reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sierpniowe mamy 2024

reklama
Jesteśmy tu prawej 24/h, zauważyłam, że różnie wszystkie śpimy 😂 więc zawsze prędzej czy później któraś się tu uaktywnia 😄
Więc jakbyś chciała pogadać to wal!
A po porodach w ciagu nocy będą tutaj takie same rozmowy jak za dnia 😀

Tak, jak już każda będzie miała prenatalne za sobą to odetchniemy. Na razie jescze przeżywamy pierwsze USG, co niektóre prenatalne, jeszcze trochę drogi nas wszystkie czeka 😬
Ja odetchnę po połówkowych. Po pierwszych u nas było wszystko ok, po połówkowych została wykryta wada
Ja się uspokoję dopiero po połówkowych. U córki na 1 nic nie wyszło. Dopiero na drugich. Dlatego amnio miałam dopiero po 20tc.
Ja miałam tak samo. Tylko u nas żadnej wady genetycznej nie wykryto
Ja mam 3 daty 😆
Po transferze zarodka 7+5
Crl 7+0
Po miesiączce 6+5
22go na usg po wielkości zarodka będzie określony tydzień - ma 5 dni w plecy ale liczę, że nadgoni (to mój ostatni zarodek).
Co do wady jest rzadka. Jest naprawdę kochaną córeczką. Później zaczęła wstawać (dopiero chodzi przy meblach), później zacznie mówić itd ale to ma nadrobić do 3 rż. Ma większe ryzyka chorób typu schizofrenia, autyzm, wady serca (serce już ok, ostatnia wizyta zakończyła temat), wodonercze obustronne najwięcej dało nam w kość.
Jest naprawdę spoko ale ja też po amniopunkcję byłam na to wszystko przygotowana. Ta wada w nipty by nie wyszła.

Testy nipt to taka bardzo dokładną (99%) statystyka co go głównych 3 wad genetycznych. (na resztę ma mniej %). Da też odpowiedź na płeć dziecka. Ceny to od 1600 do ok 2600. Nikt tego nie wymaga. Możesz zrobić dla swojego spokoju.
Ja będę prawdopodobnie podchodziła do amniopunkcję która daje 100% gwarancji ale jest obarczona minimalnym ryzykiem utraty ciąży. Większe ryzyko jest, że coś mnie potrąci w drodze do kliniki ale jednak jest.
Mój syn też ma wodonercze obustronne. Czym u Was było spowodowane?

Też czasami mam takie myśli, że mogliśmy się zdecydować jakieś 5 lat temu (to miałabym jakoś 27).
Ale wtedy jak sobie pomyślę to nie byłam mentalnie w ogóle gotowa…
U mnie myśl o dziecku rozwijała się jakoś ponad rok zanim zaczęliśmy działać.

Nie możemy sobie tak zarzucać, bo zwariujemy 😘
ja jeszcze 2 lata temu (34 lata) nie chciałam. mieć dzieci 🤣 w sumie to.mimo że tak walczyłam.o te ciążę przez ostatni rok i tak się staram by było dobrze... to miewam takie dni gdy myślę sobie "w co ja się wpakowałam, stracę całe swoje wygodne zycie " 🤣🤷‍♀️

Taak, to jest świetne że prawie zawsze ktoś tutaj jest. Trochę spokojniej w głowie się robi, jak się wie że można się komuś wygadać i nie pomyśli sobie że to tylko nieistotne problemy :D

Jestem już po dwóch pobraniach do krzywej. Jeszcze jedna za 20 minut i do domku 💪

Witam wszystkie Panie, które dołączyły :))
Miłego dnia!

aaaa I jeszcze chciałam.powiedzieć dla tych które mają jakieś większe ryzyko komplikacji czy wiek itp mój lekarz poza białkiem pappa i beta-HCG kazał.mi zrobic na to usg 1 trymestru jeszcze jedno badanie, które robi sie chyba miedzy 11 a 14 tygodniem tylko i nazywa sie ono "łożyskowy czynnik wzrostu pigf" koszt ok200zl, ja robię i pomyślałam, że dam Wam znać byście o nim poczytały

reklama
Do góry