reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sierpniowe mamy 2022🙂

Cześć, ja też 31 lat i pierwsza ciąża, a w którym tygodniu jesteś i na kiedy masz termin? :)
Termin na 08.08 :) stosunkowo szybko dowiedziałam się o ciąży, w poniedziałek miałam mieć rezonans, ponieważ mam problemy z kręgosłupem, a niedzielę 05.12 zrobiłam sobie test, aby być pewna na 100%, ze mogę iść wykonać rezonans - jakie było moje zaskoczenie, gdy wyszedł pozytywny :)
Póki co jedynie bolące piersi - zero innych objawów i to mnie trochę martwi, ale każdy reaguje inaczej.

Anilorak90 - skąd jesteś?

reklama
To nie możliwe :) grupa krwi jest niezmienna

Natomiast przy oznaczaniu przeciwciał zawsze bada się grupę wiec nawet przy potwierdzonym wyniku badanie to się powtarza :)
Nie zmienia się, ALE całe zycie myslałam, że mam 0Rh+ gdyż tak mówiła moja mama (tak jej wpisano w książeczkę, ja jestem rocznik '85)/ Przypadkowy pobyt w szpitalu 3 lata temu, w którym musieli mi zbadać grupę krwi pokazał jednak, że mam ARh+ więc może lepiej jednak sprawdzić ;)

To nie możliwe :) grupa krwi jest niezmienna

Natomiast przy oznaczaniu przeciwciał zawsze bada się grupę wiec nawet przy potwierdzonym wyniku badanie to się powtarza :)
Ale wcześnie zrobiona moze dać zafałszowany wynik jak u mnie, dlatego dopóki nie zaszłam w ciąże byłam przekonana, że mam zupełnie inna grupę krwi.

Nie zmienia się, ALE całe zycie myslałam, że mam 0Rh+ gdyż tak mówiła moja mama (tak jej wpisano w książeczkę, ja jestem rocznik '85)/ Przypadkowy pobyt w szpitalu 3 lata temu, w którym musieli mi zbadać grupę krwi pokazał jednak, że mam ARh+ więc może lepiej jednak sprawdzić ;)
Taka sama sytuacja jak u mnie

Też przed operacją kazali mi sprawdzić grupę krwi, ponieważ w tamtych latach istniało duże prawdopodobieństwo wpisania błędnych danych w książeczce - u mnie grupa krwi się potwierdziła.

Ja gdzieś słyszałam albo czytałam że te grupy z krwi z książeczki to są niewiarygodne. Najlepiej oznaczyć dziecku grupę koło 2 roku życia. Wtedy jest już pewność że jest właściwa.

Ale po co? Nie znam się ale czy był przypadku kiedykolwiek że komuś się zmieniła grupa w ciągu życia?

Teoretycznie może się "zmienić" Rh ale to zwykle jakoś w dzieciństwie. Nie pamiętam teraz dokładnie ale chyba do 2 roku życia.

Tylko to też nie jest tak że on się zmienia tylko po prostu ciężko go oznaczyć u malutkiego dziecka. U mnie jedno dziecko ma 0rh+ a drugie ma 0rh- (niestety córka, ale ona nie chce mieć dzieci)

Teoretycznie może się "zmienić" Rh ale to zwykle jakoś w dzieciństwie. Nie pamiętam teraz dokładnie ale chyba do 2 roku życia.

Tylko to też nie jest tak że on się zmienia tylko po prostu ciężko go oznaczyć u malutkiego dziecka. U mnie jedno dziecko ma 0rh+ a drugie ma 0rh- (niestety córka, ale ona nie chce mieć dzieci)
W takim wieku raczej trudno ocenić czego się będzie chciało w dorosłym życiu :)

reklama
Do góry