reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sierpniowe mamy 2020

A od pn to samo, już się boję :(

Też bym wspomniała przy następnej wizycie o L4. Nie ma co się stresować. Ja byłam teraz 2 tyg z powodu przeziębienia, wróciłam do pracy w środę i po tych 3 dniach jestem taka padnięta że nie wiem czy nie pójdę wcześniej na zwolnienie już do końca... Planowałam pracować gdzieś tak do 6 msc, ale nawet teraz jak siedzę te 8 h przy biurku to ciężko to znoszę.

reklama
Dziewczyny mam pytanie. Czy dziecko od pierszych dni mozna karmic naprzemiennie piersia i butelka? Czy dziecko tylko przyzwyczaja sie do jednego ksztaltu?

Dziewczyny mam pytanie. Czy dziecko od pierszych dni mozna karmic naprzemiennie piersia i butelka? Czy dziecko tylko przyzwyczaja sie do jednego ksztaltu?

Można naprzemiennie, kobiety czasami są zmuszone dokarmiać mlekiem modyfikowanym ponieważ maja mało pokarmu [emoji177]
Lub odciągają bo maja dużo i tez karmią dodatkowo butelka [emoji170]

Hej Kochane! Dawno mnie tu nie było, ale tak jakoś wyszło że ograniczyłam aktywność na forach. Obecnie 17+1. 1.5 tyg temu miałam usg, wszystko było dobrze. Teraz od tygodnia nasiliły się zaparcia, potem było już lepiej ale niepokoi mnie inna sprawa. W czwartek pojawiło się takie delikatnie wybrzuszenie przy pachwinie z prawej strony. Wcześniej się pojawiało i znikało a teraz jest caly czas i zaczęło mnie od soboty boleć... Dzwoniłam do lekarza, stwierdził że sorawy jelitowe lub robi się przepuklina... Jestem załamana :( Prawdopodobnie to cholerstwo zrobiło się z zaparć mimo że starałam się tak nie przeć to bardzo często inaczej się nie dało, bo w cale bym się nie wyproznila... Czy miała któraś coś podobnego? Pozdrawiam Was mocno!

Ja także jestem za naprzemiennym, albo poprostu z butelek jakąś herbatkę dziecku podawać, żeby przyzwyczajać. Sama po sobie wiem, przy córce poległam na kryzysie w 3 tygodniu i zaczęło się modyfikowane, przy synku chciałam karmić i mało było butelki więc odstawiając syna był duży problem bo nie chciał ani żadnej butelki ani smoczka i mleka modyf też nie chciał, po dłuższym czasie w końcu się udało więc warto przyzwyczajać malucha do butelki 😉

Tak i nie. Zależy od dziecka. [emoji16] Jedne będą potrafiły zatrybic i z butelka i cycem, niektóre tylko z cycem a jeszcze inne tylko z butelka. Albo z butelka i jednym z miliona wypróbowanych smoczkow [emoji16]
Generalnie mówi się tak, że jeśli zależy Ci na karmieniu piersią to powinno się jak najmniej butelki i smoczka używać (wcale byłoby najlepiej) żeby nie zaburzyć odruchu ssania.
Mój syn karmiony mieszanie w pierwszych kilku dobach, później na butli z moim mlekiem, a na końcu na samej piersi i sama zauważyłam, że po butelce i smoczku ma problemu z poprawnym chwytaniem piersi. Ja jeszcze jakieś 2 miesiące karmiłam z nakładkami, ale jak zeszliśmy z nich to wszystko inne też odstawiliśmy, bo faktycznie zaczynał być problem z kp.
U koleżanek, które karmiły mieszanie, skończyło się i tak na butelce, bo siadła im laktacja (zwyczajnie nie zadbaly o to, żeby ją też nakręcać nawet przy ponawaniu mm).
Wiec musisz obserwować swoje ciało, to jak reaguje dziecko i w pewnym momencie zdecydować czy bardziej Ci zależy ma kp czy jednak na mm, bo jest naprawdę niewiele dzieci, które ogarniają karmienie mieszane, na dłuższą metę.

P. S. Najnowsze zalecenia mówią, że nie powinno się podawać żadnych herbatek ani nawet dopajac woda wcześniej niż po 6 miesiącu życia, bo to juz jest rozszerzanie diety, a dietę powinno rozszerzać się koło 6 msc (są dokładne widełki na necie i jest rozpisane kiedy powinno się wcześniej, a kiedy nie ma takiej potrzeby), więc nie trzeba dziecka do butelki przyzwyczajać, żeby później piło. A przy rozszerzaniu używamy już wtedy bidona, bądź otwartego kubka.

Tak i nie. Zależy od dziecka. [emoji16] Jedne będą potrafiły zatrybic i z butelka i cycem, niektóre tylko z cycem a jeszcze inne tylko z butelka. Albo z butelka i jednym z miliona wypróbowanych smoczkow [emoji16]
Generalnie mówi się tak, że jeśli zależy Ci na karmieniu piersią to powinno się jak najmniej butelki i smoczka używać (wcale byłoby najlepiej) żeby nie zaburzyć odruchu ssania.
Mój syn karmiony mieszanie w pierwszych kilku dobach, później na butli z moim mlekiem, a na końcu na samej piersi i sama zauważyłam, że po butelce i smoczku ma problemu z poprawnym chwytaniem piersi. Ja jeszcze jakieś 2 miesiące karmiłam z nakładkami, ale jak zeszliśmy z nich to wszystko inne też odstawiliśmy, bo faktycznie zaczynał być problem z kp.
U koleżanek, które karmiły mieszanie, skończyło się i tak na butelce, bo siadła im laktacja (zwyczajnie nie zadbaly o to, żeby ją też nakręcać nawet przy ponawaniu mm).
Wiec musisz obserwować swoje ciało, to jak reaguje dziecko i w pewnym momencie zdecydować czy bardziej Ci zależy ma kp czy jednak na mm, bo jest naprawdę niewiele dzieci, które ogarniają karmienie mieszane, na dłuższą metę.

P. S. Najnowsze zalecenia mówią, że nie powinno się podawać żadnych herbatek ani nawet dopajac woda wcześniej niż po 6 miesiącu życia, bo to juz jest rozszerzanie diety, a dietę powinno rozszerzać się koło 6 msc (są dokładne widełki na necie i jest rozpisane kiedy powinno się wcześniej, a kiedy nie ma takiej potrzeby), więc nie trzeba dziecka do butelki przyzwyczajać, żeby później piło. A przy rozszerzaniu używamy już wtedy bidona, bądź otwartego kubka.

I wszystko powiedziane [emoji4] od się je dodam tylko że nie ma co się nastawiać z tym mieszanym karmieniem, synkowi próbowałam dawać butle z moim mlekiem i z mm i w ogóle nie chciał butli, smoka też nie chciał [emoji85] do rozszerzania diety był tylko na piersi. Także możemy sobie planować a Maluch i tak to zweryfikuj[emoji16] a są i takie mamy które bardzo chcą KP a maluchy akceptuje wyłącznie butle.

reklama
Ile mam tyle opinii 😉 każde dziecko jest inne, jedynie co jeśli chce się karmić piersią to chociaż na początku niech będzie to tylko pierś bo faktycznie jak dopadnie kryzys laktacyjny to nie rozkrecisz go na nowo, u mnie tak było... U mnie tak było, mówili "karm co 3h" tyle porad a że ja bez doświadczenia przy pierwszym nastąpił kryzys i robiąc wszystko co mogę żeby pobudzić nic z tego nie wyszło, przy drugim się uparłam że będę kp i wytrwałam, karmiłam synka 7 miesięcy tak jak chciałam 🙂 (tyle że syn nie chciał butli ani smoka)
Ale mam koleżanki które od początku dawały smoczek i kp a nawet modyfikowanym i długi karmiły więc jak pisałam ile mam tyle opinii i własnych doświadczeń 🙂

Do góry