reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sierpniowe mamy 2020

@Lipka badania Wit D nie miałam, ale żelazo mam sprawdzane co 2 wizytę chyba. Tzn Ja wit D tak czy siak suplementuje, ale na badanie chyba też się niedługo wybiorę.

reklama
Hejka , dawno dawno dawno mnie nie było. Ostatni post chyba 8 tydzień ciąży 😀😂. Stwierdziłam ze muszę iść na odwyk forumowy bo za dużo siedziałam w telefonie.
Zaczelam 21 tydzień.
Czy któraś z was ma problem z cukrem na czczo !!!??? Ja niestety mam. Niby w górnych granicach normy ale doktor powiedział ze to i tak za wysoko.

@Lipka ja miałam sprawdzana vit D przeć ciąża i miałam niedobór, suplementuje 2tys jednostek

@Różamama witamy ponownie. Ja nie miałam i nie będę miała badanego cukru [emoji51] ale są dziewczyny z cukrzyca ciążowa. Odpowiednia dieta ponoć pomaga

Ostatnia edycja:
Hejka , dawno dawno dawno mnie nie było. Ostatni post chyba 8 tydzień ciąży 😀😂. Stwierdziłam ze muszę iść na odwyk forumowy bo za dużo siedziałam w telefonie.
Zaczelam 21 tydzień.
Czy któraś z was ma problem z cukrem na czczo !!!??? Ja niestety mam. Niby w górnych granicach normy ale doktor powiedział ze to i tak za wysoko.
Ja na pierwszych badaniach jakie miałam robione, wyszło mi na czczo cukier 100. Więc musiałam robić krzywa cukrowa, która wyszła prawidłowo.

Ja nie kojarzę żebym miała badany poziom witaminy D, ale ze względu na niedoczynność tarczycy brałam Wit D 2tys jednostek i teraz też taką dawkę mam w witaminach.
Wizytę mam dopiero 24 marca więc przed będę robić poziom glukozy.. nie lubię tego badania ale cóż..
U mnie 18t i 6d, synek chyba chce mi dziurę w brzuchu zrobić bo tak się wierci że brzuch się kołysze 😂

Mnie przez dwa dni głowa bolała :( .
Ja trochę zamilkłam na forum bo powiem wam szczerze, nie lubię tematu karmienia piersią. Zdaję sobie sprawę, że jestem tutaj wyjątkiem bo dla większości jest to temat piękny i cudowny. Jakoś nigdy nie uważałam karmienia za coś wspaniałego ( chociaż wiem, jakie to niesie korzyści dla dzidziusia) niestety mam jakiś uraz w głowie i nie lubię tego tematu. Wszystko przez to jak dużo jest zdjęć, postów itp w internecie i jak widzę jak dziecko ktore już samo chodzi, je obiadki a później ciągnie cyca to po prostu mnie ten widok przeraża i odpycha. Nie wiem jak to będzie jak urodzę może coś się zmieni :). Nie mam w zamiarze was obrazić, po prostu chciałam powiedziec jak to u mnie wygląda i nie wiem jak to zmienić. Kocham już moje maleństwo, kocham te małe stópki, kocham byc mamą po prostu jakiś problem jest z tym kp.

Ale odbiegając od tematu....miałyście teraz jakoś robione badanie na wit D ? Ja w 1 ciąży nie miałam takiego badania a teraz jak zrobiłam to się okazało, że mam niedobór i to spooooory. Muszę brac wit D oraz żelazo.
W pierwszej ciąży nie miałam wcale a teraz prowadzę ciążę u innego lekarza i miałam takie zalecenie podczas pierwszych badań, wyszło mi że mam niedobór i biorę jedną kroplę dziennie vigantolu.

@Straciatella gdzie Cię wcięło?

Oj to nie jest proste w tym wieku dziecko odstawić[emoji6]Może koło 5 miesiąca przestanie mu smakować bo wtedy zmienia się podobno skład mleka?
U mnie za każdym razem odstawiałam stopniowo, najpierw ograniczałam karmienie w dzień, a jak już ten temat był ogarnięty to dopiero brałam się za noce i karmienie przed spaniem. To ostateczne odstawienie zajęło gdzieś ponad tydzień, ale nie umiałam tak z dnia na dzień ich odciąć[emoji6]

Dokładnie tak, to najprostsza metoda. Ja w ubiegłym tygodniu odstawiłam Małego od piersi i żadnych problemów. Cycka zastąpiłem mu czytaniem książki wieczorem przed snem [emoji4] choć czytanie to dużo powiedziane [emoji23] teraz 5 msc odpocznę przed kolejnym ssakiem [emoji16]

Hej, ja na temat karmienia piersią też za bardzo się nie wypowiem, bo po prostu żadnego doświadczenia jeszcze nie mam. Ale wolałabym tego nie robić, mimo że mleko matki jest najzdrowsze. Wczoraj oglądałam nawet dokument o karmieniu i niestety nawet to mnie nie zachęciło do karmienia. Oczywiście wszystko może się zmienić po porodzie, a za to mogę mieć za mało pokarmu dla dwójki dzieci.
Ja nie miałam żadnych badań odnośnie Wit D i żelaza, ale chcę zrobić sama. Szczególnie na żelazo, bo niedobór u niemowlaków przekłada się na gorszą pamięć, po prostu mózg tak się nie rozwija. A żaden lekarz do tej pory nic nie mówił o tym [emoji19]

reklama
@Lipka ja miałam sprawdzana vit D przeć ciąża i miałam niedobór, suplementuje 2tys jednostek

@Różamama witamy ponownie. Ja nie miałam i nie będę miała badanego cukru [emoji51] ale są dziewczyny z cukrzyca ciążowa. Odpowiednia dobiega ponoć pomaga
Jak nie będziesz miała badania cukru ??!!! To chyba podstawa .
Byłam u mnie na Polnej na szkoleniu diabetologicznym i niby zachowuje zasady odżywiania ale cały czas mam w górnej granicy normy 87 na czczo średnio . Przed dieta tez miałam tyle wiec muszę chyba popracować jeszCE nad dieta chociaż wydaje mi się ze jem wg zaleceń. Najlepsze jest to ze jak badań sobie glukometrem to mam w górnej granicy normy a jak pójdę do przychodni i tam mi pobiorą krew to raz miałam 106 a raz 110 ale tylko w laboratorium miałam takie wysokie wyniki. W domu mam w normie . No ale lekarz patrzy na wyniki które dostaje do ręki czyli z labo . No nic muszę trzymać dietę i tyle ale ma to swoje plusy bo tyle słodkości nie jem 😂😂 a tak to jadłam bez opamiętania 😀😀😂.

Do góry