reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Sierpniówki 2016

reklama
Hej dziewczyny ja jeszcze w łóżku coś ostatnio w ogóle nie mogę się wygrzebac, kładę się gdzieś koło 21/22 i wstać nie mogę, strasznie dużo śpię :) ale już głodomorek łapie więc trzeba wstawać :)
Co do badań prenatalnym u nas w DE płatne ale ja chyba i tak ich nie będę robić wierzę że moja kruszynka będzie zdrowa gdyż w naszych rodzinach żadnych wad genetycznych nigdy nie bylo :)

czytałyście na czym polegają te badania inwazyjne ?

tych np bym nie chciała ;O
Amniopunkcja
16px-Information_icon4.svg.png
Osobny artykuł: Amniopunkcja.

Ludzki płód w błonach płodowych. Kosmówkę widać w dolnej części ilustracji.
Amniopunkcja (amniocenteza) to jedno z najpopularniejszych rodzajów badań inwazyjnych. Jest wykonywane w warunkach aseptycznych oraz pod kontrolą USG polega na nakłuciu pęcherza płodowego i pobraniu płynu owodniowego. W pobranej próbce znajdują się komórki płodu, które później poddaje się hodowli, dzięki której będzie można określić kariotyp płodu. Badanie zaleca się wykonać między 11. a 14. tygodniem ciąży (wczesna amniopunkcja) lub 15. a 20. tygodniem ciąży (późna amniopunkcja)[5].

Biopsja kosmówki
Osobny artykuł: Biopsja kosmówki.
Badanie przeprowadzane we wczesnej ciąży, między 11. a 14. tygodniem, o wyższym ryzyku powikłań niż amniopunkcja. Pod kontrolą USG przy pomocy igły przez powłoki brzuszne lub cewnika przez szyjkę macicy pobiera się wyciek kosmówki płodu. Następnie izoluje się DNA z pobranej próbki i podaje się ją badaniom dzięki którym można wykryć takie wady jak zanik mięśni, wady chromosomalne, niedokrwistości sierpowatej. Wyniki można zwykle poznać już po 2 dniach[6].

Fetoskopia
Osobny artykuł: Fetoskopia.

Schemat przeprowadzenia badania.
Fetoskopia, ze względu na ryzyko powikłań (nawet do 5%), jest przeprowadzana tylko w wyjątkowych sytuacjach. Wykonywane między 18. a 20. tygodniem ciąży polega na nacięciu brzucha i macicy matki oraz, pod kontrolą USG, wprowadzeniu przez nie fiberoendoskopu, urządzenia przypominającego zminiaturyzowany teleskop, który pozwala na obserwację i wykonywanie zdjęć płodu. Możliwe jest także pobranie niewielkich ilości próbek tkanek i płynów[7].

Kordocenteza
Osobny artykuł: Kordocenteza.
Kardocenteza polega na pobraniu próbki krwi (ok. 0,5-1,0 ml) poprzez nakłucie sznura pępowinowego płodu przy jednoczesnej kontroli USG. Następnie, hodując limfocyty krwi z próbki ocenia się kariotyp płodu. Ryzyko powikłań dla tego badania wynosi ok. 2%, przez co wykonuje sie je tylko gdy podczas wcześniejszych badań ultrasonografem stwierdzono wady rozwojowe przy jednoczesnym małowodziu lub bezwodziu[8].

reklama
kassia181 - to super, że wyniki ok :-) powodzenia na wizycie! daj znać po.
w zasadzie to kazde standardowe usg wykonywane w czasie ciąży jest prenatalne :wink: badanie prenatalne, tzn badanie przed urodzeniem dziecka, w łonie mamy.

Anezram - Witaj! :-) :)
ja będę robiła zapewne tylko te obowiązkowe badania - w tej stronie co wstawiłaś opisane są w punkcie 1: przezierność karkowa, przegroda nosowa, przepływy, serduszko, inne wady, które może lekarz zauważyć. tych pozostałych testów nie planuję robić, one są już płatne, poza tym nie widzę potrzeby, chyba ze mnie lekarz skieruje to wtedy tak, ale to będę wiedziała w piątek.

Mammyblue - ja też miałam podobne wyniki w poprzedniej ciązy. brałam po prostu euthyrox, najpierw dawka 50, potem 75, potem 150, po ciąży mi przeszło :wink: generlanie nie jest to niebezpieczne, trzeba tylko brać leki I kontroloać żeby dobrze dostosować dawkę. hormony często szaleją w ciąży.

Karolkaga - powodzenia na izycie. rozumiem cię doskonale, ja też sie wczoraj denerwowałam na maxa, chociaż w zasadzie nie powinnam mieć podstaw, ale to silniejsze od nas :sorry:
ja strasznie marznę.....
ale tych wszystkich badań standardowo się nie robi ;-) większość ze wskazaniem. standardowe są 3 badania usg - w 12, 20 I 38 tc.

aga.b ja się nie szczepiłam nigdy na grypę, choruje raz na 2-3 lata. w ciaży to bym raczej nie ryzykowała, ale różne są zwyczaje..

aneta_ck - hehe, no teraz będa dylematy z autem I mieszkaniem, hehe :-) :) w niektórych kombi mieszczą się 3 foteliki z tyłu, zależy jakie są kanapy.

emir - a dlaczego będziesz miała cc?
ja miałam pierwszą cc, ale było tak strasznie, cięli mnie o 19, a następnego dnia o 12 wstałam I już musiałam się zajmować dzieckiem.

Ewelinakotlarek - amnipunkcję się robi niesamowicie rzadko, przy dużych obciążeniach genetycznych-rodzinnych, może też całkowicie potwierdzic lub wykluczyć zespół downa (jeżeli w poprzednich badaniach wyszło bardzo duże prawdopodobieństwo), I robi się tylko kiedy kobieta naprawdę tego chce, bo zagraża to niestety dziecku

nie wszczynajcie mi tu paniki :wink::wink::-D

ja chodzę na nfz więc badania krwi I usg na które kieruje mnie lekarz są za darmo. wczoraj byłam np. na usg, ale u nas w przychodni ze skierowaniem, nic nie płaciłam.
chociaż pewnie na kolejne usg zapisze się prywatnie w klinice (te w 12 I 20 tc), bo u nas w przychodni mają słaby ultrasonograf I wolę dokładniejszym się zbadać. chociaż zapewne I tak nie bedę płaciła, bo mamy takie ubezpieczenie dodatkowe zdrowotne z pracy, gdzie nam płacą za wiele badań, m.in. badania w ciaży I prowadzenie ciąży.
ale jakoś zecydowałam się na razie prowadzić ciążę na nfz bo mamy bardzo dobrego lekarza od niedawna

Do góry