reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sierpniówki 2016

@polcia mnie tak boli juz od 2 tygodni jakby w kregoslupie po prawej stronie. Gin ktory robil polowkowe kazal spac na lewym boku tylko, bo prawa nerka jest przesunieta. Ten lekarz nie nalezy do gadatliwych, bo w koncu nie jestem jego pacjentka. Wizytę mam u swojego za tydzień i nie moge sie doczekać, bo dodatkowo coraz mocniej mnie bola jakby kosci przy kroczu. Oczywiście poczytałam trochę o tym i juz panikuje. Straszą rozejsciem spojenia lonowego :O
Ogólnie dziś lewa noga wstalam, wiec sorki za wylewanie lez w ten piekny dzien.

Napisane na G620S-L01 w Forum BabyBoom

reklama
happymum - mój starszy też tam miał, nie lubił w tym wieku wogóle rysować (pisać nie musiał), było jeszcze kilka innych delikatnych symptomów.
ostatecznie jak miał 4 lata pojechaliśmy na diagnoze integracji sensorycznej I okazało się że właśnie coś nie gra.
miał bardzo słabą koordynację ruchowa, bardzo słabe połączenie oko-ręka I już nie pamiętam co tam jeszcze, w każdy razie jeździliśmy z nim rok na terapię I wszystko się odwróciło.
gdybyśmy tego nie zrobili to terz miałby duże problem w szkole.

No tak to mamy juz ja chyba tez wstalam lewa noga i tez sie naczytalam. Kurde ja mam za 2tygodnie wizyte. To ciekawa jestem co ci powie. Jak mnie beda lapac czesciej te bole to pojade do lekarza albo nawet na ip. Bo moja babcia nie ma jednej nerki tata mial tez problemy z nerkami i boje sie teraz. A wyniki moczu robilam z 2 tyg tenu i byly oki.

nam ta pani powiedziała, że testy objemują dzieci dopiero od 4 rż, dlatego czekaliśmy, miał miesiąc po skończeniu.
u niego to było bardzo lekkie, nic poważnego, bez tego miałby po prostu więcej problemów w szkole, możliwe, ze byłby dyslektykiem, dysfrafikiem, a takie dzieci przecież też sobie radzą w szkole, tylko mają papier. możliwe że myliłby b z p, może pisałby w odbiciu lustrzanym.
a może by też sam szybko wszystko wyćwiczył, ciężko powiedzieć. w każdym razie między 4 a 5rż udało się wszystko skorygować.
z tego co pamietam to w wieku 4lat nie potrafił np. rozhuśtać się na huśtawce, jeździć na rowerze, nie umiał opanować tego ruchu nogami, miał też podwrażliwośc ruchową, tzn uwielbiał się kręcić na karuzeli, a nie kręciło mu się przez to w głowie, więc musiał się dostymulowywać w ten sposób, czasem tez kręcił się na podłodze wokół własnej osi.
nie umiał też do końca kontrolowac gałek ocznych - nie widział w pełnym polu widzenia (jak pani mu przesuwała przed oczami zabawkę, za którą miał wodzić wzrokiem, to w jedna stronę wodził, a w drugą musiał obrócic cała głowę)-przez to czasem wpadał na coś czego nie widział w tym kącie widzenia, np. na framuge od drzwi, albo zabawki, ale to naprawdę baaardzo rzadko. bardzo denerwowały go tez głośne dźwięki. po wizycie w supermarkecie po powrocie do domu był bardzo pobudzony I zdenerwowany (tylko 2 razy chyba byliśmy z nim w supermarkecie, ale potem skojarzyliśmy).
nie miał żadnych problemów społecznych, w grupie bardzo dobrze się bawił I współpracował.
więc w sumie można powiedzieć, że dzieci się często w ten sposób zachowują, ale jednak zrobienie profesjonalnych testów wykazało różne rzeczy (np. te gałki oczne, tego byśmy sami nie stwierdzili). diagnoza trwała 2 razy po 1,5 godziny.
z tym rysowaniem mogło być tak, ze albo ręka nie chciała współpracować, on się zniechęcał I poddawał, albo właśnie to kątowe widzenie powodowało ze nie widział dokładnie co ma rysować/ kolorować I mu nie wychodziło I się zniechęcał.
dodam że wszystkie badania okulistyczne miał w 100% dobre

Polcia ja chciałabym wytrzymać do wizyty, bo nie lubię tak wydzwaniac do lekarza, bo i tak mam wrażenie że łatwo ze mną nie ma. Ale zaczynam się bardzo martwić. U mnie siostra ma wrodzona wadę nerek, ale nie chcę nawet tego wiązać że sobą. Szczerze mówiąc bardziej mnie martwi ten ból w okolicy krocza.

Napisane na G620S-L01 w Forum BabyBoom

Ja miałam taki bol raz . w okolicach 16 tc bol prawej nerki oraz krocza. W jocy mnie zlapalo i nie mogłam się przekręcić. Zaczęłam ogrzewać to miejsca , otulilam kocem i wypiłam duuuuzo soku z żurawiny ale takiego konkret naturalnego. Samego nie wypijesz bo za kwaśny ale w herbacie czy cieplej wodzie z miodem super. Spróbować warto . może przejdzie.

Napisane na SM-N910C w Forum BabyBoom

happy może miał kiepski dzień. Ale faktycznie integracja sensoryczna działa cuda, w stosunkowo krótkim czasie.

Dominika czy Twój synek przyszedł na świat poprzez cc. Pytam, ponieważ kiedyś słyszałam, że dzieci urodzone przez cc mają większe problemy z integracją sensoryczną.

@fryte3qa ja miałam tez bole i ciągnięcia, może nie takie super silne, ale uciążliwe. Dzis pytalam lekarza i mówił, ze to te wszystkie więzadła się rozciągają i się nie martwic, bo może to promieniować na różne strony ;) jezeli nie boli tak, że nie można funkcjonować, to poczekaj do wizyty może, chyba ze się bardzo martwisz. Mnie to w sumie szybko przeszło.

reklama
Do góry