Dziewczyny które korzystają, lub będą korzystać z L4 - pytanie do Was Chciałabym zapytać jak podchodzicie do kwestii kontroli z ZUSu?W poprzedniej ciąży poszłam na zwolnienie w 6 miesiącu, ale zupełnie nie miałam świadomości że taka niezapowiedziana wizyta może się zdarzyć. Więc wogóle nie przejmowałam się przebywaniem poza domem Ostatnio chyba te kontrole się zaostrzyły, bo moje koleżanki były "sprawdzane", na szczęscie akurat były w domu. Chętnie poszłabym na zwolnienie od kwietnia, ale u mnie sytuacja z adresem zamieszkania jest nieco skomplikowana. Wiem, że można podać ZUSowi miejsce tymczasowego pobytu, ale nawet to nie rozwiązuje mojego problemu. No cóż, zobaczymy jak to będzie...
reklama
beata0526
Fanka BB :)
Z tego co sie orientuje to lekarz na zwolnieniu zaznacza czy osoba jest chora, ale np moze wychodzic z domu, spacerowac itp. albo ma siedziec w domu bo Stan zdrowia tego wymaga... No chyba, ze sie myle... Ja w poprzedniej ciazy bylam na zwolnieniu, bo wczesniej mialam problemy z utrzymaniem ciazy po poronieniu I czesciej przebywalam poza domem, zadnych kontroli Nie mialam, natomiast moja kolezanka miala ale ona prowadzi wlasna dzialalnosc, Moze to mialo cos wspolnego z tym...
okasia
Ja jestem tchórz, więc raczej będę siedzieć w domu, poza tym na razie stan zdrowia nie pozwala mi na żadne wyprawy. Na początku te kontrole, a w zasadzi ich możliwość, mnie stresowały, ale teraz mam to gdzieś. Gdybym nie miała wskazań do l4 to bym go nie dostała.
Z tego co sie orientuje to lekarz na zwolnieniu zaznacza czy osoba jest chora, ale np moze wychodzic z domu, spacerowac itp. albo ma siedziec w domu bo Stan zdrowia tego wymaga... No chyba, ze sie myle...
Tak jest, ale nawet z "2" trzeba swoją nieobecność w domu jakoś sensownie usprawiedliwić. Na ten czas wyjaśnień i ich rozpatrzenia ZUS podobno wstrzymuje wypłate zasiłku,
happymum20
Szczęśliwa mama Denniska
No dobra ale jak wyjść z domu nie można to kiedy kupic wyprawkę itp, normalnie to ok po pracy w wilne itp a na L4 kiedy? Po urodzeniu dziecka?
happymum20
Szczęśliwa mama Denniska
Okasia-ale takie to głupie troche:/
Mika06
co do usg - ja mam co wizytę. Miałam 2x w szpitalu w 6 tyg, potem w 7, 8 i teraz w 9. Ale u mnie byl krwiak i plemienia to trzeba bylo kontrolować. No i ciąża jest zagrożona ze względu na poprzednie poronienia to kolejne wskazanie do sprawdzania czy serduszko nadal bije. Mysle że gdyby usg miało zaszkodzić to by go nie robili tak często.
reklama
Z tego co wyczytalam o kontrolach to najbardziej kontroluja te z dzialalnoscia, te co ta dzialalnosc zalozyly niedlugo przed ciaza i te co umowe o prace podpisaly w okresie ciazy. Ja mam stracha ..
Co do usg to mam na kazdej wizycie co miesiac
Co do usg to mam na kazdej wizycie co miesiac