reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sierpniówki 2016

Ja właśnie jutro idę do fryzjera farbować, ale tez mam obawy czy powinnam. Fryzjer twierdzi ze można. Zobaczę jeszcze jutro jakie farby ma do zaoferowania.

Matusiak, z maściami tez trzeba uważać bo one przez skore przechodzą do krwiobiegu.

Teraz sobie przypomniałam ze koleżance w ciąży lekarz pozwolił używać na pryszcze tylko sudocrem ( używa sie go rownież na odparzenia pupci u dzieci ).

A co chodzi o olej kokosowy to z rok temu zachwyciłem sie jego właściwościami i miałam zamiar używać go do wszystkiego. Niestety nie daje rady z zapachem, zwłaszcza teraz w ciąży mi mega śmierdzi na skórze. Kupcie sobie może na początek mały słoiczek, bo ja zainwestowałam w duży i prawie cały stoi :-)

reklama
Ja właśnie jutro idę do fryzjera farbować, ale tez mam obawy czy powinnam. Fryzjer twierdzi ze można. Zobaczę jeszcze jutro jakie farby ma do zaoferowania.

Matusiak, z maściami tez trzeba uważać bo one przez skore przechodzą do krwiobiegu.

Teraz sobie przypomniałam ze koleżance w ciąży lekarz pozwolił używać na pryszcze tylko sudocrem ( używa sie go rownież na odparzenia pupci u dzieci ).

A co chodzi o olej kokosowy to z rok temu zachwyciłem sie jego właściwościami i miałam zamiar używać go do wszystkiego. Niestety nie daje rady z zapachem, zwłaszcza teraz w ciąży mi mega śmierdzi na skórze. Kupcie sobie może na początek mały słoiczek, bo ja zainwestowałam w duży i prawie cały stoi :-)
Ja właśnie olej kokosowy też już znam od dawna bo go również w kuchni używamy i jest bardzo zdrowy :) to może odstawie ta maść bo aż się boję. ....

Dziewczyny wszędzie w poradnikach i nawet lekarze mówią, żeby w ciąży odstawić wszystko co zawiera vit A- Nawet te na trądzik.
Co do farbowania włosów to unikać w I trymestrze potem nie ma jakiś wielkich przeciwwskazań o ile właśnie jest się w wywietrzonym pomieszczeniu. Warto się na farbowanie umówić zaraz po otwarciu salonu bo wtedy jeszcze nie unoszą się te wszystkie chemikalia w powietrzu. A ponoć te farby bez amoniaku wcale nie są takie bezpieczne bo zawierają wtedy inne środki zamiast amoniaku (coś musi być żeby farba się trzymała) czasem nawet gorsze niż amoniak.

Dzieki dziewczyny. W tym tygodniu mam pierwsze usg oraz wizyte u swojego gina wiec sie zapytam na pewno o to farbowanie. Moja fryzjerka powiedziala ze sa specjalne farby, ktore zamawiala dla kobiet w ciazy ale one czesto uczulaja. Gdybym siedziala w domu to bym jeszcze wytrzymala ale siedzac w pracy wsrod ludzi zle sie czuje z siwymi wlosami. No ale zdrowie malucha najwazniejsze. Najpierw sie upewnie, ze wszystko jest ok na usg bo do tej pory nie mam zadnych objawow co zreszta mnie cieszy, bo jak czytam jak niektore z Was sie mecza z mdlosciami itd. to szczerze wspolczuje. Pozdrawiam :)

U mnie 15-16 tc
Brzuszek mam spory jak dziewczyny zdjęcia dodają tylko u mnie jest ze zaraz od żołądka mam już spory a inne dziewczyny troszkę niżej ten brzuszek rośnie.
Oczywiście nogi i biodra też spore. Obiecałam sobie że w tej ciąży tyle nie przytyje... Bo wcześniej miałam 20 kg na plusie choć samo dziecko 4 kg...
Na szczęście mam genetycznie w rodzinie dobra przemianę materi i po miesiącu ważyłam 49 kg więc pewnie już taka moja uroda że tak tyje.
Myślę że przez te zaparcia... Teraz toaleta raz na 3 dni i dłużej a kiedyś Codziennie...
Mocz poszedł do dalszej analizy bo coś tam wyszło... Wynik w poniedziałek brrr nie dość że te tabletki dopochwowo to jeszcze kolejne leki na mocz pewnie dostanę...

Rozmawiałam z siostrą mówiła że z synem jak była w ciąży zero problemów z kobiecymi sprawami a z córką co chwile coś łapala jak nie mocz to grzyb. Nawet gin powiedział że częściej jak się nosi córkę to występują zapalenia więc może jednak u mnie będzie córka ;-)

Angelikaaa ja mam właśnie taki bezzapachowy i chwalę sobie. Kupiłam w Biedronce jak był tydzień azjatycki za 6,99 małe pudełeczko na próbę. Wczoraj smażyłam omlecik córce na tym dobrodziejstwie :)
Co do farbowania włosów to w 1 trymestrze wstrzymałam się, lepiej dmuchać na zimne. I tak jak któraś z was słyszałam że te nowoczesne farby niby bez amoniaku są jeszcze gorsze. Chodzi o to że amoniak wypłukuje się z włosów od razu przy zmywaniu go a te środki (jego pochodne) utrzymują się na włosach przez długi czas. Zaleca się baaardzo długie mycie włosów po farbowaniu nawet 10 minut żeby pozbyć się tego jak najwięcej.
Włosy farbuje zwykle 2-3 razy w roku tylko po to żeby ożywić kolor, nadać im blask. Tym razem przed Świętami kupię szamponetkę i wystarczy żeby wyglądać jak człowiek i chwalić się brzuszkiem, bo wtedy rodzina męża dopiero dowie się :p
Za to po badaniach połówkowych wybieram się do fryzjera na wystopniowanie bo mam włosy równo ścięte po łopatki i zrobienie grzywki na skos, bo już znudziła mi się ta fryzurka którą mam :)

Dziewczyny z DE słyszałam coś mi się obiło o uszy że do porodu czy po potrzebny jest akt małżeństwa i nasze skrócone akty urodzenia to prawda ??? Muszę właśnie się dowiedzieć bo jak na święta będziemy zjeżdżać żeby że sobą zabrać i oczywiście przetłumaczyć jeszcze. ...
Pierwsze slysze...

jesli chodzi o masc z witamina A, mozesz ja spokojnie stosowac. Kuracje retinoidami (gdzie stezenie wit.A jest wysokie jest niewskazane w ciazy), ale sama wczesniej wspomniana masc ma jej zbyt mala ilosc. Z wyksztalcenia jestem chemiczka i interesuje sie skladami kosmetykow, nawet zaczelam robic wlasne. Jesli masz ochote moge podac Ci wiecej zrodel, wkleje cytat najkrocej opisujacy co i jak :)

"Retinol popularnie stosowany w kosmetykach oznacza czystą postać witaminy A. Wiadomo, że zbyt wysokie stężenie wit. A w organizmie matki może być przyczyną wad rozwojowych u dziecka, np. rozszczepu podniebienia czy niedorozwoju lub nieprawidłowego rozwoju mięśnia sercowego. W przypadku kosmetyków, a szczególnie kremów stosowanych tylko i wyłącznie na twarz ilość retinolu jest tak mała,że nie powoduje zagrożenia dla płodu.

W 1993r. przeprowadzono badanie wśród kobiet ciężarnych stosujących retinoidy zewnętrznie. Porównano grupę 215 kobiet, u których w I trymestrze ciąży występowała ekspozycja na retinoidy z 430-osobową grupą kontrolną w podobnym wieku. Badanie nie wykazało zwiększonego odsetka anomalii rozwojowych u potomstwa kobiet stosujących w czasie ciąży przezskórne retinoidy (Lancet 1993;341:1181-2)

Ponadto nasz organizm sam wytwarza witaminę A, z beta-karotenu dostarczanego z pokarmem, a witamina A znajduje się w większości preparatów suplementacyjnych dla kobiet ciężarnych. Maksymalna bezpieczna dawka wit. A dla ciężarnych wynosi 3000 ug/dobę i trudno byłoby ją osiągnąć stosując jedynie krem do twarzy."

Hej dziewczyny. Jade juz na te badania na czczo. I juz mi slabo z tego glodu, a 30 km przede mną. Ale jakos wytrzymam. Pozniej jeszcze to stanie w kolejce, ktora zawsze jest bardzo dluga. Oby tylko zdazyc do pracy na 10;) Milego dnia, ja teraz ciagne maraton w pracy, maz juz jakas niespodziankę szykuje na walentynki. Wiem chyba nawet co :-) dzis po pracy o 20 musze jeszcze isc na urodziny do sasiadow corki, moje dziecko z mezem bedzie tam juz od 14. Ja jesli chodzi o prezent to zaprosze go na kolacje :-) tylko on ma nocke w niedziele, a ja wrazam wieczor z pracy to musimy przelozyc na inny dzien. Milego dnia! :-)

Pierwsze slysze...

jesli chodzi o masc z witamina A, mozesz ja spokojnie stosowac. Kuracje retinoidami (gdzie stezenie wit.A jest wysokie jest niewskazane w ciazy), ale sama wczesniej wspomniana masc ma jej zbyt mala ilosc. Z wyksztalcenia jestem chemiczka i interesuje sie skladami kosmetykow, nawet zaczelam robic wlasne. Jesli masz ochote moge podac Ci wiecej zrodel, wkleje cytat najkrocej opisujacy co i jak :)

"Retinol popularnie stosowany w kosmetykach oznacza czystą postać witaminy A. Wiadomo, że zbyt wysokie stężenie wit. A w organizmie matki może być przyczyną wad rozwojowych u dziecka, np. rozszczepu podniebienia czy niedorozwoju lub nieprawidłowego rozwoju mięśnia sercowego. W przypadku kosmetyków, a szczególnie kremów stosowanych tylko i wyłącznie na twarz ilość retinolu jest tak mała,że nie powoduje zagrożenia dla płodu.

W 1993r. przeprowadzono badanie wśród kobiet ciężarnych stosujących retinoidy zewnętrznie. Porównano grupę 215 kobiet, u których w I trymestrze ciąży występowała ekspozycja na retinoidy z 430-osobową grupą kontrolną w podobnym wieku. Badanie nie wykazało zwiększonego odsetka anomalii rozwojowych u potomstwa kobiet stosujących w czasie ciąży przezskórne retinoidy (Lancet 1993;341:1181-2)

Ponadto nasz organizm sam wytwarza witaminę A, z beta-karotenu dostarczanego z pokarmem, a witamina A znajduje się w większości preparatów suplementacyjnych dla kobiet ciężarnych. Maksymalna bezpieczna dawka wit. A dla ciężarnych wynosi 3000 ug/dobę i trudno byłoby ją osiągnąć stosując jedynie krem do twarzy."
Nati pocieszylas mnie bo już się trochę wystraszylam o maleństwo...

reklama
Ja też dziś miałam rano badania, ledwo otworzyłam oczy i już leciałam żeby głód się nie rozbudził przede mną :/ Wszystko poszło szybko, ale niestety w drodze powrotnej miałam pecha i jeden sklep zamknięty, drugi w remoncie, dopiero pod domem udało mi się zrobić zakupy. Wymioty już miałam pod migdałkami, ale chyba udało się załagodzić sytuację. Straszne uczucie.

Jak tylko dojdę do siebie zacznę robić pierogi ruskie. Muszę się czymś zająć. Strasznie dziwnie i pusto jest w domu bez męża :/

Do góry