reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sierpniowe mamy 2024

Dziewczyny prosze o pomoc jeszcze raz w obliczeniu przyrostu bety !! 🙏

18.12.2023r. 685
27.12.2023r. 3842

W kalkulatorze jest że za niski przyrost i panikuje 🙄🙄🙄

W teorii przyrost trochę za mały jak na tyle dni, ale nie bez powodu badania robi się w odstępie 48h lub 72h. 9 dni odstępu to nie podstawa do obliczania prawidłowego przyrostu. Najlepiej powtórz w piątek, chociaż widziałam, że też wtedy masz wizytę u gina. Ile to będzie t+d?

reklama
Jak się Dziewczyny czujecie po Świętach?
Ja odczuwam lekkie mdłości, ale nie wiem czy to ciąża czy ciąży mi na żołądku to całe okołoświąteczne jedzenie 🙃. Ja jestem bardzo wybredna zywieniowo i nie lubię w tym temacie wychodzić poza swoją strefę komfortu, lubię bardzo proste jedzenie. 😁
Dziewczyny, czy któraś z Was miała syfuacje, że luxmed odesłał Was z kwitkiem w kontekście prowadzenia ciąży wysokiego ryzyka?
Jestem po poronieniu, mam trombofilie, niedoczynność tarczycy, nadciśnienie i ostatnio lekarz powiedział mi, że to ciąża wysokiego ryzyka i luxmed takich ciąż nie prowadzi.
Tyle, że ja nie prowadzę u nich ciąży... mam co prawda książeczkę i dostaje skierowania na badania, robię przy okazji usg... ale moją ciążę prowadzi lekarz z invicty prywatnie. Nie wiem.co.mam z tym zrobić... miałyście podobną sytuację? jeśli oni mi tej ciąży nie będą "prowadzic" to czy będę mogła dalej robić badania z pakietu? 🤦‍♀️ Ja bardzo chętnie będę sobie przychodziła tylko po skierowania ale to jak wtedy... bez karty ciąży? 🤷‍♀️
Ja w pierwszej ciąży miałam Luxmed tylko do 26 tc, miałam prywatego lekarza i już na wstępie mówiłam, że nie chce prowadzić ciąży tylko badania i skierowania dostawać i nie było problemu. Tylko wtedy miałam się zapisywać w panelu pacjenta na normalne „wizyty u gin” a nie „prowadzenie ciąży”.
Wgl właśnie się zastanawiam czy mogę zjeść pizzę 4 sery. Już byłam taka zadowolona mąż zrobił przyniósł i tak patrzę i patrzę i tu jest ser pleśniowy i mam dylemat co robić.
Chyba po pieczeniu pizzy w temp 220 stopni powinno być bezpiecznie ☺️ z resztą jak dziewczyny pisały, większość dostępnych u nas w sklepach jest z mleka pasteryzowanego.

A dziewczyny parmezanu nie jecie? Ja jestem uzależniona, prawie do każdego obiadu trę na koniec a w sumie to nie powinnam 🫣 No i żal mi szynki prosciutto 🥺

Ja odczuwam lekkie mdłości, ale nie wiem czy to ciąża czy ciąży mi na żołądku to całe okołoświąteczne jedzenie 🙃. Ja jestem bardzo wybredna zywieniowo i nie lubię w tym temacie wychodzić poza swoją strefę komfortu, lubię bardzo proste jedzenie. 😁

Ja w pierwszej ciąży miałam Luxmed tylko do 26 tc, miałam prywatego lekarza i już na wstępie mówiłam, że nie chce prowadzić ciąży tylko badania i skierowania dostawać i nie było problemu. Tylko wtedy miałam się zapisywać w panelu pacjenta na normalne „wizyty u gin” a nie „prowadzenie ciąży”.

Chyba po pieczeniu pizzy w temp 220 stopni powinno być bezpiecznie ☺️ z resztą jak dziewczyny pisały, większość dostępnych u nas w sklepach jest z mleka pasteryzowanego.

A dziewczyny parmezanu nie jecie? Ja jestem uzależniona, prawie do każdego obiadu trę na koniec a w sumie to nie powinnam 🫣 No i żal mi szynki prosciutto 🥺
ja też kocham parmezan, tyle się naczytałem, że zrezygnowałam... ale z bólem serca...
Dla mnie ciąża kulinarnie jest ciężka, szynki jem tylko włoskie albo hiszpańskie, sushi tylko surowe, steki krwiste, tatar kocham, sery dkugodojrzewające... z wszystkiego tego musiałam zrezygnować w ciąży 🤣
Już powiedziałam staremu, że jesli sie uda z tą ciążą to na porodówce będę sushi z surową rybą przegryzać tatarem 😀👌

ja też kocham parmezan, tyle się naczytałem, że zrezygnowałam... ale z bólem serca...
Dla mnie ciąża kulinarnie jest ciężka, szynki jem tylko włoskie albo hiszpańskie, sushi tylko surowe, steki krwiste, tatar kocham, sery dkugodojrzewające... z wszystkiego tego musiałam zrezygnować w ciąży 🤣
Już powiedziałam staremu, że jesli sie uda z tą ciążą to na porodówce będę sushi z surową rybą przegryzać tatarem 😀👌
Córka była transferowa a po porodzie na nefrologie. Mąż przywiózł mi frytki z majonezem 😂

reklama
W teorii przyrost trochę za mały jak na tyle dni, ale nie bez powodu badania robi się w odstępie 48h lub 72h. 9 dni odstępu to nie podstawa do obliczania prawidłowego przyrostu. Najlepiej powtórz w piątek, chociaż widziałam, że też wtedy masz wizytę u gina. Ile to będzie t+d?
6+4

Do góry