reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sierpniowe mamy 2024

Ale to skierowanie dostałaś w przychodni nfz gdzie prowadzisz ciążę/chodzisz na wizyty? Ja właśnie chodzę tylko prywatnie i tam mi na 100% nie da skierowania na nfz.
Dostałam na wizycie na NFZ, ale mój prywatny akurat też by mi dał. Weź zobacz czy nie ma gdzieś u ciebie jakiegoś szybkiego terminu do pierwszego lepszego na NFZ, można sprawdzić na tej stronie, chociaż najczęściej terminy wolnych terminów trochę się różnią w rzeczywistości od tego co jest na stronie 😉 Ja wpisywałam poradnie polozniczo-ginekologiczne i tak w ogóle znalazłam tego u którego teraz byłam.

reklama
Ale to skierowanie dostałaś w przychodni nfz gdzie prowadzisz ciążę/chodzisz na wizyty? Ja właśnie chodzę tylko prywatnie i tam mi na 100% nie da skierowania na nfz.
W poprzedniej ciąży mój prywatnie wystawił mi skierowanie na prenatalne na nfz i je zrobił. Teraz nie ma umowy więc idę zrobić u niego prywatnie.

Nic nie mam bo prowadzę prywatnie ciążę. Mogę zrobić pappe u mojej gin ale ona sobie za to śpiewa 700 zł to chyba pokombinuje z nfz . Nie potrzebuje usg na nfz, chcę tylko krew z pappa zrobic i tyle.
A pytałaś wprost swoją lekarke, czy da Ci skierowanie na program badań prenatalnych? Nie trzeba być na wizycie NFZ, żeby dostać takie skierowanie (ale wiem, że są lekarze, ktorzy nie chcą mieć nic do czynienia z NFZ i tego nie wystawia). To ja bym Ci radziła jutro zadzwonić do jakiegoś w miarę pasującego Ci punktu z listy Link do: Program badań prenatalnych
i tam powiedzieć, że prowadzisz ciążę prywatnie, ale chciałabyś się zapisać na USG I trymestru z programu, bo masz 35 lat, ale nie masz skierowania i skąd je wziąć. Może okaże się, że oni mają takiego gina na NFZ, który Ci to wypisze i będzie sprawnie. A

a w sumie czemu nie, w sensie czy powiedzieli Ci dlaczego? Mi mój lekarz z Bociana ma normalnie wystawic skierowanie z uwagi na wiek - już mi powiedział gdzie mam się zapisać, na kiedy itd i skierowanie wystawi mi na następnej wizycie. Zresztą na histeroskopię też mi z Bociana na NFZ wystawiali skierowanie.

@PepkaS Widzę, że temat Cię męczy, więc napiszę co myślę z perspektywy moich doświadczeń i tego co śledzę u znajomych i na forum. Nie fiksuj się teraz na tym, gdzie będziesz prowadziła ciążę, bo nie wiesz jak to będzie wyglądało w praktyce - czy gdzieś nie będzie do bani, czy nie będziesz zmieniała lekarza prowadzącego. Nawet w poradni przyszpitalnej mogą Ci niektórych badań nie zlecić, bo NFZ ich nie zrefunduje. Tak jak któraś z Was przytomnie napisała - choćby przeciwciał na cmv. A w Medicover pewnie masz te przeciwciała w pakiecie. W moim mieście zarówno poradnia przyszpitalna i Medicover mają ogromny problem z terminami wizyt położniczych, ponad miesiąc się czeka, nie da się wbić poza kolejkę. Dodatkowo u nas w Medi twierdzą, że prowadzenie ciąży to wizyty u ginekologa a nie u konkretnego ginekologa "prowadzącego". Jesteś na początku ciąży, załóż karty wszędzie a potem najwyżej przestaniesz gdzieś chodzić. Dowiedz się też w Medicover, czy honorują skierowania na badania od lekarza spoza sieci. Ewentualnie czy badania z "karty ciąży Medicover" nie należą się automatycznie bez wizyty u lekarza. No i jeszcze jest kwestia refundacji wizyt u Twojej lekarki prywatnej. Czy przypadkiem nie możesz brać od niej faktury i będą Ci w Medi zwracali część kosztów za wizyty u niej? Różne są pakiety.
Dzięki wielkie! ❣️
Ja tak męczę ten temat, bo kompletnie się na tym nie znam 😬
Na ten moment mam kartę ciąży od mojego prywatnego lekarza. Jutro mam w medicover pobranie krwi, więc mam się przyznać, że mam już kartę czy niech mi wystawią nową?

@PepkaS czasowo będzie ci później ciężko w 3 różnych miejscach prowadzić ciążę - zakładając, że chodzi się do ginekologa średnio raz na miesiąc to prawie co tydzień będziesz musiała dygać gdzieś na wizytę 😉 O ile ten pierwszy trymestr jest taki newralgiczny i dużo się zmienia z tygodnia na tydzień, to później już te zmiany wolnej idą, dojdą kopania w brzuchu i ewentualnie detektor tętna płodu i już tych częstych wizyt człowiek tak nie potrzebuje ☺️
No dokładnie, też tak myślę, że nawet dwóch miejscach byłoby ciężko prowadzić ciążę 😄

Ja też trochę nie rozumiem czemu ze strony placówek medycznych to jest taki problem, żeby do tej karty, która ma pacjentka wpisali też badania z innych placówek itp.

Mi lekarka na prywatnej wizycie też wystawiła skierowanie na prenatalne z nfz. Zapisałam się w prywatnym ośrodku, który realizuje nfz i mam jednego dnia pobranie krwi i usg od razu.

a w sumie czemu nie, w sensie czy powiedzieli Ci dlaczego? Mi mój lekarz z Bociana ma normalnie wystawic skierowanie z uwagi na wiek - już mi powiedział gdzie mam się zapisać, na kiedy itd i skierowanie wystawi mi na następnej wizycie. Zresztą na histeroskopię też mi z Bociana na NFZ wystawiali skierowanie.
A to nie jest tak że placówka musi mieć jakikolwiek kontrakt z nfz żeby wystawiać skierowanie? Zadzwonię jutro i spytam jeszcze raz ale z tego co wiem to nie wystawia moja nic na nfz.

No dokładnie, też tak myślę, że nawet dwóch miejscach byłoby ciężko prowadzić ciążę 😄

Ja też trochę nie rozumiem czemu ze strony placówek medycznych to jest taki problem, żeby do tej karty, która ma pacjentka wpisali też badania z innych placówek itp.
Mój wpisuje co przyniosę itd. Wszystko zależy od dr.

reklama
Dzięki wielkie! ❣️
Ja tak męczę ten temat, bo kompletnie się na tym nie znam 😬
Na ten moment mam kartę ciąży od mojego prywatnego lekarza. Jutro mam w medicover pobranie krwi, więc mam się przyznać, że mam już kartę czy niech mi wystawią nową?
Jeśli będą chcieli Ci wypisac kartę, to niech wypiszą. Ale jeśli okaże się że idziesz do punktu pobrań, to też spoko.

A to nie jest tak że placówka musi mieć jakikolwiek kontrakt z nfz żeby wystawiać skierowanie? Zadzwonię jutro i spytam jeszcze raz ale z tego co wiem to nie wystawia moja nic na nfz.
Chyba nie musi mieć kontraktu na wizyty. Ale podejrzewam, że lekarz musi mieć taką "podstawowa" umowę, która np. upoważnia go do wypisywania recept refundowanych. A znam lekarzy, którzy nawet tego nie mają.

Do góry