Przez pracę nie zaglądałam tu dziś i tyle zaległości, że godzina minęła nawet nie wiem kiedy [emoji85]
Widzę, że jesteśmy dziś dokładnie na tym samym etapie [emoji16]
Mój pierwotny lekarz powiedział, że pierwsze USG wystarczy zrobić około 12 tygodnia i może być to już prenatalne. Ciężko byłoby mi wytrzymać w takiej nieświadomości tyle czasu. Pierwsze USG zrobiłam u innego lekarza równo w 7+0 (wg badania) i na tej wizycie dowiedziałam się, że nie jest wskazane częste robienie USG, a tym bardziej słuchanie serduszka, bo to dla maleństwa duży szok. Jak widać co lekarz, to inna opinia [emoji16]
Wczoraj (chyba) któraś z Was pisała o migrenie. Też jestem migrenowcem i kilku neurologów przed zajściem w ciążę pocieszało mnie, że jest bardzo duża szansa, że w ciąży odpuści. Niestety miałam migrenę przez 5 dni, która nasilała się po każdym śnie i praktycznie nic nie pomagało. Uśmierzające ból były jedynie olejki eteryczne (amol, migrenol, olbas oil, mini inhalator clip fresh, itp.)
Dziś miałam pierwszą i pewnie ostatnią ciążową konsultację z neurologiem. Powiedział, że teraz jedyny ratunek to paracetamol, naturalna kawa i okład ściskający skronia- z roztworu wody i octu w proporcji minimum 1:1, z naciskiem na większą ilość wody, żeby nie doszło do poparzenia skóry.
Mam nadzieję, że żadna z nas nie będzie potrzebowała takiego ratunku, ale moja przyjaciółka w ciąży pierwszy raz zderzyła się z migreną. Dlatego też zostawiam Wam tutaj taką informację ze wskazówkami. Ze względu na lata doświadczenia i różne sposoby leczenia farmakologicznego i naturalnego, zdecydowanie nikomu nie życzę migreny, bo te z aurą potrafią wymęczyć bardziej niż niejedna choroba...
A co do swędzącej skóry głowy, to polecam jednak wizytę u trychologa. Na samym początku ciąży zdecydowałam się na konsultację i oczyszczanie skóry głowy. Dostałam też specjalny szampon, peeling trychologiczny, tonik i wcierki, które są bezpieczne, a przyniosły ulgę (mam nadzieję, że nie tylko chwilową [emoji16]).
Niestety nie wiemy co "siedzi" na naszej skórze i ciężko tak w ciemno dobrać samemu odpowiednią pielęgnację. Ważne jest, żeby mimo wszystko dokładnie oczyszczać skórę głowy, stosować peeling i myć 2 razy podczas jednego mycia [emoji846]