianę dodająć po łyżce czekoladę. Jajka i cukier ubić w kapieli wodnej na gęsty krem i dodać po łyżce do masła z czekoladą.
Ostudzony placek posmarować kremem i przyłożyć następnym. Ostatni placek polać polewą.

Mam jeszcze dwa inne ciekawe przepisy na tort wiśniowy i kawowy - oba bez tylu jajek. Ale wieczorem zrobię zdjęcie bo dużo pisania i wkleję.

reklama
Do góry