reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sierpniówki 2016

Ja znów przeczytałam, żeby przez pierwsze 2 tygodnie myć dzidziusia co drugi, trzeci dzień żeby ta maz z wód się nie zmyla bo go ochrania. w Polsce w szpitalu robią kąpiel? Tutaj dopiero mówią, żeby umyć po 3 dniach. Ja również mam Oliatum bo wiele moich znajomych używalo i bardzo zadowoleni :)

[emoji173]

reklama
Koronka, ja pewnie bym poszła, ale ja to jestem mocno przewrażliwiona aby było wszystko dobrze a może być taka sytuacja ze lepiej rozwiązać ciąże wcześniej. Choć tak jak dziewczyny piszą na koniec to juz cieżko pomierzyć dzidziusia, może być tak pozginany ze usg nie jest w stanie tego zauważyć i wychodzą dziwne wyniki. Kwestia jest tez lekarza, zauważyłam ze Ci młodsi lepiej sobie radzą ze sprzętem usg a tym starszym zawsze jakies dziwne rzeczy wychodzą. Pamietam jak mnie nastraszyła starsza lekarka w szpitalu jak byłam juz kilka dni po terminie, powiedziała ze mam CHYBA za mało wód płodowych ale ona do końca nie wie i moja decyzja czy wywołujemy poród. Przyjechałam następnego dnia do innego lekarza i okazało sie ze wszystko ok. Ale noc wtedy miałam stresująca.
Co chodzi o kąpiel dzidziusia to ja sobie nie wyobrażam myć co kilka dni. Dla mnie to jest normalna rzecz ze myjemy sie codziennie. Chodzi o higienę, codzienną rutynę którą maluszki bardzo lubią, odprężenie i wyciszenie przed snem. Przecież dzieci robią kupki, siku, ulewa im sie, pocą sie. Mój dzidziuś musi byc pachnący i zadbany ;-). Z córka używałam Oilatum bo tak położne zachwalały ze to najlepsze ale na stronie sroki tez doczytałam ze skład nie jest fajny, teraz zdecyduje się na coś innego.

My pozostaniemy przy Oilatum, chyba że da oznaki uczulenia to zmienimy. Trafiłam jakiś czas temu na promocję w aptece, były dwie butelki 500 ml za ok 70 zl wiec zużyjemy a przy młodszym bardzo się sprawdził.

Teraz szczególnie są upały, dzidziuś się poci, ta maź płodowa też pewnie w jakiś sposób schodzi więc właśnie nie wyobrażam sobie nie umyć :) W szpitalu kąpali codziennie, teraz chyba też to robią. Mojego wykąpali chyba na drugi dzień po raz pierwszy.

My kapalismy codziennie tak jak dziewczyny pisaly to jest rutyna kompanko cycuś i spanko:-) a na poczatku mylam mydelkiem bambino i pokapaniu oliwka teraz tez tak bede myc na samym poczatku a co do ciemieniuchy mielismy z tym problem i nie pamietam jak dalismy dobie rade

A dzis na suwaczku pojawilo sie umnie 38 tc :-) juz coraz bliżej

Witam
na dworze upał człowiek się rozpływa normalnie. Jak leże to skurczy mniej ale w te upały leżeć. Mam na brzuchu takie żyły od skurczy aż jestem przerażona. Boje się o małego czy go to nie męczy.
Co do kąpieli to ja kupiłam hippa w razie w przejdę na emulienty. Ja córkę kąpałam codziennie i to stało się rytuałem co pozwoliło ją idealnie ustawić na spanie i jedzenie.
Co do ciemieniuchy mała miała tylko raz jak zmieniłam szampon. Oliwka wcale nie pomogła. Pomógł balsam z hippa po 2 dniu nic nie było.

Ja też nie wyobrażam sobie w taki upał nie umyć dziecka. Mam zamiar kupić jakiś delikatny płyn do kąpieli, używać niewielkiej ilości na początek. Przy czym sama się zastanawiam czy iść w Oilatum czy właśnie bardziej w mydełko dla dzieci. Zastanawiam się też nad płynem z rossmanna, chwalonym przez Srokę. Mam też jakieś próbeczki, więc w razie alergii będę mogła popróbować różnych specyfików.

Ale upał! Nie do wytrzymania! Od 9 rano mam włączony wiatrak, gardło boli, a dalej jest mi gorąco. Nie wiem jak wytrzymamy kolejne dni :/

ja mam maly plyn z rossmanna i zobaczymy, co do oilatum z tego co zrozumialam jak dziecko nie ma suchej skory to nie ma co w to profilaktycznie isc.. czy zle cos zrozumialam?

reklama
Papercut ja też tak słyszałam. Jak ma suchą skórę to emolienty, a jak ma tłustą to krochmal. Nam na szkole rodzenia mówiono żeby bez potrzeby nie natłuszczać ani nie przesuszać, ma się sama wysilać i regulować :)
Co do ciemieniuchy to podbno trzeba tak samo wycierać głowę po ką[ieli jak każdą inną część ciała żeby złuszczać naskórek, bo mamy tendencję do omijania.

Do góry