kassia181 - to super, że wyniki ok :-) powodzenia na wizycie! daj znać po.
w zasadzie to kazde standardowe usg wykonywane w czasie ciąży jest prenatalne
badanie prenatalne, tzn badanie przed urodzeniem dziecka, w łonie mamy.
Anezram - Witaj!
ja będę robiła zapewne tylko te obowiązkowe badania - w tej stronie co wstawiłaś opisane są w punkcie 1: przezierność karkowa, przegroda nosowa, przepływy, serduszko, inne wady, które może lekarz zauważyć. tych pozostałych testów nie planuję robić, one są już płatne, poza tym nie widzę potrzeby, chyba ze mnie lekarz skieruje to wtedy tak, ale to będę wiedziała w piątek.
Mammyblue - ja też miałam podobne wyniki w poprzedniej ciązy. brałam po prostu euthyrox, najpierw dawka 50, potem 75, potem 150, po ciąży mi przeszło
generlanie nie jest to niebezpieczne, trzeba tylko brać leki I kontroloać żeby dobrze dostosować dawkę. hormony często szaleją w ciąży.
Karolkaga - powodzenia na izycie. rozumiem cię doskonale, ja też sie wczoraj denerwowałam na maxa, chociaż w zasadzie nie powinnam mieć podstaw, ale to silniejsze od nas
ja strasznie marznę.....
ale tych wszystkich badań standardowo się nie robi ;-) większość ze wskazaniem. standardowe są 3 badania usg - w 12, 20 I 38 tc.
aga.b ja się nie szczepiłam nigdy na grypę, choruje raz na 2-3 lata. w ciaży to bym raczej nie ryzykowała, ale różne są zwyczaje..
aneta_ck - hehe, no teraz będa dylematy z autem I mieszkaniem, hehe
w niektórych kombi mieszczą się 3 foteliki z tyłu, zależy jakie są kanapy.
emir - a dlaczego będziesz miała cc?
ja miałam pierwszą cc, ale było tak strasznie, cięli mnie o 19, a następnego dnia o 12 wstałam I już musiałam się zajmować dzieckiem.
Ewelinakotlarek - amnipunkcję się robi niesamowicie rzadko, przy dużych obciążeniach genetycznych-rodzinnych, może też całkowicie potwierdzic lub wykluczyć zespół downa (jeżeli w poprzednich badaniach wyszło bardzo duże prawdopodobieństwo), I robi się tylko kiedy kobieta naprawdę tego chce, bo zagraża to niestety dziecku
nie wszczynajcie mi tu paniki
ja chodzę na nfz więc badania krwi I usg na które kieruje mnie lekarz są za darmo. wczoraj byłam np. na usg, ale u nas w przychodni ze skierowaniem, nic nie płaciłam.
chociaż pewnie na kolejne usg zapisze się prywatnie w klinice (te w 12 I 20 tc), bo u nas w przychodni mają słaby ultrasonograf I wolę dokładniejszym się zbadać. chociaż zapewne I tak nie bedę płaciła, bo mamy takie ubezpieczenie dodatkowe zdrowotne z pracy, gdzie nam płacą za wiele badań, m.in. badania w ciaży I prowadzenie ciąży.
ale jakoś zecydowałam się na razie prowadzić ciążę na nfz bo mamy bardzo dobrego lekarza od niedawna