reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sierpniówki 2014

witam:)
dzieki dziewczynki za odpowiedzi co do mojego zapytania :)

fiuufuu wszystkiego dobrego:)
natkusia a ja myslalam ,że dzis wejde i uaktualnione gratulacje zobacze:-) heh jeszcze dane ci bedzie przenosic:-)tfu tfu odpukac:-)
Martyna kciuki zacisniete &&
Madison dziewczynki słodziutkie i super ze tak ci dobrze idzie z odciaganiem pokarmu:)
sierpniowa ja mam 5 szt
kami mam nadzieje,że to jednak nie wody:szok: jedz na ip szybciutko. trzymam kciuki!

u nas tez zanosi sie na burze:szok:
ulika ja siedze caly dzien w domu, a okna na dole nie mam zadnego od poludnia wiec mam chlodniutko fajnie:) do przezycia:)
gawit u mnie byla dzis kuzynka z ta 2 tyg dzidzią i miala samego bodziaka na krótki rękaw i opaseczke na główce .przykryta lekko pieluszką tetrowa i byla cieplutka:) fajnie ze ja nie przegrzewaja, :)
sierpniowa ja mam gaziki nasączone ale octanisept jak trzeba bedzie to kupie do pępuszka tez

ja zarowno wczoraj jak i dzisiaj super dzien spedzilam i nadzwyczaj aktywnie, czuje sie dobrze :)
zaskoczona jestem reakcja mojego synka na dzidzie:) wczoraj bylismy u dzidziusia 2 tyg a dzisiaj oni byli u nas. moj synek malutkiej nie odstepowal na krok..pilnowal jej, glaskal po glowce, wozil w wozeczku...jak on ssie tak bedzie bratem zajmowa; to bede przeszczesliwa:):):)

reklama
Cześć dziewczyny :*

My już po wizycie - szczegóły na wizytowym ;-) Dziękuję bardzo za &&&&

Kami- mam nadzieję, że jednak będzie wszystko ok.. ale trzymam kciukasy oczywiście !

Dziewczyny, jest sens robienia USG III trymestru w 34 tc ??

Ostatnia edycja:
Cześć dziewczyny :*

My już po wizycie - szczegóły na wizytowym ;-) Dziękuję bardzo za &&&&

Kami- mam nadzieję, że jednak będzie wszystko ok.. ale trzymam kciukasy oczywiście !

Dziewczyny, jest sens robienia USG III trymestru w 34 tc ??

Musi być sens, skoro jest to jedne z trzech zalecanych (czyt. obowiązkowych ) w ciąży.
Myślę, że te dwa tygodnie nie robią ogromnej różnicy.

Badanie ultrasonograficzne w trzecim trymestrze wykonywane jest pomiędzy 28 a 32 tygodniem ciąży. Jest to na ogół trzecie kolejne badanie USG w ciąży, którego celem jest (oprócz oceny tych samych elementów, co w drugim trymestrze) ocena położenia dziecka. Dodatkowo, bardzo ważna jest kontrola wzrastania i dojrzewania płodu, a także uchwycenie nieprawidłowości płodowych.

Wykonując w trzecim trymestrze ciąży badanie USG bardzo ważne jest uchwycenie wewnątrzmacicznego ograniczenia lub zahamowania wzrastania płodu lub jego makrosomii. Wewnątrzmaciczne zaburzenia wzrastania są charakterystyczne w takich patologiach, jak: przewlekła niewydolność łożyska czy infekcja wewnątrzmaciczna, a także u jednego z bliźniąt w zespole TTTS. Makrosomia jest charakterystyczna dla płodów matek z cukrzycą. Uchwycenie tych zmian determinuje dalsze postępowanie kliniczne.
403 Forbidden

Ostatnia edycja:
ja mam.w.sumie na kazdej wizycie usg z pomiarami wszelkimi, nawet jak bylam kiedys tak pomiedzy wizytami w szpitalu u niej to migusiem mi pomierzyla wszystko. tak.ze ja za kazdym razem.mam.wydruk z ta tabelka i wykresami plus.fotki malej :) na tych trzech usg "genetycznych" to w.sumie tylko troszke dluzej trwalo, wiecej mierzenia przeplywow bylo prob uchwycenia malej zeby ladnie wyszla, no i opis dostalam. wiec.w.sumie sie tez.zastanawialam czy to ostatnie.robic.tym bardziej ze.za.normalna wizyte.z.usg placimy 150 a za genetyczne 200 za samo usg.

Fiu Fiu - dołączam się do życzeń:) sto lat!
Madison - bardzo bym chciała zobaczyć Twoje cudeńka. Dziewczyny czy mogę prosić o dostęp do galerii maluszków?

Pytacie o bieliznę poporodową. Ja też biorę 3 jednorazowe i 1 bawełniane na ww.
Pamiętam jednak jak po pierwszym porodzie ubrałam sobie majtasy, a na obchodzie lekarka się na mnie wydarła, że jak chcę dłużej sie męczyć z gojeniem rany to proszę bardzo - na własne życzenie - ale na obchód mam bielizny nie mieć! A że "obchód" był codziennie o innych porach i to czasem co parę godzin :) to w praktyce byłam bez! Wtedy zdziwiona byłam bardzo ale teraz muszę jej przyznać rację - rana po cięciu goi się o wieeele szybciej kiedy ma dostęp powietrza. No i w moim szpitalu było to naprawdę mało krępujące bo sale 2 osobowe były (z tego tylko 1 dobę miałam współlokatorkę, później byłam sama) i całkowity zakaz odwiedzin więc żadne osoby się nie plątały po salach - był specjalny pokój odwiedzin. Więc wtedy z zapakowanych 7 jednorazówek zużyłam.. 2:)

Też zastanawiam się nad ubieraniem niemowląt w taki upał. Doświadczenie mam tylko z zimowym noworodkiem więc teraz będę miała debiut latem. Mam tylko nadzieję że moje dziecię nie przepłaci mojego braku doświadczenia potówkami i odparzeniami...

Natkusia - jak Ci już fajnie :) teraz sobie już tylko czekasz.. ale komfort psychiczny bezcenny - że już bezpiecznie :)

Kaspian- ale właśnie chodzi mi o ten termin.. dzwoniłam do ultramedica i powiedzieli mi, że już za późno, że najpóźniej w 33 tc... LIPA :dry:

Kaspian- ale właśnie chodzi mi o ten termin.. dzwoniłam do ultramedica i powiedzieli mi, że już za późno, że najpóźniej w 33 tc... LIPA :dry:
A jak często masz USG? Bo jeśli ostatnio nie miałaś,to może lepiej faktycznie zwykłe, ale z pomiarami, oceną łożyska. Dla własnego spokoju.

reklama
Do góry