reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sierpniowe mamy 2020

Jak nie będziesz miała badania cukru ??!!! To chyba podstawa .
Byłam u mnie na Polnej na szkoleniu diabetologicznym i niby zachowuje zasady odżywiania ale cały czas mam w górnej granicy normy 87 na czczo średnio . Przed dieta tez miałam tyle wiec muszę chyba popracować jeszCE nad dieta chociaż wydaje mi się ze jem wg zaleceń. Najlepsze jest to ze jak badań sobie glukometrem to mam w górnej granicy normy a jak pójdę do przychodni i tam mi pobiorą krew to raz miałam 106 a raz 110 ale tylko w laboratorium miałam takie wysokie wyniki. W domu mam w normie . No ale lekarz patrzy na wyniki które dostaje do ręki czyli z labo . No nic muszę trzymać dietę i tyle ale ma to swoje plusy bo tyle słodkości nie jem [emoji23][emoji23] a tak to jadłam bez opamiętania [emoji3][emoji3][emoji23].

Ja nie mieszkam w Polsce a tu gdzie jestem nie badają cukru, chyba ze są jakieś wskazania

reklama
Ja nie mieszkam w Polsce a tu gdzie jestem nie badają cukru, chyba ze są jakieś wskazania
Dzisiaj rozmawiałam z położna i tutaj, w Niemczech, jest np co wizytę badany mocz też pod względem zawartości cukru i jeśli kilka razy pod rząd w wynikach jest Cukier, to wtedy robi się krzywa wcześniej, jeśli nie to dopiero w 24-25 tc. Może u Was też jakos tak jest, że ten cukier niby jest badany, ale nie przez krzywa.

Dzisiaj rozmawiałam z położna i tutaj, w Niemczech, jest np co wizytę badany mocz też pod względem zawartości cukru i jeśli kilka razy pod rząd w wynikach jest Cukier, to wtedy robi się krzywa wcześniej, jeśli nie to dopiero w 24-25 tc. Może u Was też jakos tak jest, że ten cukier niby jest badany, ale nie przez krzywa.

Z ciekawości zapytam dziś położna. Jakoś to chyba sprawdzają? Może z krwi?

Cukier jest sprawdzany z krwi :)
. Przez 2 ciąże miałam cukier prawidłowy. Teraz w 3 ciąży dla kontroli zrobiłam jak zalecił lekarz i troszkę miałam podwyższony a to już jak on powiedział kwalifikuje się na poważne traktowanie . Wyniki moczu mam prawidłowe wiec nie zawsze wyjdzie w moczu a w krwi jest poziom podwyższony.

Już po wizycie, tak z krwi sprawdzają ale tu chyba maja inne widełki. Cokolwiek w Polsce było nie tak to tutaj w normie.
W Niemczech to samo. Tu koleżanka miała stan przedcukrzycowy i miała tylko sprawdzać krew po każdym posiłku, a w Polsce jak lekarz zobaczył jej wyniki, to się złapał głowę i stwierdził zaawansowana cukrzycę ciążowa [emoji16]

Zawsze mnie to zastanawia jak to działa, skoro generalnie medycyna wszędzie ta sama, a w każdym państwie inaczej się do wszystkiego podchodzi [emoji16]

reklama
Przecież to dobry cukier jak masz ok 87 na czczo [emoji848]. Chyba ważniejsze jest jak trzustka zachowuje się po jakimś czasie po posiłku, czy dobrze działa.
Ale moja wiedza zamyka się na cukrzycy typu 1 u 'normalnej' osoby, a nie w ciąży [emoji16]. Więc jeśli źle myślę, poprawcie mnie [emoji38]
Jak nie będziesz miała badania cukru ??!!! To chyba podstawa .
Byłam u mnie na Polnej na szkoleniu diabetologicznym i niby zachowuje zasady odżywiania ale cały czas mam w górnej granicy normy 87 na czczo średnio . Przed dieta tez miałam tyle wiec muszę chyba popracować jeszCE nad dieta chociaż wydaje mi się ze jem wg zaleceń. Najlepsze jest to ze jak badań sobie glukometrem to mam w górnej granicy normy a jak pójdę do przychodni i tam mi pobiorą krew to raz miałam 106 a raz 110 ale tylko w laboratorium miałam takie wysokie wyniki. W domu mam w normie . No ale lekarz patrzy na wyniki które dostaje do ręki czyli z labo . No nic muszę trzymać dietę i tyle ale ma to swoje plusy bo tyle słodkości nie jem [emoji23][emoji23] a tak to jadłam bez opamiętania [emoji3][emoji3][emoji23].

Do góry