arabella
Mamy październikowe 2007
- Dołączył(a)
- 30 Czerwiec 2005
- Postów
- 3 258
Szybka drożdżówka
1/2 l. mleka
10 dkg drożdży
3/4 szkl. cukru
3 jajka
ok. 3/4 kg mąki
1/2 kostka margaryny/masła (jak kto woli)
Mleko podgrzać (musi być cipłe), do ciepłego dodać 2 łyżki mąki i 2 łyżki cukru, wymieszać, wkruszyć drożdże i zaczekać aż wyrosną.
W makutrze utrzeć jaja z cukrem, dodać mleko z wyrośniętymi drożdżami i delikatnie wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę. Na koniec wlać roztopiony i ostudzony tłuszcz. Dodać jeszcze mąkę i wyrabiać aż pojawią się pęcherzyki a ciasto zacznie odchodzić od wałka. Wlać na blaszkę i odstawić w ciepłe miejsce na ok. pół godz.
Przygotować kruszonkę (ja robię mniej więcej: 1/2 kostki masła, 1,5 szkl. mąki, 1 szkl. cukru, zagnieść w rękach), posypać ciasto i piec ok. 30 min. w temp. 180.
1/2 l. mleka
10 dkg drożdży
3/4 szkl. cukru
3 jajka
ok. 3/4 kg mąki
1/2 kostka margaryny/masła (jak kto woli)
Mleko podgrzać (musi być cipłe), do ciepłego dodać 2 łyżki mąki i 2 łyżki cukru, wymieszać, wkruszyć drożdże i zaczekać aż wyrosną.
W makutrze utrzeć jaja z cukrem, dodać mleko z wyrośniętymi drożdżami i delikatnie wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę. Na koniec wlać roztopiony i ostudzony tłuszcz. Dodać jeszcze mąkę i wyrabiać aż pojawią się pęcherzyki a ciasto zacznie odchodzić od wałka. Wlać na blaszkę i odstawić w ciepłe miejsce na ok. pół godz.
Przygotować kruszonkę (ja robię mniej więcej: 1/2 kostki masła, 1,5 szkl. mąki, 1 szkl. cukru, zagnieść w rękach), posypać ciasto i piec ok. 30 min. w temp. 180.