reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Sierpniówki 2014

Co radzicie? Jestem wściekła, bo mógł mi lekarz wcześniej dać to skierowanie, a nie chcę mi się wierzyć, że nie wiedział że takie są kolejki w Lux Medzie do USG.

Ja bym zadzwoniła do rejestracji - powiedziała co się stało i zapytała jak chcą to rozwiązać... skoro lekarz mógł coś z tym zrobić a nie zrobił i poprosiłabym o pomoc :)

Ostatnia edycja:
reklama
Witam was dziolszki! My podobnie nie utrzymalibysmy sie z jednej pensji, a maz zarabia mniej ode mnie to juz w ogole nie ma o czym gadac :(. Ale nie martwi mnie to. W 1 ciazy juz fiksowalam po pol roku bycia w domu. Brakowalo mi kontaktu z ludzmi i tematow innych niz zupki, kupki itd. No i obawialam sie niestety wypadniecia z obiegu, ze po dluzszym urlopie níe bedzie do czego wracac :mad:. Dlatego wrocilam najpierw na pol etatu, potem na 3/4 a jak małą przyjeli do zlobka to na caly. Zlobek wspominamy bardzo milo, fajne panie, mala lubila tam chodzic- miala niecale 2 latka jak poszla. Wbrew pozorom nie chorowala- pare razy byla przeziebiona. No i to jednak duzo mniejszy koszt jak niania, bo wychodzil nas w granicach 360 zl. Teraz chcialabym podobnie to zorganizowac, choc oczywiscie gdybym miala do dyspozycji babcie, to tez wolalabym zostawic z nia.

My dzidzie poślemy do żłobka jak będzie miała 12 miesięcy. Musi to być państwowy żłobek bo prywatny kompletnie z powodów finansowych odpada - a to może być nierealne :)
U nas też jest tak, że ja więcej zarabiam od męża więc niejako sprawa jest jasna :(

Gdyby mój mąż zarabiał dużo to mogłabym mieć 4 dzieci, siedzieć w domku, robić wędlinki i piec ciasta, dłubać w ogródku mieć 7 kotów :) bo ja się odnajduję w takiej rzeczywistości... Ale musiałabym mieć stabilną sytuację finansową. A tego niestety nie mam. Długo zwlekaliśmy z drugim dzieckiem bo byśmy się nie utrzymali nawet na minimalnym poziomie :( a ja wychodzę z założenia, że powinno się mieć tyle dzieci ile jest się w stanie samemu utrzymać.
Rozważamy też wyjazd za granicę na stałe... bo to nie jest fajnie ciężko pracować, ledwo wiązać koniec z końcem, oszczędzać na wszystkim co się da i nawet człowieka nie stać aby raz w roku wyjechać na wakacje :( albo jak się pochorujemy wszyscy i musimy w danym miesiącu np.: wydać 700 zł na leki to już mamy dołek, który trzeba w kolejnych miesiącach łatać. Teraz korzystamy z niewielkich oszczędności, które mamy. One są na lekarza, poród, badania, dentystę, weterynarza itd. Ale to nei jest fajnie, że na takie wydatki wydajesz oszczędności bo nei stać cię aby opłacić to wszystko z bieżących pensji :( No i oszczędności nam się nie powiększają a topnieją :(
Trudne czasy :(

no ok ale aby nie było, że tak już do końca desperuję to mimo to jesteśmy szczęśliwą, kochającą się rodzinką, która ma dużo dystansu i poczucia humoru :)

ja wrocilam do pracy, jak córka miała 5 miesięcy. Mieliśmy ten komfort, że teściowa akurat poszła na emeryturę więc to ona zajęła się dzieckiem, dopóki nie poszła do przedszkola
ale teraz będę musiala wynająć jakąś nianię, przynajmniej na rok, bo potem moja mama odchodzi na emeryturę więc jak dziecko będzie mialo 2 latka, moja mama się nim zajmie. Teściowa juz nie da rady.
Ale to i tak tylko rok z nianią będzie- tylko ciekawe, czy znajdę kogoś dobrego i czy bedzie mnie stać finansowo, bo ja mam tylko pół etatu, do tego spłacamy kredyty....

No właśnie to są takie niuanse finansowe... zderzenie z rzeczywistością. My też mamy kredyt ale liczę, że do końca roku już go spłacimy. Na miejsce kredytu wejdą wydatki dotyczące nowego członka rodziny :)
Analiza finansowa dotychczasowych ciążowych wydatków już jest imponująca na dzień dzisiejszy to 600 zł. Bilans wraz z porodem zamknę na kwocie 4500-5000 zł. Wiem, że mogłabym te pieniądze przeznaczyć na coś innego korzystając z państwowych lekarzy i szpitali... ale akurat w tym względzie muszę mieć zaufanie, komfort i pewność... znam Klinikę, mojego lekarza, mogę mu zaufać i dlatego nie rozważam innej opcji. Czuję się tam bezpiecznie a to nie ma ceny. Mam na ten cel odłożone pieniądze.

Asiołek ja do tej pory na ginekologa i leki wydałam 1100 zł...:/ a czemu Ty będziesz mieć CC?

Moja córcia dzisiaj ma temperaturę 37 - 37,5. Zobaczymy czy nie będzie rosnąć. Wczoraj na wieczór miała ponad 38. Boję się, że to znowu zapalenie płuc. Już raz miała zupełnie bezobjawowe

cześć dziewczynki :-)

Dzisiaj kończę I trymestr :-) ale nie mogę powiedzieć żebym czuła się lepiej :sorry2:

Ja w pierwszej ciąży też nie miałam pracy więc i zero macierzyńskiego.. Mieliśmy jedną wypłatę i jakoś starczało (mąż pracuję na kopalni) no i mieszkamy u teściów. Jak Michul miał roczek to poszłam do pracy a Michałem zajmowała się teściowa. Teraz mam fajne L4 i będzie macierzyńskie więc się cieszymy :tak: ja po rocznym macierzyńskim chcę wrócić do pracy, tzn muszę! Chcemy się budować przy teściach a na to potrzebna jest kasa ..

OJAKA ja bym walczyła o wcześniejszą wizytą, którą muszą Ci zapewnić! Każda kobieta ma badaną tą przezierność :tak:

ASIOŁEK u nas to samo.. jakbym mogła to bym siedziała w domu z dziećmi ale mamy swoje plany więc nie ma takiej opcji..

KAHAKA zdrówka dla córci :*

niezła kasę płacicie.. :szok: ja na razie wydaje na kw. foliowy i luteinę więc grosze :-D

Witam,

Kahaka, a może któreś ząbki Jej idą?

Ojaka, ust genetyczne musi być zrobione do 13t6d
Później mierzone nie jest wiarygodne.

reklama
Do góry