reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sierpniowe mamy 2024

a ja sie nie uspokoję chyba nigdy. Najpierw kreska była za słaba, później beta za wolno przyrastała, później bałam się że CP znowu, później jak już było jajo płodowe w macicy to bałam się że będzie puste, na kolejnym usg bałam się że nie będzie serduszka, teraz znowu się boję o to samo i oczywiście stres przed prenatalnymi 😂 i co rano biegnę sprawdzic czy nie plamię. Trzeba było dziecko robić jak się miało 20 lat i człowiek inaczej by chyba do tego podchodził, teraz im więcej czytam i słucham i widzę to bardziej się boję 🤷🏼‍♀️
Też czasami mam takie myśli, że mogliśmy się zdecydować jakieś 5 lat temu (to miałabym jakoś 27).
Ale wtedy jak sobie pomyślę to nie byłam mentalnie w ogóle gotowa…
U mnie myśl o dziecku rozwijała się jakoś ponad rok zanim zaczęliśmy działać.

Nie możemy sobie tak zarzucać, bo zwariujemy 😘

reklama
a ja sie nie uspokoję chyba nigdy. Najpierw kreska była za słaba, później beta za wolno przyrastała, później bałam się że CP znowu, później jak już było jajo płodowe w macicy to bałam się że będzie puste, na kolejnym usg bałam się że nie będzie serduszka, teraz znowu się boję o to samo i oczywiście stres przed prenatalnymi 😂 i co rano biegnę sprawdzic czy nie plamię. Trzeba było dziecko robić jak się miało 20 lat i człowiek inaczej by chyba do tego podchodził, teraz im więcej czytam i słucham i widzę to bardziej się boję 🤷🏼‍♀️
Ja mam z in vitro córkę. Teraz też in vitro. Zaczęliśmy się starać jak z przodu miałam 2 a w tym roku 39 skończę.
Teraz zarodek jest mniejszy nic powinien być wie jeszcze tak do końca się nie cieszę.
Microdelacja długiego ramienia chromosomu 15.
15q11.2

@Nelka85 podziwiam Cię za wytrwałość, musisz być naprawdę silna kobieta. W którym tygodniu jesteś? Trzymam kciuki żeby wszystko było w porządku.

Nie słyszałam nawet o takiej wadzie genetycznej.

Też czasami mam takie myśli, że mogliśmy się zdecydować jakieś 5 lat temu (to miałabym jakoś 27).
Ale wtedy jak sobie pomyślę to nie byłam mentalnie w ogóle gotowa…
U mnie myśl o dziecku rozwijała się jakoś ponad rok zanim zaczęliśmy działać.

Nie możemy sobie tak zarzucać, bo zwariujemy 😘
podobnie jak u mnie, teraz mam 32 i nie starałam się, po prostu żyłam z myślą co ma być to będzie.

I uwaga mam może głupie pytanie, ale nie za bardzo się znam a nie chciałabym czegoś pominąć. Piszecie o testach panirama, nifty itd
Ja mam zlecone tylko podwójny test pappa i czy to wystarczy? Czy powinnam robić coś więcej?
Kolejne pytanie, bo na wizycie mało przyswajałam, jeszcze byłam w lekkim szoku… ile przed wizytą z usg prenatalnym mam wykonać ten podwójny test aby przyjść z wynikiem?
Dziękuję za pomoc, jestem trochę zielona, bo tak jak wspominałam nie planowałam tej ciąży, jest i się cieszę i chciałabym zrobić wszystko jak należy.
Dzisiaj jestem 9+0

I uwaga mam może głupie pytanie, ale nie za bardzo się znam a nie chciałabym czegoś pominąć. Piszecie o testach panirama, nifty itd
Ja mam zlecone tylko podwójny test pappa i czy to wystarczy? Czy powinnam robić coś więcej?
Kolejne pytanie, bo na wizycie mało przyswajałam, jeszcze byłam w lekkim szoku… ile przed wizytą z usg prenatalnym mam wykonać ten podwójny test aby przyjść z wynikiem?
Dziękuję za pomoc, jestem trochę zielona, bo tak jak wspominałam nie planowałam tej ciąży, jest i się cieszę i chciałabym zrobić wszystko jak należy.
Dzisiaj jestem 9+0
wystarczy, to jest taki standardowy zestaw. Badania typu nifty są „dla chętnych” lub jako następny etap diagnostyki jeśli coś by wyszło nie tak jak powinno😬 mój lekarz prowadzący też chce tylko usg i pappę ale ja dla własnej spokoju planuje zrobić też coś dodatkowo. Co do tego ile przed wizytą należy zrobić badanie- myślę, że to zależy troszkę od przychodni- tam, gdzie ja zamierzam robić badanie, na pobranie krwi przychodzi się dzień wcześniej niż przypada usg 🙂

wystarczy, to jest taki standardowy zestaw. Badania typu nifty są „dla chętnych” lub jako następny etap diagnostyki jeśli coś by wyszło nie tak jak powinno😬 mój lekarz prowadzący też chce tylko usg i pappę ale ja dla własnej spokoju planuje zrobić też coś dodatkowo. Co do tego ile przed wizytą należy zrobić badanie- myślę, że to zależy troszkę od przychodni- tam, gdzie ja zamierzam robić badanie, na pobranie krwi przychodzi się dzień wcześniej niż przypada usg 🙂
ja chodzę do prywatnego gabinetu, wiec dostałam skierowanie na wyniki i z nimi mam przyjść. Wszystko robię prywatnie 🫥
Czyli rozumiem że na ten wynik nie czeka się długo i mogę zrobić go z dwa dni szybciej. 😊
Na następnej wizycie dopytam o więcej szczegółów, będę już miała bardziej ogarnięta głowę. Dziękuję

@Nelka85 podziwiam Cię za wytrwałość, musisz być naprawdę silna kobieta. W którym tygodniu jesteś? Trzymam kciuki żeby wszystko było w porządku.

Nie słyszałam nawet o takiej wadzie genetycznej.
Ja mam 3 daty 😆
Po transferze zarodka 7+5
Crl 7+0
Po miesiączce 6+5
22go na usg po wielkości zarodka będzie określony tydzień - ma 5 dni w plecy ale liczę, że nadgoni (to mój ostatni zarodek).
Co do wady jest rzadka. Jest naprawdę kochaną córeczką. Później zaczęła wstawać (dopiero chodzi przy meblach), później zacznie mówić itd ale to ma nadrobić do 3 rż. Ma większe ryzyka chorób typu schizofrenia, autyzm, wady serca (serce już ok, ostatnia wizyta zakończyła temat), wodonercze obustronne najwięcej dało nam w kość.
Jest naprawdę spoko ale ja też po amniopunkcję byłam na to wszystko przygotowana. Ta wada w nipty by nie wyszła.
Testy nipt to taka bardzo dokładną (99%) statystyka co go głównych 3 wad genetycznych. (na resztę ma mniej %). Da też odpowiedź na płeć dziecka. Ceny to od 1600 do ok 2600. Nikt tego nie wymaga. Możesz zrobić dla swojego spokoju.
Ja będę prawdopodobnie podchodziła do amniopunkcję która daje 100% gwarancji ale jest obarczona minimalnym ryzykiem utraty ciąży. Większe ryzyko jest, że coś mnie potrąci w drodze do kliniki ale jednak jest.

Dzisiaj jestem 9+0
Hej :)
Ja jestem już po prenatalnych i robiłam tylko krew (Beta-HCG i PAPP-A) a po 2 dniach gdy otrzymałam wyniki - badanie USG. Stwierdziłam, że dodatkowe badania zrobię jeżeli ryzyko z tych pierwszych wyjdzie wysokie. Poza tym badanie PAPP-A nie odpowiada tylko na pytania dot. trisomii ale daje wskazówki dla lekarza co do porodu przedwczesnego czy możliwych problemów pracy łożyska.
Niestety wyniki często przy PAPP-A wychodzą różne (u mnie wyszła zawyżona beta 3,22 MoM i PAPP-A 0,96), przed USG sama analizowałam dane, naczytałam się i to był jeden wielki błąd, a co się nastresowałam to moje. Po USG ryzyko ZD pomimo zwiększonej bety wyszło 1: 3300 a podstawowe miałam 1:600. Jeżeli nie chcesz od razu wydawać ok 2 k zł to zrób krew i USG a jeżeli zaniepokoi Cię ryzyko to będziesz mogła dodatkowo wykonać badania dodatkowe (Nifty, Panorama etc)

reklama
Dziękuję za odpowiedź. Zapytam czy powinnam, jakaś młoda to ja już nie jestem więc mam obawy. Dodatkowo na codzień pracuje z dziećmi niepełnosprawnymi więc mam jakieś swoje wewnętrzne lęki nasilone. ;)

Do góry