reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sierpniówki 2016

reklama
My też oglądaliśmy :-) znów się trochę o zębach powymądrzam. To prawda, że trzeci trymestr nie jest najlepszym na wizyty u dentysty, ale pamiętajcie, że w ciąży i w trakcie połogu (6tyg po porodzie) przysługują na NFZ takie same świadczenia jak dzieciom czyli m.in. leczenie kanałowe. Wiadomo, że rtg teraz nie można robić, ale może choć zacząć, a zakończyć z kontrolą radiologiczna po porodzie. Jeśli nie ma ewidentnych wskazań do usunięcia to starajcie się zachować zęby!! Tym bardziej, że w tym momencie leczenie kanałowe (w innym przypadku drogie) to leczenie refundowane!! Koniec wykładu ;-)

Dziś był pięęęęęękny dzień, bo ząb mnie nie bolał :D Ale i tak jutro umówię się do mojej dentystki, niech zerknie co się dzieje.

Dor1989 ty akurat masz prawo się wymądrzać, bo masz wiedzę w tym temacie :) A powiedz mi proszę, dlaczego III trym. nie jest dobrym czasem na leczenie zębów. Słyszałam o tym mnóstwo razy, ale nie wiem dlaczego. Gdyby na najbliższej wizycie okazało się, że mam jakieś zęby do leczenia, to lepiej poczekać, czy wyleczyć jeszcze w ciąży?

Ja dziś byłam dziś cały dzień z synkiem u mamy na wsi, odpoczęliśmy sobie wszyscy. Moja mama to mistrzyni komplementów, na dzień dobry mówi do mnie, ale ty gruba jesteś, a gdzie tu do sierpnia! :) Uwielbiam jej bezpośredniość :)

Generalnie zwykle leczenie zębów w ciąży jest bezpieczne. Najlepszym okresem jest początek drugiego trymestr bo wtedy wszystkie narządy u płodu są wytworzone a potem już tylko rosną i dojrzewają, największe ryzyko poronienia minęło a przedwczesny poród tez jest mało prawdopodobny. W trzecim trymestrze właśnie ryzyko przedwczesnego porodu jest większe, a poza tym ciężarne z dużymi brzuchami maja skłonność do omdlen przez ułożenie na fotelu i ucisk na żyłę główna. Podsumowując, leczyć ubytki zwykle można bezpiecznie, a jeśli chodzi o usuniecie zęba to ja jako dentysta chciałabym opinie od ginekologa o braku przeciwwskazań do takiego zabiegu :-)

Boziu.... Czy u mnie zawsze musi się coś przyplatac..... Mam hrmoroida który boli... Ciągnie okrutnie.... Mam czopki u maść ale nic poprawy.... Jak ja wytrzymam.

Basia wspolczuje ja i bez takich rewelacji juz niewytrzymuje ze soba.. mam takie humory ciagle albo zla albo zrozpaczona sama siebie wykanczam . A co dopiero meza i w ogole wszystkich.. jest ciezko.. nie mamy lekko dziewczyny :( a dwa miesiace to bardzoo dlugo.

To prawda, że trzeci trymestr nie jest najlepszym na wizyty u dentysty, ale pamiętajcie, że w ciąży i w trakcie połogu (6tyg po porodzie) przysługują na NFZ takie same świadczenia jak dzieciom czyli m.in. leczenie kanałowe.

To ciekawe kochana, jak ja byłam u dentysty (końcówka I trymestru) mi powiedziano że leczenie kanałowe 800pln,
no to stwierdziłam że poczekam i po porodzie wyrwę ten ząb bo tyle kasy nie dam za leczenie :(
a Ty piszesz że na NFZ w ciąży można zrobić ...

reklama
a kanalowe na nfz nie obejmuje tylko od kla do kla? w sensie pierwsze 6 zebow?

a nie faktycznie, w ciazy wszystkie do 3 kanalow w zebie :o to trzeba sie upominac w takim razie

tak samo jak niby w ciazy i na okres pologu jest sie ubezpieczonym a potrafia rachunek za porod wystawic jak nie przedstawisz dowodu ubezpieczenia

Do góry