reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Sierpniowe Mamy 2018

Dziewczyny my dziś byliśmy na pierwszej wizycie u pediatry.
Lekarz uznał że Kacper jest wagowo na 2 miesiąc a ma dziś 25 dni. Powiedział że jest przejedzony.
Jego waga urodzeniowa to 3360g, waga w dniu wypisu 3095g a dziś u lekarza 4470g z tym że był ważony w pampersie i ubranku.

Nie kupiliśmy wczoraj tych rurek windi bo nie było w aptece. Lekarz kazał dać czopka viburcol. Daliśmy go o godzinie 14 i cisza. Młody przed chwilą miał płacz jakbyśmy go ze skóry obdzierali. Tak płakał że ciężko mu było oddech złapać. Napina się i kopie nóżkami a wtedy mocno zaciska pośladki.
Ja już nie wiem jak mu pomóc. Masujemy i robimy rowerek a on płacze i płacze.

No i znów się zaczęło..... Ratunku

Dlaczego w pampersie i ubranku? Przecież pampers i ubranko to może być nawet i spokojnie 0,5 kg :D także nie rozumiem trochę czemu tak lekarz ważył dziecko :0 i jeszcze na tej podstawie gada jakieś bzdury, ze dziecko przejedzone.. szok. Moja ma w sobotę 7 tygodni, dziś zważona i ma 4,2 kg i nic lekarz nie mówił o tym, że to waga na 2 miesiąc czy coś. Dziwnego macie lekarza, bo każde dziecko rośnie po swojemu i rozwija się inaczej. Takie porównywanie jest bez sensu ;D czyli pewnei z 4 kg wasz synek wazy, a jak na 1 miesiąc życia to okej przyrost jeśli 1 kg od wagi wyjściowej ze szpitala. Ja nie wiem co on plecie za glupoty.

Ja dałam dziś małej czopek 60 mg i po 30 min od razu była kupa w pampersie. Kupcie paracetamol w czopki 50 mg i będzie po sprawie i męczeniu się dziecka. Ten lekarze nie dość ze głupoty gada z waga dziecka, wazy dziecko w ciuszkach i pampersie to jeszcze jakieś dziwne czopki które nie działają.. masakra

reklama
Lekarz uznał że Kacper jest wagowo na 2 miesiąc a ma dziś 25 dni. Powiedział że jest przejedzony.
Jego waga urodzeniowa to 3360g, waga w dniu wypisu 3095g a dziś u lekarza 4470g z tym że był ważony w pampersie i ubranku.

Nie kupiliśmy wczoraj tych rurek windi bo nie było w aptece. Lekarz kazał dać czopka viburcol. Daliśmy go o godzinie 14 i cisza. Młody przed chwilą miał płacz jakbyśmy go ze skóry obdzierali. Tak płakał że ciężko mu było oddech złapać. Napina się i kopie nóżkami a wtedy mocno zaciska pośladki.

Także mówię kupcie ten paracetamol i do godziny powinna być kupka bez problemu :)

Moja Laura skończyła dziś 2 tygodnie. Także malota przy Waszych pociechach, póki co przybiera tylko 22 g dziennie, co mnie dziwi bo ciągnie cyca jak szalona, a ja na brak pokarmu nie mogę narzekać. Śpi mi jak Anioł, ok 23 kladziemy ją spać, ok 3 się przebudza na jedzonko, przebieram ją, odkładam do łóżeczka, zasypia i potem ok 6 wstajemy, a w ciągu dnia też śpi po 2-3 h, choć wczoraj był kryzys i zaczęłam powatpiewac, że nie istnieje dieta matki karmiącej. Ewidentnie ja nabroilam, dzień wcześniej zjadłam garść orzechów ziemnych, a tego samego dnia rano activie o smaku suszonej śliwki. Malutka nie mogła zasnąć od godziny 14 do pierwszej w nocy, zasypiała tylko na 15 min przy piersi, a potem płacz prężenie się i baki jak stary chłop ;(, także zaczynam się oszczędzać z tym jedzeniem, ja chyba z tych, która musi jeść lekko.
Patrzę na zdjęcia Waszych szkrabów na brzuchu i zastanawiam się jak osiągnąć taki spokój u mojej małej, ona na brzuszku polezy 1 min i to z płaczem, główkę ładnie podnosi, tylko, że nie mam serca tak długo jej tak trzymać. Czy u Was też takie były początki? Wasze maluchy płakały przy Tym?

Na brzuszek go połóż, masuj plecki. Musi mieć też inna pozycję by coś ruszylo. Moja miała problem z kupką to tak robilam. Trzeba te jelita rozruszać, dawać wodę do picia. Ja teraz mam inny problem z dwójką ale to w oddzielnym poście.

Nie wiem czemu w ubraniu i pampersie go ważyli...
Kazał mi odstawić mm i karmić tylko piersią. Powiedział "nie wierzę że nie ma pani pokarmu". A nie dał mi dojść do słowa ze w szpitalu kazali dawać piers i mm przez hiperglikemie noworodków.

Nooo gdybym ja miała dawać tylko z piersi to mała by umarła z glodu. Co to za lekarz taki pewny swych przekonań do twoich cycków :)

Ja mam teraz zagadkę. Karmiłam mała HiPP combiotik dotychczas ale właśnie mała.miala ciągle gazy, męczyła się itp. w końcu mówię spróbuję ten HiPP comfort z obniżoną laktozą i sam zaczełam jesc bez laktozy. Mała po dwóch dniach zrobiła dwójkę w postaci wody i teraz nie wiem czy to woda która wypiła w dużej ilości miała na to wpływ czy zmiana pokarmu :/ jeździ jej w.jelitach słyszę.
Gdzie nasza specjalistka od laktozy?? :)
IMG_20180920_194716.jpg

Załączniki

• IMG_20180920_194716.jpg
    IMG_20180920_194716.jpg
    846,2 KB · Wyświetleń: 632
reklama
Ja mam teraz zagadkę. Karmiłam mała HiPP combiotik dotychczas ale właśnie mała.miala ciągle gazy, męczyła się itp. w końcu mówię spróbuję ten HiPP comfort z obniżoną laktozą i sam zaczełam jesc bez laktozy. Mała po dwóch dniach zrobiła dwójkę w postaci wody i teraz nie wiem czy to woda która wypiła w dużej ilości miała na to wpływ czy zmiana pokarmu :/ jeździ jej w.jelitach słyszę.
Gdzie nasza specjalistka od laktozy?? :)
Zobacz załącznik 900055
Jakiego koloru byłą ta kupa? Raz się zdarzyło? Ile już karmisz komfortem.
Co do laktozy. Ty nie jesz. Ale Twój organizm ja wytwarza. Bo laktoza to cukier mleczny.
Jak bmk Twój organizm nie wyprodukuje, tak laktoze już wyprodukuje. Dlatego dziecku przy każdym karmieniu podaję laktaze.

Do góry