reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sierpniowe mamy 2020

@MegBor ja mam to samo jeśli chodzi o męża. To on mnie dopinguje jeśli chodzi o karmienie piersią. Dlatego to jest jeszcze trudniejsze podjąć jakaś decyzje. Raz jest dobrze a raz okropnie. Chociaż wczoraj wymyślił ze ograniczymy karmienia i będziemy dawać tez butelkę, ale żeby karmić i tak piersią. Może to i dobre rozwiązanie.. strasznie mi ciężko ostatnimi czasy 🤷🏻‍♀️ Szczególnie teraz nie wiem co się dzieje, bo mału chce być co chwile na piersi nawet co 30 minut co godzinę 🙀

reklama
Dzięki:*
Dziewczyny może kupcie mleczko tak w razie W. I jak np dziecko ciągle wisi na piersi i nie najada się spróbować dac butelkę. Nie mówię żeby całkowicie zrezygnować z kp ale spróbować w chwilach kryzysu dac mm. Chociaż nie namawiam bo to już każdego indywidualna sprawa. Ja na początku mając mleko w domu miałam taka ulgę psychiczną, że w razie co to dam i tyle. :)
Nie wiem co wam doradzić bo wiadomo z innym podejściem niż większość to ciężko tak.
Powiem tylko tyle że już żyjemy w takich czasach że temu mleku modyfikowanemu nic nie brakuje. I szkoda dni nA zastanawianie się. Te co chcą tylko KP będę to robiły A te co mają wątpliwość to czemu by nie spróbować karmić na zmianę. ;)

I to że na cycu dziecko zdrowsze itp to chyba mit.
Bo mam nawet w rodzinie dużo takich przykładów.
Dzieci karmione nawet do 2 lat cyckiem chorują tak samo jak i te na mm. To nie ma znaczenia. Przyjdzie przedszkole to każdego dopadna choroby ;D.

A jak ogólnie wasze dzieciątka mają ze spaniem? W dzień jak i w nocy?
Moja w dzień to potrafi z 3h nie spać:D albo zasnąć na 20min. Ale już od kilku tygodni przesypia całe noce. W sumie to tylko jako noworodek się budziła częściej. Tersz Jak się obudzi na mleko o 5 to dla nas zdziwienie czemu tak szybko:D. Najczęściej to zasypia ok 21 i śpi do 7/8.

@MegBor ja mam to samo jeśli chodzi o męża. To on mnie dopinguje jeśli chodzi o karmienie piersią. Dlatego to jest jeszcze trudniejsze podjąć jakaś decyzje. Raz jest dobrze a raz okropnie. Chociaż wczoraj wymyślił ze ograniczymy karmienia i będziemy dawać tez butelkę, ale żeby karmić i tak piersią. Może to i dobre rozwiązanie.. strasznie mi ciężko ostatnimi czasy 🤷🏻‍♀️ Szczególnie teraz nie wiem co się dzieje, bo mału chce być co chwile na piersi nawet co 30 minut co godzinę 🙀
Może to kryzys laktacyjny 🧐 koło 3 miesiąca podobno się pojawia. I może stad tez te zastoje..
U mnie ostatnio tez częściej jest na cycku, ale zaobserwowałam, ze nawet nie dla samego jedzenia a cmokania. Widocznie to dziecko tez uspokaja 🤨 mimo, ze smoczka dajemy tez :)
Pomysł z butelka to zawsze jakieś rozwiązanie - wtedy tez nauczy się pic z butelki :) pytanie czy będzie chciał. My mieliśmy jedna niedziele taka ze mnie nie było i Mały strasznie się złościł na butelkę i nie chciał. Mimo, ze od butelki zaczynaliśmy w ogóle karmienie, dopiero po 3tyg przeszliśmy na pierś.
Co dziecko to co innego. Jedne chcą cyca, inne butelkę, inne odrzucają pierś z dnia na dzień, a inne jedzą do 2/3 roku życia 😂 Okaże się co nam pisane za jakiś czas 😂

Dzięki:*
Dziewczyny może kupcie mleczko tak w razie W. I jak np dziecko ciągle wisi na piersi i nie najada się spróbować dac butelkę. Nie mówię żeby całkowicie zrezygnować z kp ale spróbować w chwilach kryzysu dac mm. Chociaż nie namawiam bo to już każdego indywidualna sprawa. Ja na początku mając mleko w domu miałam taka ulgę psychiczną, że w razie co to dam i tyle. :)
Nie wiem co wam doradzić bo wiadomo z innym podejściem niż większość to ciężko tak.
Powiem tylko tyle że już żyjemy w takich czasach że temu mleku modyfikowanemu nic nie brakuje. I szkoda dni nA zastanawianie się. Te co chcą tylko KP będę to robiły A te co mają wątpliwość to czemu by nie spróbować karmić na zmianę. ;)

I to że na cycu dziecko zdrowsze itp to chyba mit.
Bo mam nawet w rodzinie dużo takich przykładów.
Dzieci karmione nawet do 2 lat cyckiem chorują tak samo jak i te na mm. To nie ma znaczenia. Przyjdzie przedszkole to każdego dopadna choroby ;D.

A jak ogólnie wasze dzieciątka mają ze spaniem? W dzień jak i w nocy?
Moja w dzień to potrafi z 3h nie spać:D albo zasnąć na 20min. Ale już od kilku tygodni przesypia całe noce. W sumie to tylko jako noworodek się budziła częściej. Tersz Jak się obudzi na mleko o 5 to dla nas zdziwienie czemu tak szybko:D. Najczęściej to zasypia ok 21 i śpi do 7/8.
U nas z tym spaniem ciagle się zmienia mam wrażenie.. ktoś tez tak ma? Na przykład zazwyczaj w ciągu dnia mamy turbo drzemki 😂 20/30 minut i oczy w 5zl. Potem spanie nocne z dwiema lub trzema pobudkami. A hitem były ostatnie 4 dni gdzie od drzemki w południe (kolo15) spał już calyyyyy czas. Wstawał tylko na cycka i szybka kąpiel na śpiocha normalnie 😱
Także ja na razie czekam kiedy nadejdzie jakiś rytm 😂 nie mówiąc już o tym żeby pospać w nocy ciągiem dłużej niż 2/3h 😬🤨

No u nas też w dzień ciężko O jakaś dłuższa drzemkę.. jedynie zauważyłam że jak wpadają znajomi i jest głośniej to ona lepiej śpi 😅. Ostatnio jak byli to z 3h spała. A tak to szału nie ma. Ale noce przespane więc czego chcieć więcej. Cieszę się chwila. Bo niedługo ząbki to pewnie tak kolorowo nie będzie.
Chociaż u synka objawami zabkowania była gorączka i mega senność. Spał i spał. :D
U nas w domku średnio bo mąż przeziębiony ja tak samo, ledwo gadam. Krzyczeć się nie da 🤣😶

U nas też tak jak @MegBor pisze, zmienia się.
Jak bym noworodkiem to spał prawie cały dzień i noc też super. Później się budził co 3godziny, z jakiś miesiąc temu spowrotem spał od 21-6 a teraz mamy problem z ząbkowaniem i jest szał. Raz się budzi na karmienie, za jakieś 1,5 godz bo dziąsła bolą, jak zaśnie to zaraz znowu jedzenie bo już 3godz od ostatniego minęły i tak wkoło.
Ostatnie 3 dni noce to porażka. 😞
A w dzień zaczął spać po 1-1,5 godz., bo przed tem mieliśmy też szybkie drzemki 20-30min.
Było ich wtedy około 5-6 od wstania do nocnego spania, a teraz gdy śpi troszkę dłużej to ma 3 drzemki.

Juz kupiłam krzesełko do karmienia, te takie wielofunkcyjne i wcina obiadki, deserki. A jak go bajki zaczęły interesować. 😍

Screenshot_20201121_120621.jpgFB_IMG_4944459014497767938.jpgIMG_20201121_194624.jpg

Odnośnie karmienia piersią to ja też mam czasami po dziurki w nosie wiszenia z cycem na wierzchu😒 zwłaszcza że też walczę z zastojami i już miałam też jedno konkretne zapalenie piersi więc już wtedy byłam gotowa zamknąć mleczarnie. Też nie jestem fanką KP i nie wyobrażam sobie karmić Franka do roku cyckiem... Tylko pojawi się pierwszy kieł i tyle cycka widział. Już teraz potrafi mi się tak na brodawce zacisnąc dziąsłami że mam wrażenie że kiedyś to mi tam coś odgryzie🤦‍♀️ ja mam problem ze mam ciągle bardzo dużo pokarmu i muszę to wszystko wyłączać stopniowo. Po usg piersi lekarz powiedział mi że mam bardzo duże 'zbiorniki' i zatrzymaniem laktacji będzie rzeźba, a o farmakologii w tym temacie u mnie nie ma mowy.
I tu wjeżdżamy na temat spania... Przez to że przez pewien czas kiedy miałam zapalenie musiałam go budzić bo laktator nie dawał rady ściągać zastojów tak jak on, to się kolega przyzwyczaił i teraz budzi się co noc ok. 2 i po 5. W dzień do 15 ma krótkie 20 minutowe drzemki a ok. 16 potrafi na 3h zasnąć. Ale są dni takie jak dzisiaj że spał w ciągu dnia tylko 3 razy po pół godziny i cały dzień aktywny więc chyba nie ma co szukać w tym wieku reguły bo co chwilę coś się zmienia

A myślałam że tylko moja nie za bardzo lubi w dzień spać :D

Moja też lubi bajki :D jak straszak ogląda to ona też potrafi się zapatrzeć.
20201119_115520.jpg

reklama
A co do prezentów, o których jakiś czas temu była mowa to jest taka grzechotka wielofunkcyjna.
Moja mama w pracy o tym słyszała. Niby dzieci i matki są z tego zadowolone. Fakt kosztuje to trochę, ale cóż jak babcia chciała kupić. 😁😜

Do góry